Durham Üniversitesi’nden Beyza Üstün’ün liderliğindeki ekip, 100 hamile kadının karnındaki bebeği 4 boyutlu ultrason görüntüsü ile incelemeye başladı. Amaç, bebeğin, annenin beslendiği gıdaların tadına ve kokusuna nasıl tepki verdiğini görmekti. Sonuçlar, henüz anne karnında bir fetüs iken bile koku ve tada tepki verdiğimizi ortaya koydu.

Çok ilginç değil mi.

Daha anne karnında başlayan o gelişimin bilinmeyen bir yanıydı bu ancak bu günlere kadar…

Bilim insanları, çalışma kapsamında 70 anneyi iki gruba ayırdı ve bu gruplara kapsül halinde havuç veya karalahana yedirdi. 30 anne ise herhangi bir özel gıda tüketmeksizin kontrol grubu olarak ele alındı. Annelerin karnında bulunan bebeklerin, anne havuç sindirdiğinde daha ‘neşeli’ bir yüz ifadesi yaptığı görülürken, karalahana sindirildiğindeyse bebeklerde daha ağlamaklı yüz ifadesi görüldü.

Bebeklerin, annelerin sindirdiği yiyeceklerin tadına tepki vermesi, bebeklerin koku hissinin de anne karnında gelişmekte olduğunu da gösteriyordu. Zira insanlar, bir yiyeceğin lezzetini sadece tattan değil, bu yiyeceğin tadı ve kokusunun kombinasyonuyla hissediyor.

Çalışmaları hakkında açıklama yapan Beyza Üstün, daha önce diğer çalışmaların da bebeklerin anne karnında tat ve koku alabildiğini gösterdiğini paylaştı. Fakat yaptıkları çalışmanın bu çalışmalardan farkını “Bizim çalışmamız, bu reaksiyonları doğumdan önce gören ilk araştırma.” Şeklinde anlattı. Üstün, elde edilen sonuçların bebeklerde doğum sonrası gıda tercihlerinin belirlenmesine yardımcı olabileceğini açıkladı.

Oğlumuz kızımız daha doğmadı demeyin kısacası…

Herşeyin başı daha anne karnındayken…