Geçtiğimiz hafta içinde bazı görüşmeler yapmak üzere Kocaeli ilimize gittim. Bu ilde İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun okul arkadaşlarımız bir hayli fazla.

Başta ilin valisi Seddar Yavuz, büyükşehir belediye başkanı Tahir Büyükakın, vali yardımcıları ve büyükşehir belediyesi bürokratları bulunmakta. Her biri alanlarında uzman olan ve görevlerini en iyi şekilde yapmaya çalışan bürokratlar. Özellikle büyükşehir belediyesine seçilen Tahir hoca daha önce de belediye de uzun süre genel sekreter yardımcılığı, genel sekreterlik yapmış, Kocaeli’nin yetiştirdiği nadide bir kişilik. Büyükşehir Belediye başkanlığı koltuğuna oturduğu 2 yıla yakın bir zaman oldu, dur durak bilmeden hizmet üretmeye gayret ediyor. Şehrin her köşesinde kime rastlasanız Tahir hoca dan övgü ile bahsediyorlar. Aynı dönemlerde Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okuduğumuz yıllarda da başarılı ve sempatik kişiliği ile göz dolduruyordu.

Kocaeli ziyaretleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi bürokratlarından belediyeye ait iştirak olan Seka Park A.Ş. yi de ziyaret ettim. Bu kuruma genel müdür atanan yine okul arkadaşımız Bayram Karakuş daha önce yine belediye kurumu olan İzeydaş’ta görev yapan Bayram Karakuş Seka Park A.Ş. ye yeni bir soluk olmuş. Kurum olarak tıbbi aramotik bitkilerin üretilmesi ve bu üretilen ürünlerden yüksek teknolojiyle extrat üretilmesi noktasında ciddi projeleri var. Şu an şehirde özellikle girişimci kadınları harekete geçirerek tıbbi aromatik bitkilerin bir kısmının üretimine başlamışlar. Alkışlanacak bir projeye imza atmaya hazırlanan Seka Park A.Ş yi, kurumun genel müdürü Bayram Karakuş’u ve büyükşehir belediye başkanı Tahir Büyükakın’ı yürekten kutluyorum.   

Bitkilerin tedavi amacıyla kullanılması ve insanlık tarihi kadar eski olduğunu, antik kentlerin ve kalıntıların incelenmesiyle gözlemleyebilmekteyiz. Sağlıklı ve sürdürülebilir bir dünya ve yaşamın her geçen gün daha da önem kazanmaya başladığı dünyamızda iyi ve sorunsuz bir hayat sürmek herkesin hedefleri arasındadır. Bu hedefe ulaşabilmek için karşımıza doğal ve bitkisel beslenme  çıkmaktadır. Bitkiler sürdürülebilir yaşam için gerekli olan oksijeni ve besini sağlarlar, böylelikle de sağlığımızı korumamıza yardımcı olurlar.

Tarihi kaynakları incelediğimizde insan yaşamının başlamasıyla birlikte bitkilerin hem beslenme hem de  tedavi amaçlı kullanıldığını görmekteyiz. İnsanlık ilk günden itibaren bitkilerin tedavi edici gücünden istifade etmeye çalışmıştır. Günümüz modern tıbbında kullanılan pek çok ilaçta yine bitkilerden elde edilmektedir. Ülkemiz, çok çeşitli florası olan bitkilerin bolca bulunduğu coğrafik alanda yer almaktadır. Birçok bölgemizde tıbbi aromatik bitkiler doğal olarak tabiatta kendiliğinden yetişmektedir. Bununla birlikte ülkemiz endemik bitkiler açısından da oldukça zengindir. Ülkemiz; üç fito coğrafik bölgenin kesiştiği bölgede yer almaktadır.  Güney Avrupa ile Güneybatı Asya floraları arasında adeta köprü vazifesi görmekteyiz. Bu kadar çok zengin bitki çeşitliliğimiz olmasına rağmen, ülke olarak bu bitki zenginliğimizden yeterince faydalanamamaktayız. Doğal florada bulunan bitkilerden tedavi amaçlı (Fitoperapi: tıbbi bitkilerle tedavi) kullanıldığı gibi, bu bitkiler çay şeklinde içilerek de değerlendirilmektedir. Bazıları baharat olarak kullanılmakta ve reçine, zamk, uçucu yağlarından da faydalanılmaktadır. Genel olarak kozmetik sanayinde yoğun olarak kullanıldığına şahit olmaktayız.

Asya ile Avrupa arasında bir köprü görevi üstlenen, göç ve ticaret yollarının önemli halkası olan Anadolu; yüz yıllardır bitkisel ilaç ve baharat ticaretinde önemli rol oynamıştır. Asya’dan Avrupa’ya akan ticaretin güzergahı olan ipek yolu sayesinde Anadolu çok çeşitli bitkiler ile tanışma fırsatı elde etmiştir. Sadece tedavi amaçlı değil özellikle Anadolu kültürü olan el dokuması halıcılıkta halılara renk vermek için uzun yıllar kök boya oluşturmak için birbirinden kıymetli bitkilerden faydalanılmıştır. Yine tarihi incelediğimizde, İnsanlar ilk başta kendi yörelerinde yetişen bitkileri tedavide kullanırlarken, ticaretin gelişmesine bağlı olarak zamanla, diğer ülkelerde kullanılan bitkileri de tedavi amacıyla kullanmaya başlamışlardır.

Son derece kıymetli olan tıbbi aromatik bitkilerin üretiminin yaygınlaşması ve bunun yaygınlaşması amacıyla yapılan çalışmalarda çok değerli ve kıymetlidir. Şahsen çok ilgi duyduğum bu alanda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin özverili çalışmalarını işitince beni bir heyecan kapladı. Özellikle kadın girişimcileri bu alana çekmeleri de isabetli olmuş. Beni asıl heyecanlandıran ve duygulandıran gelişme ise Seka Park Genel Müdürü Bayram Karakuş’un üretilen bu tıbbi aromatik bitkilerin yüksek teknolojiyle işlenip extrat haline getirilerek, tamamlayıcı tıp alanında kullanılacak olmasını ifade etmesi son derece önemli ve bir o kadar katma değer sağlayıcı bir girişim örneği olarak karşımıza çıkmaktadır.

Umulur ki bu çalışmalar zamanla ciddi şekilde meyve verir, başka belediyeler ve kurumlar tarafından örnek alınır.