Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Günay Kunburcu

BİLGİ VE YORUM

Özellikle sosyal medyada neredeyse sınırsız paylaşım var ve bu paylaşımların altına çok fazla yorum yapılıyor. Bu yorum kısmı hiçbir zaman boş kalmıyor. İnsanlar her türlü konuda yorum yapıyorlar. Üstelik yorumlar hep birbirine muhalif. Komik veya anlamsız videolarda bile bir tartışma çıkabiliyor.

İnsanlar elindeki verilere ve bilgiye göre hemen düşünmeye ve yorum yapmaya başlıyor. Biraz kanaat sahibi olduktan sonra da fikrini savunmaya ve karşı tarafa kabul ettirmeye çalışıyor. Fikirlerin serbestçe tartışılması çok güzel bir şey. Ama  bu insanın aklının hiçbir değer üretmeyen eğlence sektörüne harcaması da bir enerji israfı. Diğer dezavantaj ise bunun bir alışkanlık haline gelmesi ve bu düşünce tarzının otomatikleşmesi.

Eskiden belki cahil olarak görülen insanlar bilmedikleri bir konuda, o konuyu daha iyi bildikleri insanlara danışırlardı. Hangi konuda kim uzman görülüyorsa onun kapısı çalınır yardım istenirdi. Ama bu davranış aslında çok doğruydu. O zamanlar insanlar eğitim almamış olsalar da bilmediklerini biliyorlardı.

Günümüzde sosyal medyayla birlikte edindiğimiz bilgiler, çok nitelikli bilgiler olmasalar da, insanlara özgüven sağladı. Artık bir çok kişi kendini siyasetten bilime, tıptan dine her alanda yetkin görüyor. Bunu yapılan yorumlardan anlayabiliyoruz. Bu konuyu da uzmanlara bırakalım anlayışı çoktan tarihe karışmış görünüyor. Bir de artık kimin ne kadar uzman olduğu da tartışmalı hale geldi. Eline video kamera alan herkesi denetlemek de çok zor. Maalesef bu durum günümüzde televizyona çıkanlar için de geçerli.

İnsanın doğaya ve olaylara anlam kazandırma ve bir şeylere taraf olma motivasyonları artık farklı mecralarda kendini gösteriyor. Bu biraz faydasız alanlarda ortaya çıkıyor. Ancak insan elindeki verilerin sağlamlığına ve çokluğuna göre sağlıklı bir sonuç çıkarabilir. Bir de kendi kapasitesi kadar. Her şeyi bildiğini varsayan veya bir konuda bilgisi olmasa bile yorum gücüyle sonuca ulaşabileceğini düşünen insanların  çoğunluğunu oluşturduğu toplumların gelişmesi oldukça zor.

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER