Meslek tanımı olarak “Sanat Terapistiyim” demeye başladığımdan beridir en çok duyduğum şey ” sanat terapisi mi o da ne?”

Sanat terapisi, bir sanat eğitmeni ve terapistin ortak çalışmasını gerektiren, sürecin sanatla sürdürülmesine dayanan bir terapi çeşididir.
Bu süreçte terapi gören, sanat yoluyla kendini ifade eder. Bu, terapinin başlangıcında terapi görenin durumunu tanımlamayı sağlar. Ya da durumu tanımlanmış terapi görenin terapi sürecinde kendini dışavurması için sanat kullanılır. Her iki durumda da terapistin yönlendirmesiyle sanat terapi aracı olarak kullanılır. Sanat terapisindeki başlıca alan resim olmakla birlikte plastik sanatlar da kullanılmaktadır. Plastik ve heykel tasarımları, fotoğraf ve kolaj ana araçlar arasında sayılabilir. Sanat terapisindeki en merkezi olan ise, kişilerin kendi iç dünyalarını sanatsal araçlarla ortaya çıkarmalarıdır.İç dünyalarının yanı sıra dış dünyadaki algılamaları da burada belirleyici bir rol oynar.Yaratıcılık becerilerini ortaya çıkarıp geliştirirken, sanat terapisti bu yolla, onların sezgisel algılamalarını takip ederek gördükleri psikolojik terapinin yanı sıra sanat terapisiyle kişilerin olumlu gelişimsel bir duruma kavuşmalarına rehberlik eder.
Sanat terapisinde, sanatsal metotlar ve araçlar kullanılarak, dışavurumcu bir terapi yöntemi uygulanır.Sanat terapisini bire bir seanslara, grup terapisine ve aile veya çift danışmanlığına dahil etmek mümkündür.

Sanat terapisinin temel amaçlarından biri insanların refahını iyileştirmektir. Bir bireyin yaşam kalitesini iyileştirmeye veya bozulan fonksiyonların düzeltilmesine yardımcı olabilir. Sanat terapisi eğitim, tıp ve rehabilitasyon ortamlarının yanı sıra özel tüm merkezlerde de uygulanabilir.

Sanat eğitimi kişiyi zihinsel, duyusal, duygusal, ruhsal, sosyal, bedensel tüm özellikleriyle geliştirir.Sanat eğitimi, her yaş ve düzeyde insan için gereklidir; özel yetenek gerektirmez.Sanat eğitimi, yaratıcılığın ön planda tutulduğu, eleştirel düşünmenin geliştirildiği, her öğrencinin kişisel gelişimi ve eğilimleri paralelinde yönlendirilmeye çalışıldığı, güvenilir bir eğitim çeşididir.

Peki sanatla terapide bir seans nasıl yapılır?
Seans üç aşamadan oluşur. İlk aşamada katılımcılara nefes egzersizi, meditasyon gibi içe dönüşü sağlayacak egzersizler yaptırılır. Bu aşamada katılımcıdan kendinin ve fikirlerinin farkına varması beklenir. İkinci aşamada yönergeler eşliğinde sanatsal aktivite gerçekleştirilir. Son aşamada ise ortaya çıkarılan sanat eseri, katılımcılardan çember oluşturularak sözel bir ifadeyle somutlaştırılır.Sanat terapisini sanattan ayıran fark da bu üçüncü aşamadır.
Resim, dans, müzik, maske yapımı, heykeller, fotoğraf ve hikaye gibi aklınıza gelebilecek birçok sanat dalı; terapide kullanılabilir. Örneğin; maske yapımında katılımcılar isteklerine göre bir maske yapabilir ve bu maskeyle bir senaryo yazıp onu canlandırabilir, maskenin rolüne bürünebilir veya onu konuşturabilirler.

Sanat eğitimi ve sanat terapisi aynı şey midir?
1-Sanat eğitimi yetenekli bir eğitimci tarafından dersler şeklinde öğretilir.
Terapi profesyonel eğitim almış bir sanat terapistinin rehberliğinde gerçekleşir.
2-Eğitim öğrenci öğretmen ilişkisi içerir.
Sanat terapisinde terapötik bir ilişki vardır.
3-Terapi kişinin kendini güvende ve rahat hissettiği bir ortamda gerçekleşir. 
Eğitimde ise amaç bir şeyin nasıl yapılacağını öğrenmektir.
4-Terapide sanat malzemeleri kişinin kendini ifade etmesi için araç olarak kullanılır. 
Eğitimde ise görevi yerine getirmek üzere belirli şekillerde kullanılır.
5-Terapide bir şeyi yapmanın veya malzemeleri kullanmanın belirli bir doğru veya yanlış şekli yoktur. 
Eğitim de ise bir işi yapmanın teknik olarak doğru yolları ve aşamaları vardır.
6-Terapinin odak noktası süreçtir. 
Eğitimin ise genellikle son sanat ürünüdür.
7-Sanat eseri terapide iletişim aracı olarak kullanılıyorsa yaratıcısının bir yansıması veya uzantısı olarak görülür.
Eğitim sürecinde sanat eseri tasarım ilke ve unsurlarına göre biçimsel nitelikleriyle değerlendirilir.
Her insanın sanatla keşfedip onunla aydınlanacağı bir yolu vardır. Hayat yolculuğunda dilerim ki yolunuzu aydınlatacak bir sanat ışığınız olsun.