Yazdan önce ilk bahar.
Sıcaklar o kadar hızlı artıyor ki bazen ilk baharı unutuyoruz bile.
O yüzden ilkbahar meyveleri anlatıyor çarşı pazarda bize vaktin geldiğini…

Tabi ilkbaharın gelmesi ile birlikte meyve ve sebzeler de çeşitlenmeye başlıyor.

Peki neler onlar…

Mevsiminde yediğimiz meyve ve sebzelerin içinde bulunan vitamin ve mineralden en yüksek daha çok yararlanabilmek için her ürünü kendi mevsiminde tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Aynı zamanda bu dönemde tüketilen meyve ve sebzeler, en ekonomik, en lezzetli ve en ulaşılabilir olanlardır. İlkbahar meyveleri, yeşil erik, çilek, çağla, elmadır.

İlkbahar sebzeleri, bezelye, bakla, ıspanak, enginar, marul, kuşkonmaz, havuç, semizotudur. Bu sebzeleri yakından inceleyecek olursak;

Bakla: Vitamin, mineral ve protein bakımından çok zengin bir içeriğe sahiptir. Böbrek hastalıklarının oluşumuna karşı da koruyucudur. Vücuttaki şekerin dengelenmesinde yardımcı olur.

Bezelye: Folik asit, protein, potasyum, fosfor, B1, B2 ve C bakımından oldukça zengindir. Sinir sistemi için çok faydalı etkileri vardır. Karbonhidrat içeriği oldukça yüksek olduğu için dolayı şeker hastası olan kişilerin bu sebzeyi tüketirken miktarını doğru ayarlaması ve aşırıya kaçmaması gerekir.

Enginar: Böbrek, karaciğer, safra kesesi ve bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olur. Prostat ve meme kanseri gibi çeşitli kanserlerin oluşumuna karşı koruyucu bir nitelik taşır.

Ispanak: Magnezyum, folik asit, demir, potasyum, A, C, K ve E vitamininden zengin bir kaynağa sahiptir. Enfeksiyonlara karşı direnci arttırmaya yardımcı olur.

Kuşkonmaz: Folik asit içeriği oldukça yüksek olan faydalı bir sebzedir. Kuşkonmaz, içinde bulunan lif miktarı sayesinde sindirime yardımcı olur.

Marul: A, B, C, D vitaminleri içerir ve aynı zamanda içeriğinde yüksek miktarda lif bulunur. Marulun idrar söktürücü bir etkisi vardır ve bağırsakların çalışmasına yardımcı olur.

Semizotu: Semizotu, sebzeler içinde en yüksek omega-3 miktarına sahiptir. Bu nedenle kalp hastalıklarına karşı koruyucu özelliği vardır. Kolesterol seviyesini dengede tutmaya yardımcı olur.