Yer altındaki suların hareket etmesi ve kayalar arasındaki boşluklarda çökelmesi sonucu oluşan, silis grubuna ait opal taşı, aslında bir kuvars çeşididir. Bir nevi kuvars taşının kristal yapılı olan türüdür. Yarı değerli taşlar arasında oldukça ünlü olan opal taşı, yağsı ve camsı bir görünüme sahiptir. Opal taşını değerli kılan renkli oynamaları ve içerisinde bulunan silica küreleridir.

Opal taşı ışıltılı yapısı nedeniyle içerisinde ışık ve renk oyunları sergilemekte, bu taş mücevher olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Opal taşı içerisindeki silica küreleri ışınları kırar ve etrafa renkli ışıklar saçarlar.

Uluslararası sınıflandırmalar doğrultusunda 99 çeşidi olan opal taşı, enerji dönüşümü noktasında da yetenekli bir taştır. Opal taşı insanlar arasında gökkuşağı veya panzehir olarak da adlandırılmaktadır. Opal taşı yeryüzünde bulunan en kıymetli taşlardan biridir. Opal taşı dünya da çok yaygın olarak bulunmaktadır. Bunun sebebi ise düşük sıcaklıklardır. Dünya da çoğunlukla da Avustralya’da bulunmaktadır. Dünyadaki rezervin %95’i Avustralya’dadır. Bunun dışında Brezilya, Meksika’da çok miktarda bulunmaktadır. Ülkemizde opal taşı çoğunlukla Erzurum, Çanakkale, Kütahya, Bilecik, Eskişehir ve Afyon’da bulunmaktadır. Özellikle Kütahya Simav’da bulunan opal taşı yataklarının Osmanlı döneminden bu yana işletildiği bilinmektedir. Bahsi geçen şehirlerimizde opal taşının her çeşidine ve her rengine rastlanılmaktadır.

Mohs sertlik skalasına göre sertlik derecesi 5,5-6 arasında olan opal taşının çok sert bir yapısı olmadığından dolayı çoğunlukla takı ve mücevher olarak kullanılmaktadır. Günlük kullanımda oldukça dikkatli olunması gereken opal taşı, ısıya, sıcağa ve güneş ışığına karşı duyarlı bir yapıya sahiptir. Opal taşının en önemli özelliği kişinin vücut ısısına göre renk değiştirebilme özelliğinin olmasıdır. Yeryüzünde bulunan hiçbir taşta bu özellik bulunmamaktadır. Halk arasında panzehir taşı veya gökkuşağı taşı gibi isimler verilen opal taşı şifalı olan taşlardan biri olduğuna inanılmaktadır. Bu nedenle de takılarda insanlar tercih etmektedir. Opal taşının birçok çeşidi bulunmaktadır. En ünlü çeşidi ve kıymetli olanı Avustralya Queensland Cragg Asil Opal Maden’inden çıkan opallerdir. Avustralya opali kaliteli ve en pahalı opallerdir. Yanar döner parıltılar oluşturduğundan oldukça kıymetlidir.

Opal taşının sayılamayacak derece faydaları vardır. En önemli faydası gözleredir. İnsan opal taşını üzerinde taşıdığında görme organının gücünü arttırır. Bunun dışında insanların hislerini kuvvetlendirerek olumlu düşünmelerini sağlar. Strese karşı oldukça etkilidir. Her zaman pozitif enerji verir. Sinirli olan insanların sinilerini yatıştırır. İnsan aklını kuvvetlendirerek daha mantıklı düşünmeyi sağlar. Opal taşı birçok hastalığın tedavisinde de kullanılmaktadır. Bunların başında da Parkinson hastalığı gelmektedir. Yine kadınlarda doğum esnasında yaşanan acı ve ağrıları hafifletir. Kişinin bağışıklık sistemini güçlendirerek vücuttaki enfeksiyonların tedavi edilmesine yardımcı olur.

Opal taşı özgürlük taşı olarak da bilinir. Kişinin kendini özgür bir şekilde ifade etmesini sağlar. Aynı zamanda gündelik hayatta daha cesur ve başarılı olmasını sağlar. İnsan opal taşını üzerinde taşıdığında vücudundaki eklem ağrılarının azaldığını da hissedecektir. Opal taşını evlerimizde bulundurduğumuzda eve gelen kişilerin kötü enerjisini de pozitife çevirdiğine şahit olacaksınız.

Görünüşünden dolayı oldukça ilgi duyulan opal taşının faydalarından en etkili şekilde yararlanmak için taşın enerjisinin arındırılması gerekir. Bunun için ya taşı su ile yıkamalısınız ya da bir tütsü dumanına tutmalısınız. Opal taşını ay ışığında bir gece boyunca bırakarak da şarj etmiş olursunuz. Güneş opal taşı için sakıncalı olduğundan taş uzun süre güneş ışığına maruz kalmamalıdır.

Opal taşının tarihi milattan öncesine kadar gitmektedir. Opal taşı barındırdığı sihirli enerjiler sayesinde geçmişten günümüze oldukça ilgi görmüştür. Bu taşı üzerinde taşıyan kişiye sınırsız kapılar açtığına, kişiyi özgür bıraktığına inanılır. Antik Yunanlılar tarafından kişiye öngörü ve kehanet yetenekleri verdiğine inanılan opal taşı Avrupalılar için saflığın ve umudun bir işareti olarak görülmektedir.