Kış birden bastırdı. Bi sıcak bi soğuk derken oldukça düştü sıcaklıklar…
O yüzden dikkat…

Malum hastalık zaten kapımızda…

Bi de kış gripleri ile başa çıkmak veya aaaaa corona mı oldum diye kafaları bir yerler vurmamak için dikkat edin.

Nezle ve grip için önlem alın.

Malum soğuk hava adamı çarpar geçer…

Doktorların uyun dediklerine mutlaka uyun.

Biraz birazda artık ince giyinmekten uzak durun.

Kışa dair bi kaç öneri de benden…

Sağlıkla kalın…
Renkli beslenin: Günlük sebze-meyve tüketimimizi 5-8 porsiyon arasında olmasına dikkat etmek gerekir. Gün içinde farklı renkte olan sebze ve meyvelerden oluşan bir beslenme planı, antioksidan, A ve C vitamini almak açısından iyi olacaktır. Özellikle kış aylarında nar, portakal, havuç gibi sebze/meyveleri her gün tüketmeye çalışın. Bu arada dikkat edilecek nokta; meyveleri, meyve suyu biçiminde değil, tok tutması ve kilogram kontrolü açısından taze olarak tüketilmesi daha yerinde olacaktır.

Bağışıklık için probiyotik: Gün içinde muhakkak 1 kâse yoğurt veya 1 bardak kefir tüketmeye çalışın. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için muhakkak tüketilmelidir. Kilo kontrolü açısından ara öğün olarak da tüketilebilir.

Sahlep yerine yeşil çay: Havaların soğuma ile beraber sahlep, sıcak çikolata gibi kalori ve şeker içeriği yüksek içeceklerden uzak durmak gerekir. Bunların yerine günde 2 bardak bitki çayı içmek daha yerinde bir davranış olacaktır. Bitki çay olarak; yeşil çay, ıhlamur, kuşburnu çayı tercih edilebilir. Burada önemli olan muhakkak kapalı poşet çaylar tercih edilmelidir. Bitki çayların içerisinde bulunan fenolik bileşikler bağışıklık sisteminize de güçlendirecektir.

Su tüketimini ihmal etmeyin: Su tüketimine dikkat etmek son derece önemlidir. Havaların soğuması ile beraber genel olarak su tüketiminde bir azalma yaşanmaktadır. Suyun içine daha kolay ve zevkle içmesini sağlayacak; çubuk tarçın, limon kabuğu, salatalık gibi aroma veren besinler ilave edilebilir.

Haftada iki kez balık: Bağışıklık sisteminiz üstünde etkili olan n-3 yağ asiti açısından zengin olan balık tüketimi; haftada 2 kez toplamda 300 gram olarak önerilmektedir. Ayrıca iyi kailte protein kaynağı olan balığın tok tutması özelliğiyle de kilogram kontrolünde de etkisi olacaktır. Yalnız pişirme şekline dikkat etmek çok onemlidir. Kızartma yerine; ızgara veya buğlama biçiminde tüketilmelidir.

Tatlı krizlerine karşı meyve: Özellikle kış aylarında tatlıya olan istekte bir artış olmaktadır. Bu isteği amacımız meyve ile karşılamak olmalıdır. Ama unutmamalıdır ki daha sağlıklı olduğu kalorisiz olduğu manasına gelmez.