Sigarayı bırakmak özgür olmak istiyorsunuz ancak ne yaparsanız yapın bırakamıyorsanız Öncelikle bildiğimiz yanlış kalıplaşmış düşüncelerden beynimizi arındırmanız gerekir. Sigara bırakmak bir irade gücü değildir.

 İrade gücü ile sigarayı bırakanlar için sigaranın kıymeti artar. Sigaranın arkasından yas tutarlar ve sigarayı bıraktıkları için hiçbir zaman mutlu olmazlar. Tam aksine daha da stresli, sinirli, üzgün bir hale gelirler. Yanlış yaklaşımlar yüzünden ne kadar isteseler de sigarayı bir türlü bırakamazlar.

Madem bırakamıyorum bari azaltayım, şimdi doğru zaman değil, ben istesem bırakırım ama sigarayı bırakmak istemiyorum, benimkisi sadece el alışkanlığı ya da dudak tiryakiliği gibi birçok bahaneden ibaret sürekli ötelerler.

Sigarayı bırakmanın en önemli yolu beynimizde bitirmek. Peki beynimizde bunu nasıl bitirebiliriz?

Etrafınızda sigara içen çok insan olabilir, evde, iş yerinde, arkadaşlarınız arasında hiç önemli değil: İlk önce kendiniz sigaraya bakış açınızı değiştirmelisiniz.

            Ben sigara içmeyi seviyorum, çok keyif alıyorum o yüzden de sigarayı bırakmıyorum. Acaba sigarayı sevdiğiniz için mi bırakmıyorsunuz, ya da dünyanın en hızlı bağımlılık yapan öldürücü bir maddenin bağımlılığı altında olduğunuz için mi bırakamıyorsunuz? Düşünün sigaranın neyini seviyor olabilirsiniz? Aseton, kükürt, siyanür için de bunların olduğu bir dumanı seviyor olamazsınız. Bırakmaktan korkuyorum demek yerine seviyorum demek daha kolay geliyor. Aslında sevdiğiniz için değil, bırakmaktan korktuğunuz için içiyorsunuz.

            Sigarayı bırakmak için doğru zaman değil. Yaz bitsin, kış gelsin, telaşım var o bitsin, işler çok yoğun biraz sakinleşsin…Sigarayı bırakmak için doğru zaman asla gelmez. Bu sizi korkutuyor farkındayım. İnsan bırakabileceğine inanmıyor, gelecekte bir gün bırakmanın daha kolay olacağına kendini inandırıyor. Fark edin zaman geçmesi işinizi kolaylaştırmayacak tam aksine daha da zorlaştıracak. Sigarayı bırakmayı düşünmeye başlayın.

            Sigarayı bırakmak istediğime emin değilim. Bence bırakmak istediğinize eminsiniz, bırakabileceğinize emin değilsiniz. Ya da bıraksanız da tekrar başlamayacağınıza inanmıyorsunuz. Sadece ben bırakmak istemiyorum diyerek bahanenin arkasına sığınıyorsunuz.

            Sigarayı bırakıp da kilo almak istemiyorum. Kilo bambaşka bir konudur. Sigarayla ilgili değil. Çözümü kendinizi zehirlemeye devam etmeniz değil. Biri sigarayı bırakıp da kilo alıyorsa kafasında bitiremediğinin işaretidir. Bir eksiklik hissediyordur ve bu eksikliğin yerini yemekle dolduracağını zanneder. Sigarayı bırakmakla kilo almanın hiçbir alakası yoktur.

            Hayatınızla ilgili bir karar vermeniz gerekiyor. Bir adım atıp hayatınızı güzelleştirmek, büyütmek, özgürleşmek istemez misiniz? Bunun için arkasına sığındığınız bahanelerden beyninizi arındırın. Sağlıklı mutlu stresten uzak güzel bir hayata özgürce devam edin.