Ülkemiz değerli maden ve taşlar anlamında oldukça zengin kaynaklara sahip bir ülkedir. Bu değerli madenlerden birisi de Balıkesir Dursunbey ilçesi ile Yozgat Aydıncık ilçesinde çıkan Ametist taşıdır. Ametist, pozitif enerji deposu, mor rengi ile mutluluk ve huzur veren aynı zamanda canlandırıcı etkisi olan yüzyıllardır kullanılan değerli bir doğal taş olup mücevher taşı olarak kullanıla gelmiştir. Mitolojik kaynaklarda da aynı adla geçen ametist taşı, antik dönemlerden bu yana kullanıla gelmiştir. Ametist, enerji yüklü oldukça şifalı bir taştır. Bu taşı kullanan insanların çoğu üzerinde olumlu, iyileştirici etkiler bırakmaktadır.

Ametist taşıyla ilk defa 2019 yılında Yozgat tanıtım günleri organizasyonu dolayısıyla Yozgat ilimize yaptığımız seyahatte tanışmıştım. Yozgat’ın Aydıncık ilçesinde bol miktarda bulunan ametist taşından yapılmış tesbih hediye etmişlerdi. O dönemde oldukça faydalı ve önemli olduğunu düşündüğüm ametist taşı aynı zamanda Balıkesir ilimizin Dursunbey ilçesinde de bulunmaktadır. Geçtiğimiz hafta İstanbul’da düzenlenen Müsiad Expo 2020 Fuarında stantlarını ziyaret ettiğim Dursunbey merkezli Hüner Gümüşçülük  firması ve firma sahibi Mehmet Ali Hüner beyefendi den edindiğim bilgiler doğrultusunda ülkemizdeki rezervinin büyük çoğunluğu Balıkesir Dursunbey’de bulunmaktaymış. Hüner Gümüşçülük firması ametist taşından takı ve mücevherat yaparak bu alanda bu taşı değerlendirmektedir. 

Mor renkte olan ametist taşı, Kuvars grubu ailesine ait etki bakımından en güçlü taşlardan biridir. Lila renkten koyu mor renge kadar morun birçok değişik rengine sahiptir. Mor rengini bünyesinde bulunan demir madeninden almaktadır. Ametist taşının en tipik özelliği, zengin menekşe tonlarında mor rengidir. Mor, leylak ve leylak rengi tonlarında olur. En değerli ve en fazla tercih edilen, talep edilen kuvars çeşididir. Doğal bolluk ve sonsuz çeşitlilikteki kuvars grubu onun bütün taş minerallerinde en yaygın şekilde kullanılmasını sağlamaktadır.

Ametist, doğada çoğunlukla altı taraflı kristaller şeklinde bulunur. Pek çok magmatik ve metamorfik kayaçlarda, özellikle de granit ve gnayslarda meydana gelir . Ametistin fiziksel özellikleri bir konumdan diğerine göre değişiklik gösterebilir, bu içerisindeki minerallerin yoğunluğuna bağlıdır. Güçlü bir pozitif enerji kaynağı olan Ametist, aynı zamanda güçlü bir şifacıdır. Ametist taşının sayısız faydaları vardır. Bunanlardan en bilinenlere değinecek olursak şu şekilde ifade edebiliriz;

İnsanları radyasyondan ve negatif enerjiden koruyarak, pozitif enerji verir. Gözlere, kalp rahatsızlıklarına ve alerjiye iyi gelir. Negatif elektrik yükü taşıdığından dolayı; bedendeki fazla elektrik yükünü toplayarak beyin gücünü yükseltir. Mükemmel bir kan temizleyicidir. Öfke, kin ve korkuyu yatıştırır, stresi giderir ve pozitif enerji verir. Ametist son derece güçlü ve koruyucu bir taştır. Doğal bir sakinleştirici vazifesi görür ve çevresindeki enerjileri sevgiye dönüştürür. Strese karşı son derece etkilidir. Ametist kristali güçlü şifa ve arındırma özelliklerine sahip meditasyon taşıdır. Antik dönemde sarhoşluğu engellemek için kullanılmıştır. Bağımlılığı yok edici etkisi olduğu tespit edilmiştir. Zihin için son derece faydalı bulunmuş ve odaklanmayı kuvvetlendirerek, zihinsel dağınıklığı iyileştirdiği tespit edilmiştir. Uykusuzluğa karşı etkili olup, karabasan ve kabus gibi kötü rüyaların görülmesini engeller, rüyaların net hatırlanmasını sağlayarak hafızayı geliştirir. Ametist aynı zamanda hormonların koruyucusu bir taştır. Metabolizmanın uyumunu sağlar. Bağışıklık sistemini ve organların arınmasını sağlar ve güçlendirir, tansiyonu dengeler, baş ağrısını hafifletir, solunum yolu rahatsızlıklarında son derece faydalıdır. Sindirim sistemini düzenler ve güçlendirir.

Ametist, eski Mısır’dan İngiliz kraliyet mücevherlerine kadar bütün dünyadaki kraliyet koleksiyonlarında bulunmuştur. Eski uygarlıklar bu taşı, bugün safir ve yakut dahil olmak üzere daha değerli ve daha çok bilinen birçok taştan daha çok sever ve kıymet verirlerdi. Bir zamanlar, gerçek ametist, elmas ile eşit olarak değerlendirilirken, Güney Amerika ve başka yerlerdeki büyük buluntular onu daha da bol hale getirmiş ve nadirliği azaldıkça fiyatı da değeri de azalmaya başlamıştır. Ülkemiz açısından önemli sayılan bu değerli taşı işleyen Hüner Gümüşçülük ülkemize de katma değer katmak için Balıkesir Dursunbey’deki işletmesiyle ciddi tasarımlar ile son derece şık ve güzel takılar üreterek hem takı sektörüne hem de bu taşın tanınıp, bilinip kullanılması yönünde çalışmalar yapmaktadırlar. Firma yönetici ve çalışanlarını bu anlamlı katma değer dolu işlerinden dolayı tebrik ediyorum. Böylesi önemli iş yapan firmalara da yöneticilerimizin destek vermeleri çok anlamlı olur.    

Ametist Yunan mitolojisinde de adından çokça bahsedilen bir değerdir. Rivayetlere göre Ametist, kırmızı şarapla sarhoş olduktan sonra Yunan tanrısı Dionysos’un gazabının hedefi haline gelen genç bir bakireyi temsil eder. Ametist, yardım için Tanrıça Diana’ya bağırdığında, kızı derhal beyaz, parıldayan bir taşa (kuvars) dönüştürür. Dionysos olanları fark ettiğinde ve yaptıkları için pişmanlık duyduğunda, gözyaşları kırmızı şarap kadehi içerisine damlar. Kadeh devrilir ve kırmızı şarap beyaz taşa dökülür. Şimdi Ametist olarak bilinen mor kuvars haline gelene kadar taş şarabı içine çeker. Ametist ismi, eski bir Yunanca kelime olan amethustos’tan gelmekte ve ayık anlamına gelmektedir. Bir ametistin, taşıyıcının aşırı sarhoş olmasını önleyebileceği ve ayrıca sade ve ciddi bir zihin aşıladığı söylenir. Kısacası tarih boyunca ametist taşı, kehanete ve vizyonlara destek verdiğine, sahiplerine zenginlik ve güç getirdiğine inanılan bir taş olmuştur.

Sertlik derecesi 7 olan Ametist taşı, bugünde çoğunlukla takı ve süs eşyası olarak kullanılmaktadır. Takı olarak kullanıldığında tene temas etmesi gereklidir ki faydalarından istifade edilebilsin. Ev ve iş yeri gibi ortamlarda süs eşyası olarak kullanılması halinde ise işlem görmemiş parça kristal yada jeod halinde kullanımı daha uygundur. Bu sayede ortamdaki negatif enerjiyi toplar ve pozitif enerji yayar. Eğer uykusuzluk problemi çekiyorsanız yastık altına koyarak bu dertten kurtulabilirsiniz.