Hicri takvime göre Muharrem ayına girdik.Muharrem ayı haram aylardan ve hicri takvimin ilk ayı.Bu yüzden de hicri yılın başı olarak kabul ediliyor.Muharrem ayı denince aklımıza ilk gelen şey elbetteki aşuredir. ”Aşera” arapçada on anlamına geliyor.Bu hem Muharrem ayının onuncu günü hem de bu ayda gerçekleşen on hadiseyi temsil etmektedir.Aşure günü sadece müslümanlar için değil,yahudiler ve hristyanlar için de çok önemlidir.İlk aşure yemeği Hz.Nuh’un gemisinin karaya oturduğu gün pişirilmiştir.Bu hem Allah’a şükrün hem de kurtuluşun bir simgesidir.Tufandan kurtulanların günlerce kaldıkları gemide aç kaldıkları için pişirilmiş bir yemek değildir.Aşure bir tas çorba olarak düşünülür.Aslında o bir inancın,bir imanın sembolüdür.Aşure berekettir.Rabbimizin bize sunduğu nimetlerin bereketidir,evimizin,yuvamızın bereketidir.Aşureyi pişirip çevrenizdeki komşularınıza dağıtırsınız.O kadar güzel bir duygudur ki bu, hem siz hem de aşure verdiğiniz insanlar mutludur.Hayır dua almak verdiğiniz bir tas aşure yemeğinin sayesindedir.Bu günün en üzücü olayı var bir de. Hz.Hüseyin’in Kerbelada şehit edilmesi. Bu günde meydana gelen diğer on olayı şöyle sıralayabiliriz.

Hz. Musa’nın denizi yarması üzerine Firavun ile ordusunun sulara gömüldüğü gün.Hz. Nuh’un Cudi Dağı’nın üzerine gemisini demirlediği gün.Hz. Yunus’un balığın karnından kurtulduğu gün.Hz. Âdem’in tövbesinin kabul edildiği gün.Hz. İsa’nın dünyaya gelip semaya yükseldiği gün.Hz. Yusuf’un kardeşlerinin attığı kuyudan çıkarıldığı gün.Hz. Davud’un tövbesinin kabul edildiği gün.Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’in doğduğu gün. Hz. Yusuf’un hasretinden dolayı gözleri kapanan Hz. Yakub’un görmeye başladığı gün.Hz. Eyyûb’un hastalığından şifaya kavuştuğu gün.Bu olayların olduğu günü yahudiler oruçla geçirirler.Efendimiz yahudilere ve hristiyanlara benzememek için bu günün öncesinde ve sonrasında da oruç tutulmasını söylemiştir.Efendimiz ramazan orucu farz kılınmadan öncede bu ayda oruç tutardı.Bu ayda tutulan oruçların sevabı çok fazladır.

Aşurenin taşıdığı semboller çok önemlidir. Bu günleri çok iyi değerlendirmeliyiz. Muharrem ayı bu sene 20 Ağustosta girdi ve 29 Ağustos günü Aşure günü ve aşure haftası olarak devam ediyor.Bir tas aşurenizi bekliyoruz inş.

Selametle…