Lokal anestezi, özellikle küçük operasyonlarda yaygın olarak kullanılan bir anestezi türüdür.

Hastanın yalnızca müdahale edilecek belirli bir bölgesinin uyuşturulduğu anestezi türü, lokal anestezi olarak adlandırılır. Bu anestezi türünde hasta genel bir duyu ya da bilinç kaybı yaşamaz, yalnızca cerrahi müdahale gerektiren bölgede acı hissetmemesi hedeflenir. Çoğu zaman büyük operasyonlar yerine hastanın belirli bir noktasında gerçekleştirilen basit cerrahi müdahalelerde kullanılır.

  • Sünnet
  • Diş çekme
  • Diş müdahaleleri
  • Ben alınması
  • Dermatolojik müdahaleler
  • Göz müdahaleleri
  • Burun müdahaleleri
  • Boğaz müdahaleleri

Lokal anestezi kullanılan ameliyatlardan bazıları bu şekildedir ancak bunlardan çok daha geniş bir kullanım alanı vardır. Temel olarak yalnızca tek bir bölgeye müdahale edildiği ve müdahale edilen bölge dışında farklı alanların bu müdahaleden etkilenmediği ameliyatlarda uygulandığını söyleyebiliriz. Yani genel cerrahi operasyonların çok büyük bir bölümünde kullanılmaktadır.

Lokal anestezinin etkisinin ne kadar süreceği söz konusu operasyona göre değişir. Anestezi uzmanı infiltrasyon, topik anestezi ya da ikisinden de uygulayarak hastaya o an için gerekli miktarda anestezik madde verir. 15 dakika anestezinin etkili olması beklenir ve operasyon başlar. Genel olarak lokal anestezi yalnızca operasyon sırasında ve sonrasında kısa bir süre etki edecek miktarda verilir. Yani genel anestezi gibi saatlerce etkisinden çıkmak için beklemezsiniz. Sonrasında yaşanacak ağrı için ağrı kesici ilaçlar verilebilir.

Lokal anestezinin hangi türü olursa olsun belirli bir bölgeye etki ettiği için çoğu zaman yan etkisi yoktur. Ancak yapıldığı bölgeye, çeşidine ve miktarına göre sistemik etkiler, toksik etkiler, kuvvet kaybı, baş ağrısı, idrar yapmada zorluk, damar hasarı ve benzeri yan etkiler görülebilir. Kişiden kişiye göre değişen ve bazen hiç görülmeyen bu ve benzeri yan etkiler oldukça kısa süreli görülür. Bu tür bir yan etki görüldüğünde hekiminize haber vererek müdahale edilmesini isteyebilirsiniz.

Lokal anestezide hasta uyur mu, kafa yapar mı gibi ilginç soruları da aydınlatmak gerekiyor. Hangi türü uygulanırsa uygulansın lokal anestezi yapılan bir hasta uyumaz ve bilinci yerinde olur. Örneğin kolunuzdaki bir benin alınması için lokal anestezi yapılmışsa yalnızca o bölge uyuşur ve geri kalan her yerinizin duyuları açıktır. Etkisinin kısa sürmesinin önemli bir nedeni de budur.