Ülkemizin her bir köşesi adeta cennetten bir parça. Görülmeye değer birçok güzelliklerimiz ve tabiat harikası yerlerimiz var. Bu yerlerden birisi de Kazdağları.

Kazdağları dünyanın oksijen bakımından 2. en yoğun noktalarından biri. Ülkemizin bitki florası açısından ve endemik bitki yapısı bakımından en zengin noktası. Kazdağları’nın Çanakkale ilimizin Bayramiç ilçesinin Evciler Köyü sınırlarında bulunan Ayazma Pınarı Tabiat Parkı görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Birçok kez gittiğim Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’nda insan kendini yeniden doğmuş gibi hissediyor. 5, 85 hektarlık bir alanda yaklaşık 490 metre rakımı bulunan Ayazma Pınarı Tabiat Parkı, 1986 yılında mesire yeri olarak kullanılmakta iken 11 Temmuz 2011 tarihinden itibaren ve günümüze kadar Tabiat Parkı olarak kullanılmaktadır …

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı günübirlik ziyaretler için çok uygun bir yer. Burada piknik yapabileceğiniz gibi dağcılık meraklıları ve trekking severler için oldukça uygun ortam bulunmakta.. Manzara seyri ve fotoğrafçılık meraklıları için de  bulunmaz eşsizlikte bir yer.

Ayazma, Ortodoks Hıristiyanlarınca kutsal sayılan kaynak veya pınarlara verilen isimdir. Bu isimlendirme günümüze kadar geçerliliğini koruyarak devam ettirmektedir. Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’nın ismini almış olduğu pınar da zamanında Hıristiyanlar tarafından bu isimle anıldığından bugünde Ayazma ismi ile anılmaya devam etmektedir. Alanının batısından Çınarcık deresi, kuzey sınırından ise Ayazma deresi geçmektedir. Alana ismini veren Ayazma Pınarı, alanın güneyinde yer almaktadır. Güneybatıda, Çınarcık deresi üzerinde yapılmış bir adet bent bulunmakta ve bu bendin hemen alt bölümündeki kayalıkların içerisinden 6 ayrı noktadan su çıkmaktadır. Ayazma deresinden akıp gelen su yaz kış buz gibidir. Oldukça soğuk olan suya uzun süre dokunamazsınız. Çınarcık Deresi, bentten sonra dar ve dik kayalık vadi içerisinden geçerek, iç yolun üzerine yapılmış olan köprünün altından bir şelale halinde akarak gelmektedir. Oldukça bol su kaynaklarına sahip olan alanda, zengin bitki ve hayvan çeşitliliği göze çarpmaktadır. Ayazma Pınarı Tabiat Parkı, tarımsal potansiyeli, mitolojisi yanı sıra “Bin Pınarlı İda” olarak adlandırılacak derecede bol su kaynaklarıyla Kazdağı eteklerinde kurulmuştur. Ayazma Pınarı Tabiat Parkı ve çevresinde Paleozoyik döneminden Neojen dönemine kadar ki çok geniş bir zaman aralığında (300 milyon yıldan daha uzun bir süre) gelişmiş birbirinden çok farklı nitelikte ve yaşta kaya toplulukları bulunmaktadır .

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı florasının yüzde 26’sı Akdeniz elementi, yüzde 17.6’sı Avrupa-Sibirya elementi ve yüzde 1.3’ü İran-Turan elementi olduğu belirlenmiştir. Ayazma Pınarı Tabiat Parkı alanı humuslu orman toprağı ve kayalıklardan oluşmaktadır. Tabiat Parkı içerisinde; Karaçam ağaçlarından oluşan doğal orman, kestane, gürgen, meşe ağaçları, ıhlamur, kayın, menengiç, akçakesme ve köknar ağaçları bulunmaktadır.

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’nı içerisinde bulunduran Bayramiç ilçesinin tarihi, Troai Krallığına kadar gitmektedir. Kazdağları Ayazma Pınarı Tabiat Parkı, orman içi dinlenme yeri, efsanelere konu teşkil etmiş tarihsel geçmişi, kendine özgü florası ve faunası, dünyada Alplerden sonra en yüksek oksijen oranına sahip olması, buz gibi soğuk suları, rekreasyon alanları ve temiz havasıyla ziyaretçilerini kendisine çekmektedir. Doğal ve kültürel zenginlikleriyle tam bir doğal görsel şölen sunan Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’na ulaşmak da o kadar zor değil. Buraya gelebilmek için Çanakkale merkezden yada Balıkesir Edremit istikametinden hangi yönü tercih ederseniz edin Bayramiç ilçesine ulaşacaksınız. Bayramiç ilçesinden de dağların içinden Evciler Köyüne ve köyün içinden geçtikten sonra da yine ormanların içinden süzülerek Ayazma Tabiat Parkı’na ulaşmanız mümkün. Bugün Tabiat Parkı alanı Evciler Köyü Muhtarlığı tarafından işletilmektedir. Alan çoğunlukla piknik amaçlı ve trekking gezisi olarak kullanılmakla birlikte dünyanın ilk güzellik yarışmasının İda (Kaz) Dağında yapıldığına ilişkin mitolojik efsaneye dayanılarak her yıl Bayramiç Belediyesi ve Evciler Muhtarlığı işbirliğiyle Ağustos ayında burada festivaller tertip edilmektedir.  

Zengin endemik bitki florasıyla da öne çıkan Ayazma Pınarı Tabiat Parkı içerisinde  bölgeden toplanan bitkiler başta olmak üzere yine bu bitkilerden beslenen arıların yaptığı balları satan satıcıları görmeniz mümkün. Burada yapacağınız gezi sonrasında dönüşte yöreye özgün ürünlerden de satın alabilirsiniz. Doğal güzelliği ile göz kamaştıran Ayazma Pınarı Tabiat Parkı gerçekten görülmeye değer bir yer.  Bol oksijeni ile ciğerlerinizi bayram ettireceğiniz bu bölge de geçireceğiniz zaman dilimi hayatınıza katacağınız en anlamlı anlar olacaktır.