CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Türkiye Adalet Akademisi Kanun Teklifi’nin 5. maddesi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, adaletin Türkiye’deki en büyük kayıplardan biri olduğunu belirterek AKP iktidarını eleştirdi. CHP’li Sarı, iktidara toplumsal adaletin yeniden inşası için çağrıda bulundu.
Serkan Sarı, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 23 yıllık iktidarı boyunca adaletin en önemli değerlerden biri olarak kaybedildiğini söyledi. “Adalet, bir toplumun temel direği ve devletin meşruiyet kaynağıdır. CHP’li Sarı, “Ancak siz, devleti hükümet devleti haline getirerek bu değerimizi yok ettiniz. Yargıda liyakat yerine tek adama sadakat getirdiniz. Ne yazık ki siz devleti hükümet devleti haline çevirdiniz. Devletin kurumlarına olan inancı, güveni sarstınız, yok ettiniz. Sizin yarattığınız adalet sistemine olan güven her geçen gün azaldı ve bugün yok oldu. Toplumsal eşitsizlikler her geçen gün derinleşti. Hukukun üstünlüğü ilkesini gölgede bıraktınız. Ne yazık ki siz halkın adalete olan inancını yok ettiniz. Yazıklar olsun sizin kurduğunuz bu sisteme ve bu düzene! Siyasi müdahalelerinizle, keyfi kararlarınızla hukuku araç hâline getirerek hukuku guguk yaptınız” ifadelerini kullandı.
“ADALET OLMAYAN ÜLKEDE ADALET AKADEMİSİ KURMAK KUMDAN KALE YAPMAKTIR”
Adalet sistemindeki eksikliklere dikkat çeken Sarı, Türkiye Adalet Akademisi’nin bu düzeni değiştiremeyeceğini savundu. “Adalet olmayan bir ülkede Adalet Akademisi kurmak kumdan kale yapmaktan farksızdır” ifadelerini kullandı.
“ADALET SADECE BİR PARTİNİN ADINDA OLMAYACAK KADAR YÜCE BİR GERÇEKTİR”
CHP’li Sarı, iktidara toplumsal adaletin yeniden inşası için çağrıda bulunarak şunları söyledi: “Bugün burada adaleti yeniden tesis etmek için size de çağrıda bulunmak üzere kürsüde bulunuyorum. Gelin adaleti, hukuku yeniden ayağa kaldıralım, eşit, adil bir düzeni bu ülkede yeniden var edelim. Bırakın kadrolarınızı, bırakın yandaşlarınızı, bırakın partililerinizi bir yere getirmeyi, bu ülkeyi hak ettiği yere hep birlikte taşıyalım. Adalet sadece bir partinin adında olmayacak kadar yüce bir gerçektir. Sizi halkımız için tarihî bir sorumluluğa davet ediyorum. Bu yıkımı hep birlikte durdurabiliriz. Elinizi vicdanınıza koyun ve halkımızdan yana tavır alın istiyorum sizlerden.”
“MÜLAKATLAR CAN ALIYOR”
Serkan Sarı, mülakat sistemi üzerinden genç hukukçuların adalet sistemine dahil edilmelerinde yaşanan sorunlara vurgu yaptı. Hukuk fakültelerindeki öğrencilerin geleceğe dair umutlarının sistematik olarak ellerinden alındığını belirten CHP’li Serkan Sarı şöyle konuştu:
“Türk Adalet Akademisi için kanun çıkarıyorsunuz. Söyleyin, bu kurduğunuz akademiye girmek için genç hukukçularımız hangi torpile ihtiyaç duyacak? Mülakatta elememek için neler isteyeceksiniz gençlerimizden? Partinize üye olmasını mı, yoksa bir ilçe başkanınızın kankası olması mı gerekecek bu mülakatlarda elenmemek için? Hakim ya da savcı olmak için Adalet Bakan Yardımcısının telefonuna giden bir mesaja mı ihtiyaç duyacak bu gençlerimiz? Bugün 2024 yılındaki YKS’de 88 hukuk fakültesine yerleşen 13 binin üzerinde öğrencimiz var. Üniversitede okuyan hukuk öğrencileri 80 bini bulmuş durumda. Akademik meslekleri sizin dönemizde hiç olmadığı kadar değersizleşti hukukçularımızın, eczacılarımızın, doktorlarımızın, mühendislerimizin, mali müşavirlerimizin. Akademik kadrolara olan bu hırsınız, bu nefretiniz nedendir, soruyorum size. Siz daha gencecik hukukçularımızın canını koruyamıyorsunuz. Bugün genç avukatımız Mustafa Çoban, Mert Akdoğan; genç savcımız Mithat Can Yalman, o gencecik hukuk insanları sizin kurduğunuz bu düzende canlarını verdiler. Onların kanı sizin kurduğunuz bu düzen sebebiyle ellerinize bulaşmışsa, bu vaziyette bunun hesabını ödeyeceksiniz.”
CHP’li Serkan Sarı, konuşmasının sonunda adalet bekleyenleri sıralayarak “Emekliliği gasbedilen EYT’liler var, 7200 günü bekleyen yüksek vergi ve kira ödemek zorunda kalan esnaflarımız var, atanamayan öğretmenlerimiz, açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm ettiğiniz emeklimiz, enflasyon altında ezilen asgari ücretlimiz, kadroya girmeyi bekleyen taşeron işçimiz, mağdur ettiğiniz aile hekimlerimiz, sağlık alanında 39 farklı branşta atama bekleyen gençlerimiz, mülakat mağdurlarımız, Tarım Kanunu’nun 21’inci maddesi gereğince hakkını alamayan çiftçilerimiz; şiddete, istismara, cinayete maruz kalan kadın ve çocuklarımız, söz verip tutmadığınız emekli astsubaylarımız, ne sokakta ne barınakta yaşam hakkı verdiğiniz sokak hayvanlarımız var” dedi.