Yapılan araştırmalar, erkeklerin nikotin bağımlılığına daha az kapıldıklarından söz ediyor.

Esasen ilginç biçimde erkeklerin beyin kimyasalları, kadınlara göre daha fazla nikotin reseptörüne sahip. Bundan dolayı da erkeklerde sigara içme isteği daha fazla. Baktığınız zaman, ”nasıl daha az bağımlı oluyorlar o zaman” deyip bunu kötü bir şey gibi algılayabilirsiniz ancak bu durum, aynı zamanda erkeklerin daha kolay sigarayı bırakmalarını sağlıyor.

Erkeklerin beyin kimyasalları, nikotinin kendisine daha fazla istekli olduğu için bu kişiler, nikotin sakızı veya farklı oyalayıcı yöntemlerle sigarayı bırakmayı başarabiliyor. Yani erkekler, sadece bu kimyasal maddeye karşı istek duyuyor, ona farklı bir anlam yüklemiyor. Böylece de nikotinin yerine koyacak bir şey bulduklarında onlar için iş kolayca çözülüyor. Kadınlar, nikotin gibi kimyasal tetikleyicilere karşı erkeklere göre daha az duyarlı/etkilenen bir yapıda olsalar bile yapılan çalışmalar, onların sigaraya anlam yüklediklerini ifade ediyor.

Bu da sigarayı bırakmayı onlar için zorlaştırıyor. Çünkü onlar sigarayı, kimyasal bir madde gibi görmüyor, genelde dış etkenlerle baş etme yöntemi olarak kullanıyor. Böylece kadınların çoğunun, sigarayı bırakmak istedikleri zaman, canları tekrardan nikotin çektiğinde, bu isteği bastıracak bir şeyi (nikotin sakızı vb.) onun yerine koymakta zorlandıkları anlaşılıyor.