Her yıl şubat ayında düzenlenen ülkemizin en büyük, dünyanın ise beş büyük turizm fuarından biri olan Emitt turizm fuarı bu sene 6 Şubat’ta yaşanan ve asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle ertelenerek 12–15 Nisan tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre merkezinde gerçekleştirildi. Tabi yaz sezonu yaklaşması nedeniyle arada bayram olunca çok gecikmemesi için ramazan ayı içinde geçekleştirilen fuar hem depremin gölgesinde hem de ramazan ayı nedeniyle geçen yıllara nazaran biraz durgun geçti.

Yaşanan deprem nedeniyle birçok ilin katılım göstermediği Emitt turizm fuarının açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya,İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu,Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin, Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Sururi Çorabatır veTürk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi katılım gösterdi. 26’ncı kez İstanbul’da turizmcileri bir araya getiren ve ülkemizin birbirinden güzide illerinin görücüye çıktığı Emitt turizm fuarı geçen yılda pandemi gölgesinde gerçekleşmiş idi.

Fuar alanını hem açılış günü hem de 3. günü ziyaret etme fırsatı buldum. İllerimiz her yıl olduğu gibi bölgelerindeki turizm değerlerini tanıtmaya çalıştığı Emitt turizm fuarına bu sene On’ların şehri Balıkesir damga vurdu desek yanlış söylemiş olmayız. Balıkesir’in körfez ilçeleri kendilerini müstakil stantlarda tanıtılmaya çalışılırken il merkezi dağ ilçesi diye tanımlayacağımız ve her geçen gün turizm alanında parlayan yıldız olan Sındırgı ve Susurluk ilçeleri tek çatı altında görücüye çıkmış vaziyette idi.

Balıkesir her yönüyle 10 numara bir şehir. Körfez ve Marmara’ya kıyısı ilçeleriyle denizle bütünleşen bir turizm yönü, diğer yandan birçok ilçesinde bulunan termal kaynakları ile sağlık ve termal turizmi için önemli bir durak. Kültürel ve tarihi dokusu bir başka yönü. Kuvayi Milliye şehri olmasıyla Milli Kurtuluş Savaşı’nda öncü olması bir diğer değeri. Tarım ve sanayi alanında her geçen gün gelişen yönüyle de kendinden söz ettiren bir şehir. Özellikle tarım alanında zeytin ve zeytinyağı ile ülkemizin lokomotifi konumunda. Kazdağları eteğinde kurulu Edremit bu anlamda öncü. Diğer körfez ilçeleri de zeytin ve zeytinyağı yanı sıra turizm alanında sadece ilin değil Türkiye’nin önemli bir noktası. Bunun dışında hayvancılık alanında hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvancılıkta ülkemiz de öncü illerden birisi, bu yönüyle de son yıllarda yapılan çalışma ile 50 peynirli şehir lakabını almıştır. Her yöresi kendine has özel peyniriyle sofralarımıza ayrı bir lezzet sunmaktadır. Lezzetli etiyle de öne çıkan Balıkesir farklı lezzetleri ile aslında bir gastronomi şehri olma yolunda desek yanlış ifade etmiş olmayız. Uzun yıllardır Bursa’nın gerisinde kalan Ege ile Marmara’yı içine alan ilçeleriyle son dönemde ciddi gelişme yakalayan Balıkesir iki denize de kıyısı olmasıyla özel bir şehirdir.

Bu yıl düzenlenen Emitt turizm fuarında 10 numara şehir burada ziyaretçilerini bekliyor edasıyla çok güzel temsil edildi. İlk gün şehrin en güzel ilçelerinden biri olan termaliyle, dağlarıyla, barajıyla, turizme yaptığı yatırımları ile ön plana çıkan Sındırgı ilçesinin özgüveni yüksek çalışkan ve başarılı belediye başkanı Ekrem Yavaş ili temsil etti. 2. günü büyükşehir belediye başkanı Yücel Yılmaz hemşerilerini yalnız bırakmadı. Balıkesir yerel yöneticileri ile vekilleri ile, valisi ile iyi bir sinerji yakalamış durumda, her geçen gün daha da gelişiyor ve daha dikkat çeker hale geliyor.

Balıkesir bir bütün olarak fuarda tanıtılmaya çalışırken hem Balıkesir’den gelenleri yalnız bırakmamak hem de İstanbul’da yaşayan Balıkesirlilere az da olsa memleket hasreti gidermeye çalışmak için fuar alanında Balıkesir standı içerisinde bir bölümde kendini tanıtmaya çalışan İstanbul Balıkesirliler derneği de 4 gün boyunca aktif bir koşuşturmanın içinde yer aldı. Fuarın ilk gününde yeni seçilen yönetim kurulu üyelerinin birçoğu Başkan Fatin Önsöz ile birlikte fuar alanında hem Balıkesir’i tanıtmaya hem de dernek faaliyetlerini gelen misafirlere anlatmaya çalıştılar. Özellikle yönetim kurulu üyesi Sadri Köseri ağabeyimiz ve Rasim Turhan büyük bir özveri ile 4 gün boyunca derneği temsilen fuar alanında bulundular. Gelen misafirlere hem şehri tanıtmaya çalıştılar hem de dernek faaliyetlerini anlatmaya gayret gösterdiler. Yeni yönetim ile iyi bir sinerji yakalayan Balıkesirliler artık İstanbul’da varlıklarını damga vurucu proje ve çalışmalar ile daha iyi ortaya koyacaklar. Ülkemizin en güzel ve en özel şehirlerinden birisi olan Balıkesir artık İstanbul’da çok daha iyi temsil edilecek. Balıkesirliler İstanbul’da gurbetçilik çekmeyecek. Birbirleri ile dayanışma halinde olacaklar. Özellikle başta öğrenciler olmak üzere iş insanları ve bürokratlar birbirleriyle daha bütünleşmiş olarak çok güzel faaliyetlere imza atacaklar.

Bu yıl bir taraftan depremin gölgesi, bir taraftan ramazan ayının etkisiyle geçen yıllara nazaran daha durgun geçen bir Emitt turizm fuarı yaşasak da Balıkesir ve Balıkesirliler capcanlı şekilde şehirlerini misafirlerine tanıtmak için olağanüstü bir çaba sergilediler. Zeytinin ve zeytinyağının başkenti olan Balıkesir turizm destinasyonları ile de Türkiye’nin önde gelen bir ili.

Henüz Ömer Seyfettin’in, Hasan Basri Çantay’ın, İmam Birgivi’nin şehri olan Kuvayi Milliye şehri Balıkesir’i keşfetmeyen ve tanımayan varsa en kısa zamanda Balıkesir’i ziyaret etmelerini tavsiye ederim. Termal cenneti ilçeleri, dağ yöreleri, Marmara Denizi, Ege Denizi, Marmara ve Avşa Adası ile rüya gibi anların yaşanacağı Balıkesir, ziyaretçilerine bağrını açmış bekliyor.