Dropshipping kelime anlamı olarak “ Stoksuz Satış “ demektir.

Son yıllar da oldukça yaygınlaşan e-ticaret platformların da stoksuz satış yapma yöntemi olan dropshipping  yöntemi ile ürün depolama tedarik zinciri ve ek masraflarla uğraşmanıza gerek kalmaz. Satıcı sadece ürünlerin satılmasıyla ilgilenir. Satışla ilgili tüm sorumluluk ve detaylar tedarikçinin sorumluluğundadır. Bu sistem de satıcı tedarikçi ile alıcı arasında bir köprü görevi görür.

Bu pazarlama yöntemine başlamadan önce günümüz koşullarında ki arz ve talep dengesine bakarak ürün ve hedef kitlenin doğru belirlenmesi çok önemlidir. Ardından güvenilir bir tedarikçi ile gerekli anlaşmaları sağladıktan sonra e-ticaret platformlarını kullanarak satış yapmaya başlayabilirsiniz. Herkes Dropshipping yapabilir önemli olan doğru hedef kitle ile doğru ürünün satışını yapmaktır. Tabi bir de büyük bir zamana ve sabra sahip olmak…

 

Sonuç olarak bakıldığında bu yöntemin pazarlama sistemi olduğunu söyleyebiliriz. Dropshipping yapan kişiler her zaman müşteri ve tedarikçi arasında bir aracı görevini gördüğünden satıcılar hiç bir zaman ürünü görmüyor ve tedarikçi ile herhangi bir ilişki içerisine girmiyor. Tedarikçilerin ürün fiyatları üzerine kar ekleyerek, müşterilere ürün satışlarını gerçekleştiriyor. Yani sermayeye gerek kalmadan stoksuz ek ücretler gibi durumlarla uğraşmadan doğabilecek tüm masrafları satıcıdan muuaf tutmuş oluyor.

 

Dropshipping yapmanın birçok avantajı vardır. Özellikle sermaye gerekmemesi çok büyük bir avantaj sağlıyor. Bunun dışında bir ürün almak stoklamak veya depolamak nakliye gibi büyük masraflar ortaya çıkmıyor.  Stok durumu olmadığından ürünlerin satılmaması gibi bir durum söz konusu olmayacağından dolayı doğabilecek riskler ortadan kalkıyor.

 

Dropshipping avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunmaktadır.

Bu e-ticaret modülünde ürünleri tedarikçiden temin ettiğiniz için kar marjı oldukça düşüktür. Ayrıca iş yapacağınız tedarikçinizin de güvenilir olması çok önemli. Satacağınız ürünler direk tedarikçiden müşteriye gönderileceği için ürünün kalitesi zamanın da teslimat gibi birçok sorun yaşanma durumu olabilir. Bu sisteme dahil olmadan mutlaka tedarikçinizi araştırın.