Tekonoloji başarıdan ibaret değil.
Herşeyin ters gittiği büyük icatlar yapıldığı gibi, inanılacak gibi olmayan sıkıntıları ile de bazı ürünler piyasaya sürüldü.
Hemde defalarca…
Mesela…

1) 2008 yılında Takata firması tarafından üretilen hava yastıkları; başta Honda, Nissan ve Toyota olmak üzere dünyaca ünlü 20 markanın 2000 ile 2015 yılları arasında üretilen otomobillerinde kullanıldı. Hava yastıklarındaki temel sorun şuydu, patladıkları zaman bazılarından şarapnel benzeri bir parça fırlayabiliyordu.

Honda, 2008’de geri çağırma bildirimi yayınlayan ilk üretici oldu. Bugüne kadar, hava yastıklarının patlaması sonucu 23 kişi öldü, 300 kişi yaralandı.

2) Samsung’un başı, Galaxy Note 7 yüzünden çok ağrıdı. Telefon, batarya kaynaklı patlama ve yanma haberleriyle gündeme geldi.

Firma 2,5 milyon adet cihazı geri çağırmak zorunda kaldı ve bunun markaya maliyeti tam 5,3 milyar dolar oldu.

3)Hasbro, Şubat 2007’de yaklaşık 1 milyon oyuncak fırını, sıkışma ve yanma tehlikesi nedeniyle geri çağırdı. Çocukların ellerinin ya da parmaklarının fırına sıkıştığına dair çok sayıda şikayet vardı. Yaklaşık 250 şikayetin 70 kadarı el yanığı yüzünden bildirilmişti.

4) Graco’nun Harmony mama sandalyelerinde sabit durmayıp devrildiğine dair 460’tan fazla şikayet bildirildi. Aileler ön ayakları tutan vidaların gevşediğinden ve arka ayaklardaki plastik braketin çatladığından şikayet ediyorlardı.

Bu 460’tan fazla şikayetin arasında 24 çocuğun kol kırığı, kesiği gibi şikayetleri de vardı. Graco, 1 milyondan fazla mama sandalyesini geri çağırdı.

5) Tifo, paratifo ve gıda zehirlenmesi gibi durumlara yol açan Salmonella salgını, dokuz kişinin ölümüne ve yüzlerce kişinin hastalanmasını sebep oldu. Kısa sürede bunun sebebinin fıstık ezmeleri yüzünden olduğu anlaşıldı.

Yaklaşık 400 şirket, Peanut’un ürettiği fıstığı içeren 4000’den fazla ürününü geri çağırmak zorunda kaldı. Bu olaydan sonra Peanut iflasını ilan etti.

6)General Motors, 2014 yılında dünya genelinde tam 30 milyon arabayı geri çağırmak zorunda kaldı.

7)2006 ve 2019 yılları arasında üretilen modellerde ortaya çıkan problem, emniyet kemerlerinde bir çelik telin zayıflaması yüzünden ortaya çıkıyordu. Bu geri çağırma, Volvo’nun dünya çapında yaptığı en büyük geri çağırmaydı.

8) Volkswagen’in dizel araçlarında, emisyon testinin ne zaman yapıldığını algılayabilen ve emisyonları buna göre azaltan cihazlar olduğu tespit edildiğinde, kelimenin tam anlamıyla yer yerinden oynadı. Bu skandal, 2009 ve 2015 yılları arasında toplamda 11 milyondan fazla aracın kademeli olarak geri çağırılmasına neden oldu.

Bunlar gibi bir çok firma yanlışını ya örbas etti tarih boyunca yada yıllar sonra kabul etti.

Kısacası bazı firmalar insan hayatından çok parayı düşündüğünden günümüze gelen kadar çokça can yandı.

Böyle büyük hataların bir daha tekrarlanmaması dileği ile…