Payitaht İstanbul’da illerimiz görücüye çıkmaya devam ediyor. İl tanıtım günlerinde bu hafta İstanbul’u şereflendiren ilimiz Anadolu’nun nezih kenti kültürüyle, yeşiliyle ve tarihi dokusu ile şirin Tokat ilimiz oldu. Tokat tanıtım günlerine İstanbul halkı ve İstanbul’da yaşayan Tokatlılar çok büyük ilgi gösterdiler. Alan hınca hınç doluydu. Sanki İstanbul akın akın Tokat’a doğru yol alıyor gibiydi. İl tanıtım günlerinde ilin bütün güzellikleri, tarihi ve kültürel dokusu ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Tokat tanıtım günlerini ziyaretimde dikkati celbeden Tokat’ta rezervi bolca olan Kalsit isimli bir taş oldu. Birçok faydaları olduğunu öğrendiğim bu taşı biraz araştırarak siz okuyucularımın da bu taş hakkında bilgi sahibi olmasını arzuladığım için bu yazıyı kaleme aldım. Aslında baktığımızda ülkemizin her noktasında bir değer, bir maden ve değerli taşlara rastlamaktayız.  

Doğada yoğun olarak çeşitli kristal yapılarda bulunan kalsit, karbonatlı kayaçları oluşturan kimyevi yapısı CoCA3 olan bir mineraldir. Kristal yapısı ile dikkat çeken kalsit camsı parlaklıkta renksiz ve saydam şekilde olabileceği gibi farklı renklerde, yarı saydam ya da opak şekilde de olabilmektedir. Kalsiyum karbonat birleşiminin kristalleşmesi ile oluşan kalsit ülkemizde kireçtaşı, tebeşir, mermer gibi karbonatlı kayaçların ana mineralidir. Kalsit çok yaygın bir mineral olması nedeniyle travertenlerin, sarkıt ve dikitlerin oluşumunda büyük rol oynamaktadır. Öyle ki bunların oluşumunda ana bileşen vazifesi görmektedir. Bu sebepten dolayıdır ki tabii mağaraların oluşumunun da etkisi vardır.  

Eski Yunancada kireç anlamına gelen “Chalix” kelimesinden adını alan Kalsit, yeryüzüne yakın olduğu için çıkartılması çok kolaydır. Oldukça yumuşak ve narin bir yapısı olduğundan dolayı da çıkartılırken çok dikkatli olmak gerekir. Özellikle renkli olarak koleksiyoncuların tercih ettiği kalsit türüne göre; Floresans (foton ile uyarılma sonucu ışık yayma), Fosforesans (floresans’tan farklı olarak emdiği enerjiyi birkaç saat sonra yansıtılır, daha az ışıma olan bir ortamda ışıma yapar. Karanlıkta parlamak gibi.), Termolüminesans (ısıtılma ve ışıma) ve Tribolüminesans  (kırıldığında, sürtüldüğünde ya da sıkıştırıldığında ışık yayma) özellikleri taşımaktadır.  

Kalsit taşının pek çok alanda kullanıldığı bilinmektedir. Özellikle koleksiyon ve süs eşyası olarak kullanılan bir mineral olan kalsitin beyaz olan türü öğütülerek endüstride kullanılır. Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi tebeşir, kireç gibi ürünlerin yanında diş macunu, boya, kağıt, plastik, yapı malzemeleri, halı, hayvan yemi, bazı gıda maddeleri gibi birçok alanda kullanımı vardır. Dünya genelinde ticari olarak üretilen kalsit (kalsiyum karbonat) oluşumları; Beyaz renkli kalkerler, Beyaz renkli saf kireçtaşları, İri kristalli mermerler (Türkiye’de üretilen) ve Beyaz tebeşir oluşumlarıdır.

Yumuşak ve narin yapısı olan, yeryüzüne yakın olduğu için kolaylıkla çıkartılan kalsit taşı renksiz ve saydam olmakla birlikte bazı durumlarda mavi, turuncu ve yeşil renklerde de olabilmektedir. Kalsit taşının birçok faydası bulunmaktadır. Bunların en başında enerjiyi güçlendirme, temizleme ve dengeleme gelmektedir. Kalsit taşı toprağın enerjisini insanın vücuduna taşıyarak bütün çakraları harekete geçirir ve   çakraları dengeler. Dişlerin ve kemiklerin de güçlenmesini sağlar, bebeklerin diş çıkarma dönemlerini de rahatlatır. İskelet sistemi, bel ve sırt bölgesine de oldukça fazla fayda sağlamaktadır. Vücuttaki fazla kalsiyumu eriten kalsit taşı, kalsiyumu dengeleyerek kireçlenmenin de azalmasını sağlar. İnsanın motivasyonu arttır ve odaklanmasını kolaylaştırır. Kalsit taşının insana sağladığı diğer faydaları da şöyle sıralayabiliriz.

Kan basıncının düzenler, hastalıkların iyileşmesini hızlandırır, uykusuzluğa iyi gelir, stresi alır, uyumaya yardımcı olur, bedenin bütünleşmesini ve uyumlu çalışmasını sağlar. Üreme sistemi hastalıklarında iyileştirici etkisiyle doğum sürecinde de önemli fayda sağlayarak doğumu kolaylaştırır. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Akciğer ve göğüs hastalıkları tedavisinde etkisi çok yüksektir. Bu sebeple boğaz gırtlak iltihapları ve sinüzit için çok faydalıdır. Görme bozukluğu problemlerine iyi gelir. Hafızayı güçlendirir ve deri hastalıklarına karşı da çok etkilidir. Vücut ve mekandaki negatif enerjiyi temizler, olumlu enerjiyi yükseltir. Bu sebeple evdeki odalarda ve ofislerde bulundurulması faydalıdır.

Velhasıl mikrop ve bakterilere karşı antiseptik özelliği de bulunan kalsit taşı toprakta bulunmasıyla toprağın verimliliğini de arttırmaktadır. Ülkemizin birçok yerinde bol miktarda bulunan kalsit taşının değerini ve kıymetini bilmeliyiz.