Narsisizm bazı bireylerin yükseltilmiş aşırı özgüven ile kendilerini sürekli diğer insanlardan üstün görmesiyle ortaya çıkan bir kişilik bozukluğudur. Bu kişiler kendilerini herkesten üstün görürler ben merkezli düşünüp bencildirler.

Empati kurma ve duygu hakimiyetleri yoktur. Saygısız ve kendini beğenmiş tavırda hayat sürerler.  Özel ve eşsiz olduklarına inanırlar ve kendilerine bir kurban seçerek kendi üstünlüklerini ve eksiklerini seçtikleri kurbanları üzerinden çıkartmaya çalışırlar. Öncelikle seçtiği kurbanını değersizleştirip, gücünü, özgüvenini bitirip devamında yalnızlaştırarak kendilerine köle ederler.

Peki bizler bu narsist kişilerle nasıl başa çıkabiliriz?

  • Öncelikle narsisizmin ne olduğunu anlayın ve karşınızdaki kişinin kişilik bozukluğu olduğunu kabullenerek ona karşı yaklaşımlarda bulunun.
  • Konuşmaya, içinde bulunduğunuz durumu izah etmeye çalışmayın. Çünkü asla ve asla konuşarak düzelmeyecektir.
  • Yapmasını istemediğiniz şeyleri görmezden gelmeyin ve onun size davrandığı şekilde davranın ki eksik, değersiz, aşağılayıcı duygulara maruz kalmamak için zamanla sizin istediğiniz şekilde davranmaya başlasın.
  • Kendinize bir kalkan oluşturun ve sınırlarınızı net bir biçimde belirleyin. Müdahale sınırınızı daraltın hatta yok edin onun isteklerine ve yanlış düşüncelerine taviz vermeyin. Kendinizi savunmaya geçmeyin.
  • Sizi aramıyorsa o arayana kadar asla aramayın. Ona yaptığı bencil davranışlar karşında kendini haklı ve önemli hissetme şansını vermeyin.
  • Onun yaratmaya çalıştığı kaos ortamını beslemeyin. Mesafeli ve umursamaz tavırlarla yaklaşın. Manipülasyon tekniklerini saldırmak için değil, kaos ortamına müsaade etmemek için kullanın.
  • Kendi öz bakımınızı asla ihmal etmeyin her ne yaparsa yapsın karşısında güçlü öz güveni yüksek durun ki sizi alt edemeyeceğini anlasın ve pes etsin.

Şunu unutmayın ki o kocaman görünen, böbürlenen, dünyayı ben yarattım havasında olan narsist bireylerin hepsi ebeveynlerinin kurbanıdır ve üstünlük sağlayamadıklarını anladıkların da bir kuş kadar kırılgandırlar.