Bir döneme damga vuran ve geleceğe kendisini taşıyan günümüzde de şarkılarını her daim mırıldandığımız, dinlediğimiz ve dinlettiğimiz usta sanatçı, aranjör, şarkıcı, besteci, söz yazarı, TV programı yapımcısı ve sunucusu Barış Manço’yu unutmamız mümkün değil. Geçtiğimiz günlerde ölümünün 24. yılını andığımız Barış Manço hepimizin belleğinde 7’den 77’e çocuk programı ile yer etti. Yaşadığı süre içinde çok güzel izler bırakan Devlet sanatçısı ve kültür elçisi Barış Manço, bütün Türk halkının gönlünde taht kurmuş, hatta kendisini takip eden bütün dünya da sevenleri tarafından hiçbir zaman unutulmamıştır.

Barış Manço 2 Ocak 1943 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelmiş ve 1958 yılında Galatasaray Lisesi’nde öğrenciyken ilk defa sahnelerle tanışmıştır. Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra yüksek öğrenimini tamamlamak için Belçika’ya gitmiş ve Belçika’da Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi’nde yüksek öğrenim görmüştür.
Türkiye’de ve yurtdışında birçok ülkede konserler veren Barış Manço, yaptığı 200’den fazla beste sayesinde 12 altın ve 1 platin albüm kazanmıştır. Yaptığı bu bestelerin birçoğu başta Arapça olmak üzere, Farsça, Bulgarca, Felemenkçe, İbranice, Yunanca, Japonca, İngilizce ve Fransızca gibi birçok dile çevrilerek dünya da farklı sanatçılar tarafından yorumlanmasına imkân tanınmıştır.

Barış Manço 2 Ocak 1975 yılında yapımı gerçekleşmiş olan “Baba Bizi Eversene” filminde başrol oynamış ve bu film, sanatçının hayatında oynadığı tek sinema filmidir. Bu filmin müziklerini de Kurtalan Ekspres ile birlikte yapmıştır. Barış Manço şarkıcı ve besteci kişiliği yanı sıra, sunucu ve program yapımcısı kişiliğini de ön plana çıkartarak bütün bu yönleriyle toplumun ve sevenlerinin Barış abisi olmuştur. Hazırladığı televizyon programıyla Dünya’nın pek çok ülkesine gitmiş, bu nedenle “Barış Çelebi” olarak adlandırılmıştır.

İlk olarak 1988 yılında TRT1’de yayınlanmaya başlayan, ekranların en sevilen eğlence ve kültür programı “7‘den 77’e” ile başta çocuklar olmak üzere ile bütün Türkiye’nin sevgisini kazanmıştır. Belgeselcilik yönünden de oldukça derin bilgi sahibi olan Barış Manço 1991 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet sanatçısı unvanına layık görülmüştür.1993 yılında Milliyet Gazetesi’nde “Oku Bakiim” başlığıyla günlük hayata dair konulara yer verdiği köşe yazılarına başladı ve burada yazı yazmaya 1995 yılına kadar devam etti. Gittiği ülkelerden topladığı 310 adetlik fotoğraf makinesi koleksiyonunu ölmeden önce Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Cağaloğlu’nda bulunan Basın Müzesi’ne bağışlamıştır.

1991 yılında Japonya Soka Üniversitesi “Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü”,
1991 yılında Hacettepe Üniversitesi “Sanatta Onursal Doktora” unvanı,Belçika’nın Liège şehri “Onursal Hemşeri” unvanı, 1994 yılı Kocaeli Üniversitesi tarafından Türk insanını ve Türkiye’yi çalışmalarıyla Dünya’ya tanıttığı sebebiyle verilen “Barış Diploması”,1995 yılında Denizli Pamukkale Üniversitesi “Çocuk Eğitimi Alanında Onursal Doktora” unvanı, 1995 yılında Japonya Min-On Vakfı “Yüksek Şeref Madalyası” ve1995 yılında Türkmenistan Cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı tarafından verilen “Türkmen Vatandaşlığı” unvanı ile ödüllendirilmiş olan Barış Manço adeta dünya da bir barış elçisi gibiydi desek yanlış olmaz.

Türkiye’nin, hatta bütün dünyanın tanıdığı bir isim olan Barış Manço, özellikle Türk müziğine sağladığı katkılar ve çocuklara olan sevgisi ile tanınır ve bilinirdi. Yaptığı müziklerle halkın gönlünde sempati ve sevgi kazanan Barış Manço, 1 Şubat 1999 tarihinde, İstanbul’da hayata veda etmiştir. Yaşamı süresince gönüllerdeki sevgisi ölümü ile de yerini derin bir üzüntüye bıraktı. Ancak geride bıraktığı şarkıları ile hala gönüllerde yaşamaya devam etmektedir. Barış Manço’nun Türk bayrağına sarılı naaşı Atatürk Kültür Merkezi’ne getirilmiş burada yapılan tören akabinde Levent Camisi’nde cenaze namazı kılınmış ve Kanlıca’daki Mihrimah Sultan Mezarlığı’nda toprağa verilmiştir.

Barış Manço’nun Kadıköy’de bulunan evi, Kadıköy Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülmüş ve bu müzede, müzik ve televizyon hayatı boyunca üç binden fazla aldığı ödüller de sergilenmektedir.

Yaptığı müzikler ve besteler ile gönüllerde yaşamaya devam eden Barış Manço’nun şarkıları hâlâ, sevilerek coşku ile okunmaya devam ediliyor. Ölüm yıl dönümünde kendisini rahmet ve minnetle anarak, unutulmaz şarkılarından birkaçına yer vererek yazımı noktalıyorum. Gülpembe, Ayı, Nane Limon Kabuğu, Can Bedenden Çıkmayınca, Müsaadenizle Çocuklar, Dağlar Dağlar, Bugün Bayram, Gül Bebeğim, Bal böceği, Hatırlasana, Domates Biber Patlıcan, Beyhude Geçti Yıllar, Benden Öte Benden Ziyade, Güle Güle Oğlum, Sarı Çizmeli Mehmet Ağa, İşte Hendek İşte Deve.