Gluten, insanların tarih boyu tükettiği tahılların içerisinde bulunan bir proteine verilen isim. Bu nedenle bu gluten içeren besinlerden bahsettiğimizde oldukça fazla sayıda gıda bu gruba giriyor. Bu doğal protein ayrıca kıvam verici ve bağlayıcı bir yapıya sahip. Bundan dolayı da gıda sektöründe çok fazla tercih ediliyor. Her gün tükettiğimiz ve muhtemelen sağlıklı beslendiğimizi düşündüğümüz birçok yiyeceğin içerisinde bulunuyor. Ayrıca besinlerin raf ömrünü uzattığı için pek çok paketli gıdanın içerisinde kullanılıyor. Hatta bağlayıcı özelliği sayesinde yalnızca gıda sektöründe değil, kozmetik ve kırtasiye ürünlerinin üretiminde bile önemli bir yere sahip.

Glutensiz Beslenmenin Faydaları Nelerdir?

Glutensiz beslenme, özellikle gluten alerjisi hakkında artan farkındalık nedeniyle her geçen gün giderek daha popüler bir hâle geliyor. Bu ürünlerin piyasada çok daha kolay bulunabilir olması sayesinde son derece zor olan diyeti buna ihtiyacı olan birçok insan için çok daha basit ve çok daha erişilebilir hale getirdi. Başlarda yalnızca hassasiyeti olan kişiler tarafından tercih edilen gıda ürünleri zaman içerisinde sağlıklı beslenme ile ilgilenen milyonlarca insanı etkisi altına aldı. Bu proteini içeren gıdaları hayatınızdan çıkarmak pek çok faydayı da beraberinde getiriyor.

  • Glutensiz beslenmek daha kolay odaklanmanıza yardımcı olur. Özellikle kendinizi sürekli yorgun ve uyuşuk hissetmenizin önüne geçerek günlük hayatınızda daha aktif olmanızı sağlar.
  • Kansızlık ve demir eksikliği gibi problemlerden muzdarip olan kişiler glutensiz beslenme düzenini benimseyebilir. Bu proteini içeren gıdalar demir emilimini engellediği ve bağırsak hareketlerini düzensiz bir hâle getirdiği için sağlığınıza zarar verir.
  • Gluten zararları arasında güçsüz tırnaklar bile mevcut. Glutensiz beslenme alışkanlığına sahip olan kişilerin daha sağlıklı ve güçlü tırnaklara sahip olduğu gözlemlenmiştir.
  • Tıpkı tırnaklarda olduğu gibi saçlar da bu gıdalar nedeniyle güçsüzleşebilir. Özellikle çok dökülen ve seyrek bir saç yapısına sahipseniz kendiniz için belirli aralıklarla glutensiz beslenme dönemleri ayarlayabilirsiniz.
  • Glutensiz beslenmenin kilo vermeye yardımcı olduğunu mutlaka duymuşsunuzdur. Bunun nedeni kilo alımına neden olan pek çok yiyeceğin gluten içermesi ve bu alışkanlığı edindiğiniz zaman onları tüketemiyor oluşunuz. Fakat bu proteini hayatınızdan tamamen çıkarmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
  • Bu proteini içeren gıdalar bağırsak hareketlerinizi ve doğrudan sindirimi etkiler. Bu da tiroid problemleriyle karşılaşmanıza neden olabilir. Glutensiz bir beslenme alışkanlığı ise tiroid problemlerinin üstesinden gelmek için oldukça fayda sağlar.