Jet lag nedir konusu özellikle ilk defa farklı ülkelere seyahat edecek kişiler tarafından merak edilir. Farklı saat dilimlerinde bulunan ülkeler arasında yapılan seyahatler sonucu vücutta oluşan bir takım değişiklikler, jet lag nedir sorusunun cevabı olarak düşünülebilir. İnsan vücudunun bir biyolojik ritmi bulunur. Bu ritim, bulunulan ülkenin saatine göre şekillenir. Belirli yatma, sabah kalkma saati ya da yemek yeme saatlerine alışan bir vücut, saat farkı olan bir ülkede adaptasyon sorunu yaşayabilir.

Türkiye’den saat 19:00’da uçağa binen bir yolcu, yaklaşık 11 saat sonra Kanada’ya ulaşır. 11 saat sonra Türkiye saatiyle düşündüğünüzde saat 06:00’dır. Fakat Kanada’nın saati Türkiye’nin saatinden 8 saat geridir. Bu nedenle indiğinde saat akşam 22:00 olacaktır. Bu durum, jet lag için bir örnek olarak düşünülebilir.

Vücut ritmi açısından saat 06:00 olduğu için uyumakta zorluk yaşanabilir. Kanada’da uyku saati iken Türkiye’de gün başlamıştır. Bu nedenle yeme içme yani kahvaltı isteği oluşur. Yemek düzeninin bozulmasıyla beraber, sindirim problemleri de ortaya çıkar.

Jet lag sebebiyle ortaya çıkan etkiler, birkaç gün içerisinde ortadan kaybolur. Fakat, örnekte de anlattığımız gibi Kanada gibi çok fazla saat farkı olan ülkelere yaptığınız seyahatlerde, etkilerin geçmesi daha uzun süreli olabilir.

Bütün bu dengesizliklerin ortaya çıkmasına sebep olan ve saat uyumsuzluğu yaşayan ritmin adı da sirkadiyen ritimdir. Hangi hormonların gündüz ya da gece salgılanacağı, gece üretilen proteinler, gündüz düzeni gibi çok sayıda konu bu ritim dengesinin bir parçasıdır. Sirkadiyen ritmin dengesinin korunması için bazı detaylara dikkat etmek gerekir.