Plasenta, hamilelik sürecinde rahim bölgesinde gelişen bir dokudur. Plasenta bu süreçte anne karnındaki bebek için oldukça sıkı çalışır. Bebek için oksijen ve besin sağlamak, kandaki istenmeyen maddeleri dışarı atmak plasentanın görevleri arasında yer alır.

Plasenta üzerinde gerçekleşen değişimler birçok faktörden kaynaklanıyor olabilir. Annenin yaşı, çoğul hamilelik, ameliyat geçmişi, madde bağımlılığı, karın travması, yüksek kan basıncı ve kan pıhtılaşma bozukluğu bu faktörler arasında sıralanabilir. Plasentanın iç ya da dış etkenler sebebiyle hasar alması erken doğum, sezaryen ya da ağır kan kaybı gibi sonuçların doğmasına da sebep olabilir.

Doğum öncesi ya da sonrası plasental problemlerin açığa çıkması anne ve bebek için ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu sebeple hamilelikte vücut takibinin iyi yapılması gerekir. Karın ağrısı, rahmin çok sık kasılması, vajinal kanama ve ağır sırt ağrısı semptomları ile karşılaşıyorsanız doktorunuza başvurmanızı öneriyoruz.

Plasentada yaşanabilecek sorunların direkt olarak önüne geçmek pek mümkün değildir. Fakat hamilelik süresince düzenli doktor kontrolüne gitmek ve sigara gibi zararlı maddeleri vücudunuzdan uzak tutmak uygulayabileceğiniz hızlı çözümler arasında sıralanabilir.