Bilim insanları, dokuları, sinirleri ve organları onarabilen bir yapıştırıcı keşfettiklerini açıkladı. Bu yapıştırıcı sayesinde uyumsuz organlar bile hastalara nakledilebilecek.

California Üniversitesi’ndeki bazı araştırmacılar, “Hücresel Yapıştırıcı” adını verdikleri sentetik bir madde üretmeyi başardı. Yapılan açıklamaya göre bu madde o kadar etkili ki açık yaraları kapatmaktan tutun hasarlı organları onarmaya hatta organ naklinde tüm donör organların uyumlu yapmaya kadar pek çok alanda kullanılabilir. Laboratuvar ortamında üretilen yapıştırıcı, insan vücudundaki hücreleri manipüle ederek hücrelerin birbirlerine daha hızlı bağlanması ve uyumsuz olsa bile diğer organları yabancı hücreleri kabul etmesini sağlıyor.

Yapılan açıklamada bu hücresel yapıştırıcının tıp dünyasını kökten değiştirebileceği iddia edildi. Hasarlı dokuları ve zarar görmüş sinirleri onaran bu yapıştırıcının geliştirildiğinde hasarlı organları tamamen yenileyebileceğini belirten araştırmacılar, çok yakında organ yetmezliği çeken hastaların da sorunlarının çözülebileceğini belirtti. Yapıştırıcı vücuttaki hücreleri manipüle ettiği için iddiaya göre uyumsuz organlar bile başarılı bir şekilde hastalara nakledilebilecek ve hastaların vücudu bu organları kabul edecek.

Bu müthiş bir gelişme.

Bu tür sağlık alanındaki gelişmeler ülkemize ve dünyaya genel de çok geç yansısa da hep bir umut ışığı oluyorlar.