Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Günay Kunburcu

KADİR GECESİ

Kadir gecesi bu ümmete has gecelerden biridir. Bizim ömrümüzün geçmişte yaşayan insanlara göre kısa olması nedeniyle bizim için – ibadetlerde onlara yetişebilme adına – büyük bir fırsattır. Sadece bir gece olmasına rağmen bin aydan daha hayırlıdır. Sözlükte kadir (kadr) kelimesi “hüküm, şeref, güç, yücelik” gibi anlamlara gelir. Dinî literatürde ise “leyletü’l-Kadr” şeklinde Kur’ân-ı Kerîm’in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan 97. sûre bu gecenin fazileti hakkında nâzil olmuştur. Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, “Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece” olarak kabul edilir.

Kadir gecesi Kur’an’ın, Allah tarafından Cebrail adlı melek aracılığıyla Peygamberimize (s.a.v)  vahyedilmeye başlandığı gecedir. Allah, Kur’an’da Kur’an’ı Kadir Gecesi’nde indirdiğini ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğunu bildirmiştir. Bakara Suresi’nin 185. ayetinde de Kur’an’ın Ramazan ayında indirildiği beyan edildiği için Kadir Gecesi’nin Ramazan ayının içinde bulunduğu bu şekilde anlaşılmaktadır. Ancak gizli tutulmuştur. Genelde Ramazan ayı içinde ve Ramazanın son günlerinde aranır. Hadislere göre Kadir Gecesi, Ramazan’ın son 10 gününde ve özellikle de tek gecelerinde aranmalıdır. Buna göre Kadir Gecesi Ramazan’ın 21, 23, 25, 27 veya 29. gecelerinden herhangi biri olabilir. Yani Kadir Gecesi, herkesçe bilinen sabit bir gece olmayıp, aksine gizlenmiştir.

Kuran’da Kadir suresinde O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için inerler de indikleri ve O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenlik olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle bu gece çok ibadet ve dua etmek gerekir. Peygamberimiz (s.a.v) Hz. Aişe’ye (r.anhâ) bu gecede  “Allahım! Sen affedicisin, cömertsin. Affetmeyi seversin. Beni de affet.” duasını oklumayı tavsiye etmiştir. [Tirmizî, Daavât, 84.]

Bizler de bu yıl Ramazanın son günlerine ulaştık. İnanan insanların böyle bir geceyi kaçırması gerçekten büyük bir kayıp olur. Allah hepimize başta Kadir gecesi olmak üzere bütün kutsal gün ve geceleri en güzel şekilde ihya etmeyi nasip etsin. Başta okuyucularımız olmak üzere, Milletimizin ve bütün İslam aleminin Kandili mübarek olsun.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER