Geçenlerde yolum Afyonkarahisar’a düştü. Kurtuluş mücadelesinin sembol kentlerinden biri olan Afyonkarahisar’ı dolaşıp, sosyal yaşamı inceleme fırsatım oldu. Afyon, son yıllardaki yatırımlarla bir termal, tarih ve gastronomi şehri kimliğine bürünmüş, bu değerlerinden ulusal markalar çıkarmış. Kentin tam kalbindeki tarihi yapılar restore edilerek, tek tip bir cadde üzerinde başta lokum ve sucuk gibi Afyonkarahisar’la özdeleşen gıda ürünleri çiçek gibi dükkanlarda satışı yapılıyor.
Lokum ve sucuk dediğimiz zaman çok fazla özellik yüklenemeyecek, gerekli malzeme ve ustayla dünyanın her yerinde üretebileceğiniz ürünler. Ne Ayvalık’ın zeytinyağı, ne Manyas’ın Mihaliç peyniri ne de Balıkesir kuzusu eti gibi özel. Ancak şu var ki; Afyonkarahisar nasıl yapmışsa lokumunu, sucuğunu, kaymağını, haşhaşlı unlu mamulleri gibi birçok değerine artı katma değer katıp marka haline getirmiş. Lüks termal oteller yapıp, hizmet kalitesini arttırarak termal turizmin merkezi haline dönüşmüş. Birçok sucuk markası şu anda ulusal zincir marketlerinde ve ülkenin dört yanındaki şarküterlerde satılıyor. Lokumlar desene ürün çeşitliliği çok fazla ve kolay ulaşılabilir.
Yazıyı nereye getireceğim derseniz; bizim bir “50 Peynir Şehir Balıkesir” kitabımız var.Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından yazdırılıp dünya gastronomi kitapları yarışmasında dünya birincisi olan ancak birçok çeşidinin satışının yapılmadığı sadece insanlar okusun öğrensinler diye yazılan. Coğrafi işaretli Balıkesir kuzusu diyoruz; büyük şehirlere satışının yapılmasından dolayı Balıkesirlilerin kasaplarda bulmakta zorlandığı et. Peki kaymağımız, Balıkesir kaymaklısı tatlısı. İnanın Afyonkarahisar’da yediğim kaymaktan çok daha kaliteli kaymağımız var. Balıkesir kaymaklısı tatlısı şu anda sadece iki yerde satışı yapılıyor.
Tarım ve hayvancılık kentiyiz diyoruz ulaşabilir bir gıda çarşımız yok, ulusal marka sayımız çok az. Balıkesir merkezde kuzu tandır yapan küçük bir dükkan var, ustası Denizli’den gelmiş. Harika işler çıkarıyor ama kimsenin aklına böyle bir yer açmak gelmiyor. Kuzu çevirme daha bir yıl önce yapılmaya başlandı. Deniz-kum-güneş, tarih turizmi kadar insanlar gastronomi için de şehirleri ziyaret ediyor. Yüzbinlerce insan sırf bunun için Gaziantep, Adana, Hatay’a akın ediyor. Maalesef kentte birlik beraberlik olmadığından dolayı geride kalıyoruz. Yerel değerleri sahipleneceğini düşündüğüm Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın Gıda Çarşısı projesi olduğunu biliyorum. Balıkesir Sanayi Odası, Balıkesir Ticaret Odası ve Balıkesir Ticaret Borsası bu hamlenin bayraktarlığını yapmalı. Meselenin özü peynir, zeytin kitabı çıkarmak değil bu değerleri marka haline getirip tüketiciyle buluşturmak. İnovatif hamleler yapıp ürün çeşitliliğini arttırmalı, Balıkesir Çevre Yolunu kullananları kent merkezine çekmeli. Hadi bir gayret, hadi bir araya gelin, taşın altına elinizi değil gövdenizi koyun.
YORUMLAR