Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Bülent Uysal

MESLEK SEÇİMİ

Geçtiğimiz günlerde ‘gelecek tasarımı’ ile ilgili bir seminere katıldım. Çocuklarımızın kariyerleri ve meslek seçimleri ve yönelecekleri alan ile ilgili konularda çok faydalı oldu. Çocukların kariyer planları yaparken ailelerin önemi çok büyük.  Ancak bu önem çocuklarımızın hayatlarının temel taşını oluşturan alan ve meslek seçimini yapmak değil. Onların erken yaşlarda ilgi alanlarını keşfedip, yetenek ve becerilerini geliştirmeleri konusunda yanlarında olup teşvik etmelerinde kılavuz olabilmektir.  Bu yolda ilerlerken kendi doğrularımızı benimsetmek değil ,kendi doğrularını bulmalarına yardımcı olmak ve yanlarında olduğumuzu hissettirmek.

Öncelikli olarak öğrencinin kendini tanıması, hangi alanlarda daha yetenekli olduğu, ne tarz erkinliklerden faaliyetlerden hoşlandığı ,nasıl bir kişilik yapının olduğu, ekonomik ve psikolojik olarak neye ihtiyacı olduğunu tespit etmek bu anlamda çok yardımcı olacaktır. Aileler olarak bizlere düşen ise; çocukların okul içi ve dışında etkinliklere katılmalarını sağlayarak deneyimlerini geliştirmesine yardımcı olmak. Aynı zamanda müzik, resim, spor gibi etkinliklere de katılmalarını sağlayarak yeteneklerini zenginleştirmelerine katkı sağlamak bu anlamda yararlı olacaktır. Beyni uyaran satranç, dama gibi oyunlarda eşlik etmek hem ailecek keyifli zaman geçirmek hem de beynin gelişimi için çok önemli. (Uzmanlar beyin gelişimi için özellikle 10 yaşına kadar olan sürenin üzerinde duruyor.)

Bir diğer adımda meslekler hakkında bilgi almak. Bunu ya üst eğitim platformlarından ya internet üzerinden ya da  bu mesleklerin yapıldığı iş yerlerini ziyaret ederek  ve meslek sahibi yetkililerle görüşmeler sağlayarak olabilir.

Çocuklarımızı meslekler hakkında bilgilendirmeli ve onları yönlendirmeliyiz. Son kararı onlara bırakmalıyız ve çocuklarımız karalarında özgür olmalılar. Ancak gerçek dünya ve kulaktan dolma bilgiler arasında fark var. Diziler filmler gerçek hayattan ilham alınsa da gerçekleri tam anlamıyla yansıtmaz. Her mesleğin her ülkede yeterince istihdamı yok. O nedenle sadece mesleklere ve yeteneklere değil şartlara, koşullara ve kısıtlara bakarak karar vermek gerekir. Aksi takdirde ileriki yıllarda iş bulma sorunu yaşayabilir. İşe bu açıdan bakınca tek bir doğru olmadığı görülüyor. Meslek ve bu yolda seçilen bölüm konusunda bir çok faktörü göz önünde bulundurmak ve çocuklarımızla birlikte karar almak en güzeli.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER