Çöpçü balığı aslında akvaryumdaki pislikleri yiyerek beslenen bir canlı değil.

Vahşi doğada bulanık ve oksijeni az sularda yaşayabilecek şekilde evrimleştiği için suyun en dibinde rahatça hayatta kalabiliyor ve bu yapısı nedeniyle yüzeye yakın olanları değil, suyun dibine inen yemleri yiyor. Yani evet, onun da yeme ihtiyacı var.

  • Güney Amerika sularının cefakar balığı.
  • Çöpleri değil, yalnızca dibe batan yemleri yiyor.
  • Çöpçü balığı tam bir protein canavarıdır.
  • Akvaryumda besleyebileceğiniz en uyumlu türlerden bir tanesi.
  • Çöpçü balığı deyip geçmeyin, pek çok farklı türü var.
  • Tahmin edilenden çok daha uzun bir ömürleri var.
  • Boyutları da türlerine göre değişiklik gösterebilir.
  • Akvaryum suyu sıcaklığı çöpçü balığı için hayati öneme sahip.

Çöpçü balığı vahşi doğada sığ ve bulanık sularda yani oksijenin az olduğu sularda yaşayacak şekilde evrimleştiği için akvaryumlarımızda da oksijenin en az olduğu dip kısımlarda dolaşmayı tercih eder. Ara sıra yüzeye yakın noktalara çıkar, ona uzun süre yetecek oksijenini alır ve yeniden dibe iner. Çünkü onun yaşam alanı bu şekildedir.

Çöpçü balığının vahşi doğada yaşayan akrabaları her türlü su birikintisinin diplerinde bulunabilen kurtçuk, larva, böcek ve o bölgeye özel bitkilerle beslenir. Yani hepçil bir canlıdır ama asıl beslenmesi protein ağırlıklıdır. Bu nedenle akvaryumda beslenen çöpçü balıklarına su piresi, artemia, kan kurdu gibi protein ağırlıklı yemlerden vermek gerekir. Akvaryumun dibinde gezen karides ya da balık yavrularını da yiyebilir.

Yavruları yiyor dediysek sakın çöpçü balığının saldırgan bir tür olduğunu düşünmeyin. Doğası gereği sessiz, sakin, kendi halinde bir türdür. Lepistes, neon tetra, moli balığı, melek balığı, japon balığı, discus gibi pek çok farklı balık türüyle son derece uyumlu bir şekilde yaşayabilir. Fakat bilinenin aksine çöpçü balığı bir sürü canlısıdır. Bu nedenle eğer akvaryumunuza çöpçü balığı alacaksanız 3 – 6 tane alın, sosyal açıdan çok daha mutlu olacaklardır.

Hayvan dükkanlarında satılan çöpçü balıklarına dışarıdan baktığınız zaman hepsi aynı görünüyor olabilir ama hem akvaryumda bakılan hem de vahşi doğada yaşayan pek çok farklı Corydoras türü var. Panda, kahverengi, benekli, sterbai, pigme, ters yüzen, albine gibi isimlere sahip bugüne kadar tespit edilen 32 çöpçü balığı türü var. 161 tanımlanmış türün ise soyunun tükendiği tahmin ediliyor.

Akvaryumda beslenen çöpçü balıklarının ortalama ömrü 5 yıldır ancak bazen bu sınırı aştıkları görülmüştür. Bilinen en uzun süre hayatta kalan çöpçü balığı tam 27 yaşında ölmüştür. Nadir de olsa doğru yaşam şartları ve sosyal düzen ayarlandığı zaman 20 yıla yakın yaşayan çöpçü balığı türleri de vardır.

Kısacası bu balık br çöpçü değil. O da sıradan ve eşssiz bir balık…