Pandemi günleri biraz olsun hafifleyince İstanbul’da yeniden başlayan il tanıtım günleri bütün hızıyla devam ediyor. Bu hafta Payitaht İstanbul’a misafir olan ilimiz Kastamonu. Maltepe meydanında gerçekleştirilen Kastamonu tanıtım günlerine iştirak ederek o güzide ilimizi gitmeden tanımaya çalıştık. Anadolu’muzun bu şirin ve bir o kadar tabiat güzelliğini ve dahi tarihi barındıran manevi ışığı ile şehri aydınlatmaya devam eden Şeyh Şaban-ı Veli Hazretlerini bünyesinde bulunduran Kastamonu hazır İstanbul’a gelmişken gidip görmemek olmazdı.

Kastamonu ilçeleri kendilerini tanıtmak için adete birbirleriyle yarış halindeydi. Birçok ilçesi ile birlikte il merkezini defaten ziyaret ettiğim bu güzide şehrimizin Şenpazar ilçesi var ki görülmeye değer. Stant da karşılaştığımız candan bir insan olan belediye başkanı Cem Çınar başkanımız yeşil cennet olarak ifade ettiği Şenpazarı için Kastamonu’nun ‘gözden ırak’ ancak gönüllere en yakın ilçesi diye ifade etmekte. İlçemiz tabiatın bütün cömertliğini gösterdiği bir coğrafyanın tam ortasında yer almakta diyen başkanımız köklü ve kadim kültürü, dünyanın eşine az rastlanır doğası ve geçmişe yolculuk yaptıran tarihiyle adeta saklı bir cenneti andırdığını vurguluyor.

Şenpazar’ının ne zaman dan beri yerleşime açık olduğu çok bilinmemekle birlikte Bizans döneminde ağırlıklı bir yerleşim yeri olduğu tespit edilmiştir. Malazgirt Savaşı ile birlikte Anadolu’nun kapısının Türklere açılmasıyla bölge önce Selçuklular akabinde Anadolu’da kurulan beylikler ve son olarak da Osmanlılar’ın yaşam sürdüğü bir yer olmuştur.

Dört mevsim tabiatın bütün güzelliklerini bize sunan Şenpazar’ı Küre Dağları Milli Parkını da sınırlarında bulundurmaktadır. Adeta tabiat güzelliğiyle insanı kendine çeken Şenpazar’ında dağ yürüyüşü yani trekking yapabileceğiniz oldukça elverişli ortamlar vardır. Bununla birlikte kamp severler içinde uygun yerler bulunmaktadır. Belediye Başkanı Cem Çınar beyin özellikle üstüne basarak bahsettiği gizli bir hazine niteliğindeki Kızılcasu kamp alanı ise Küre Dağları Milli park içinde yer almakta ve içerisinde çadır kurulabilecek alanlar, bungalow evler ve karavan araçları için kamp alanları bulunmaktadır. Tabiatın içinde insanı büyüleyici bir ortamın olduğuna değinen belediye başkanı burayı tanıtmak için yoğun bir gayret içerisinde olduklarını vurguluyor. Bu kamp alanı çevresi itibariyle birçok bitki türüne ev sahipliği yapmakta ve endemik bitkiler açısından da oldukça zengin bir bölge. Tabiatın dengesinin bozulmadan bu bölgede kurulmuş olan Kızılcasu Kamp alanına başkanımız bizleri bizzat davet etti. Sizleri burada misafir etmek isteriz diye ifade eden başkanımız Cem beye nazik daveti için teşekkür ediyor ve en kısa zamanda bu saklı cennet, tabiat harikası ilçeyi görmek için yeni bir Kastamonu seferi inşallah yapacağım.

Şenpazar’ı standın da güzel bir geleneği, hatırayı yaşatmaya çalışan bir ağabeyimiz ile tanıştık. Yıllar öncesine dayanan bu gelenek “Şimşir Kaşık”. Yüksel Erdoğan ağabeyimiz Şimşir kaşık da epey bir mahir yaptığı ürünleri mutlaka görmelisiniz. Hatta görmekle kalmayıp satın almalısınız. Satın almak suretiyle güzel bir hatıraya da sahip olmuş olursunuz. Şimşir kaşığın macerası 11000 yıllık şimşir ağacı hikayesine dayanmaktadır.

Şimşir, ülkemizde özellikle Kuzey Anadolu dağları boyunca Karadeniz’e dönük kuzey yamaçlarında, derin vadiler arasındaki akarsu düzlüklerine doğru yayılmaktadır. Genel olarak 1 metre boylanan çalı, az miktarda 8 veya 16 metre boy alan Şimşir, ağaç formunda yaz ve kış yapraklarını dökmeyen 11.000 yıl öncesinde varlığı bilinen her daim yeşil kalabilen bir bitkidir. Şimşir gölgeye dayanıklı, yavaş büyüyen, nemli ve besin maddelerince zengin toprakları sever. Özellikle Şenpazar’ı başta olmak üzere Kastamonu’nun bazı ilçelerinde Şimşir kaşık yapımı bugünde devam etmektedir. Tamamen el işçiliği ile yapılan bu kaşıklar Şimşir ağacının bir özelliği olan bakteri oluşumuna izin vermemektedir. Sıkı ilf yapısıyla şişme yapmaması, kolay çatlamaması, ısı ileterek elinizi yakmaması, kolay temizlenebilir olması ve bakteri barındırmaz özelliğiyle sofralarınızda güvenle kullanabileceğiniz Şimşir kaşık ve diğer mutfak gereçlerini büyük bir hamaratlık ile sizlere sunmaya çalışan Yüksel Erdoğan beyefendiye şükranlarımı sunuyorum. Zira bir mesleği ve kültürü bugüne kadar taşıdığı ve yaşatmaya çalıştığı için.

Tabiat harikası Şenpazar, insanlığa tabiatın bütün nimetlerini sunmaktadır. Bunlar arasında binlerce yıllık aşındırma sonucunda oluşan şehir merkezine 3 kilometre uzaklıktaki Poyracık Şelalesi, enfes manzarasıyla görülmeye değer bir şelale. Bunun dışında Türkiye’nin yaklaşık 100 metre ile ağzı en geniş Dağlı Kuyluca Mağarası, Şehribani Kanyonu, Kızılcasu Kamp alanı ve ilçe de 2,500 m2 bir alanı kaplayan birbirine birleşik tek kökten oluşan 12 çatala sahip “On İki Kardeşler Kayın Ağacı” görülmeye değer değerler ve yerlerdir.

Kadim kültürüyle birlikte yaylaları, şelaleleri, mağaraları, tabiat eğitim kampı, tabiat yürüyüş parkuru ve manevi kültürün bir parçası olan türbeleriyle görülmeye değer birçok özelliği bünyesinde barındıran Kastamonu’nun Şenpazar ilçesi, özellikle eşsiz tabiatını bize sunarak rüya tadında bir hayatı sunacak olan Kızılcasu Kamp alanı konaklamak için siz değerli misafirlerini ağırlamayı beklemektedir.