Koronavirüs SARS-CoV-2’nin başlangıç noktası Çin merkezli olmasına rağmen, bu geçtiğimiz günlerde Çin’de çok az yeni vaka çıkıyor ve hastalık bulaşanların büyük çoğunluğu da iyileşme görülüyor. Wuhan’da bu hastalık için açılan geçiçi sahra hastaneleri yavaş yavaş kapanıyor. Peki Çin’in bu konudaki başarısının sırrı nedir?

Tabii önce şunu ifade etmek lazım, Çin yaşanan süreci çok da iyi bertaraf edemedi. Salgının bu hale gelmesinin ana sebebi Çin. Yılbaşı tatilleri geliyor diye “aman canım bir şey olmaz” dediler, üstünü kapatmaya çalıştılar önce.Çin tatilinde de bir dünya çinli hem Çin içinde, hem de Çin dışına seyahat edince virüs dedünyanın her yerine yayılmaya başladı

Ama Çin’in başarısı, artık olaylar küresel boyuta ulaştıktan sonra bunu kontrol altına alınmasıdır. Onun da sebebi belli: Çin’de gizlilik yok. Kültürlerinde sorgulama, karşı çıkma yok. Dolayısıyla devlet size evden çıkmayın dediğinde, devletin söylediği nettir, üstüne söz söyleyemezsiniz. Bu da kominizm etkisi diyebiliriz.