Güneş’in etrafında oluşturduğu Güneş Sistemi; Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Dünya adını verdiğimiz sekiz gezegenden oluşuyor.

Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin renkleri:

  • Merkür – Gri
  • Venüs – Kahverengi ve gri
  • Dünya- Mavi, kahverengi, yeşil ve beyaz
  • Mars – Kırmızı, kahverengi ve ten rengi
  • Jüpiter – Beyaz çizgili kahverengi, turuncu ve ten rengi
  • Satürn – Altın rengi, kahverengi, mavi ve gri
  • Uranüs – Mavi ve yeşil
  • Neptün – Mavi

Merkür karasal bir gezegendir. Metalik bir çekirdeğe sahip olan gezegenin kayalık bir mantosu vardır. Diğer bileşenleri ise demir, nikel ve silikat kayalardır. Tüm bunlar birleştiği zaman Merkür’ün koyu gri bir renge sahip olmasını sağlar. İnce atmosferi Güneş ışığına müdahale etmediği için rengi etkilenmez.

Yoğun sülfürik asit içeren ve gökyüzünü kaplayan bulutlar Güneş ışınlarının yüzde 90’lık bir kısmını yansıtır. İşte bu nedenle Venüs’ü sarı olarak görürüz.

Yüzde 70’i mavi su ile kaplı gezegenimiz azot ve oksijenden oluşan atmosferinin doğal filtresinden geçince gri bir renk alıyor. Beyaz renk ise bulutlardan geliyor. Baktığınız bölgenin coğrafi yapısına bağlı olarak bu renk cümbüşüne yeşil ve kahverengi gibi yeryüzü renkleri de karışabilir.

Mars’ın Kızıl rengin sebebi ise demir oksit. Mars’ın taşı toprağı demir oksit. Demir oksit yoğunluğuna göre farklı bölgelerde daha koyu ya da daha açık renkler görmek mümkün.

Jüpiter’in çizgili renkleri var. Beyaz, turuncu, kahverengi çizgilerin paralel bir renk görünümü oluşturmasının nedeni ise gezegende oluşan fırtınalar. Jüpiter gezegeninde saatte 360 kilometre hıza ulaştığı bile görülen fırtınalar yaşanır.

Satürn de bir gaz devidir ve Jüpiter kadar yoğun olmasa da çizgili bir görünüme sahiptir. Ekvatora yakın olan bölümlerde geniş olan bu çizgiler bazı noktalarda son derece sönüktür. Hidrojen, helyum ve amonyak bakımından zengin olan Satürn’ün kırmızı bulutlarının nedeni, bulutlarda yoğun olarak bulunan amonyaktır.

Uranüs bir buz ve gaz devidir. Gezegen atmosferinin büyük bir bölümünü metan, helyum ve hidrojen gazları oluşturur. Uranüs gezegenin mavi ve yeşil tonlarından oluşan cam göbeği renginde olmasının nedeni işte bu atmosferde bulunan metan gazıdır.

Uranüs ve Neptün, yapı olarak benzer bileşenlere sahiptirler. Bu nedenle renk olarak da birbirlerine oldukça benzerler. Bir buz ve gaz devi olan Neptün’de yoğun olarak hidrojen ve helyum; biraz hidrokarbon ve azot ile atmosferin üst tabakalarında metan gazı bulunur. Metan gazı kırmızı ve turuncu rengi veren uzun dalga boyu ışınlarının absorbe edebilir ama mavi rengi yansıtır.