Her insan hayata birçok yetenekle donatılarak başlar. Özellikle küçük yaşta bu yeteneklerin keşfetmek önemlidir. Bu sayede öğrencilerin kişisel gelişimine en uygun şekilde katkıda bulunulabilir. İnsan da ülkeler açısından bir kaynaktır ve diğer kaynakların aksine kopyalanamaz. O nedenle bu yeteneklerin keşfedilmesi için, özellikle devletler, belirli yöntemler uygular.

Dünyanın her yerinde özel yetenekli çocuklara yönelik olarak farklı eğitim programlarının uygulanmaktadır. Biz de bu yetenekleri geliştirerek kapasitelerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla destek veren devlete bağlı eğitim kurumu BİLSEM’dir. BİLSEM, Bilim ve sanat eğitim merkezlerinin kısaltılmış ismidir. BİLSEM’ler üstün yetenekli çocukların yeteneklerini hızla keşfetmek, geliştirmek ve topluma katkıda bulunmalarını sağlamak amacıyla kurulmuştur.  Dünya nüfusuna bakıldığında üstün zekalı çocukların oranının %2,5-3 arasında olduğu görülmektedir ve bu oran ülkelere göre değişmez. Türkiye’de 500-600 bin oranında üstün zekalı çocuk bulunuyor. Ülkemizde lise düzeyinde dahi çocukların sayısı  10.000’ kadar çıkabiliyor.

Anneler ve babalar ise bu öneminden dolayı BİLSEM sınavlarına ağırlık veriyor. Toplumda, BİLSEM sınavı, diğer sınavlar kadar bilinmiyor. Bunun bir nedeni herkesin bu sınava girememesi. Seçilen öğrenciler genel zihinsel, görsel sanatlar ve müzik olmak üzere üç ana dalda sınava giriyor. Bir öğrenci en fazla iki dalda aday gösterilebiliyor. Sınavı geçen öğrenciler ise ikinci aşama olan mülakat (bireysel değerlendirme) sınavına katılıyor. Bireysel değerlendirmede başarı kazanan öğrenciler haftada bir ve iki gün arasında BİLSEM merkezlerinde eğitim alıyorlar.

Ülkemizde birçok anne baba BİLSEM’den haberdar ve çocuklarının bu sınavı kazanmasını istiyor. Eskiden BİLSEM sınavıyla çok az insan ilgileniyordu ve başvuru sayısı 150 binden daha azdı. Bugün sınava başvuran öğrenci sayısı bir milyona yaklaştı. Bize düşen çocuklarımıza en iyi eğitimi vermek ve onlara yol göstermek. Bu okullar gerçekten ayrıcalıklı ve çok güzel imkanlar sunuyor. Ama her sınav gibi bu da dünyanın başlangıcı ve sonu değil. Unutmayalım başarı, hiçbir okula ve sınava hapsedilemez.