Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

TMO, ÇİFTÇİYİ 1 EKMEĞE MUHTAÇ EDER OLDU

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, “Güzel ülkemi ihracatçıyken ithalatçı duruma getirdiniz, sonuçta çiftçimizi tarımdan kopardınız. Unutmayın ki çiftçisi olmayanın harmanı, harmanı olmayanın da dermanı olmaz” dedi.

CHP’li Sarı, “Biz TMO’yu çiftçi dostu olarak öğrendik. Balıkesir’de TMO silolarının üzerinde ‘TMO çiftçinin kara gün dostudur’ diye yazardı. Sizin iktidarınızda TMO, çiftçiyi 1 ekmeğe dahi muhtaç eder duruma getirdi” dedi.

TBMM Genel Kurulunda çiftçinin sorunlarının ve çiftçinin tarımı terk etmesinin nedenlerin tespit edilip çözülmesi amacıyla Meclis araştırma komisyonu kurulması için verilen önerge, AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

“ÇİFTÇİ, 1 KİLO BUĞDAYLA 1 EKMEK ALAMIYOR”

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, CHP Grubu adına yaptığı konuşmasında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıkladığı hububat taban fiyatlarını eleştirdi. CHP’li Sarı “ekmeklik buğdayın kilo fiyatını yüzde 12 artışla 9 lira 25 kuruş yaptınız; bu, bir vicdansızlıktır, çiftçiye ‘Üretme’ demektir. Geçen yıldan bu yana ekmeklik buğday fiyatı yüzde 12 artarken 1 kilo buğday unu yüzde 35, 1 ekmeğin fiyatı ise yüzde 54 artmış durumda. Utanın biraz, çiftçimizi 1 kilo buğdayla 1 ekmek alamaz hâle getirdiniz; 2003’te 2,5 kilo buğdayla 1 litre mazot alabiliyorken bugün 4 kilo buğdayla 1 litre mazot dahi alamıyor; gübre, ilaç, ekipman maliyetlerini buna katmıyorum bile” diye konuştu.

ÜLKEYİ DOYURAN BALIKESİR’DE BUĞDAY EKİMİ AZALIYOR

CHP’li Serkan sarı, Türkiye’nin ekilen tahıl alanlarının azaldığına dikkat çektiği konuşmasında Balıkesir’den örnek vererek şunları söyledi:

“Balıkesir toprakları ülkeyi doyuran topraklardır. Balıkesir’de sayenizde buğday ekilen alanlar her geçen gün azalıyor. TÜİK verilerine göre, 2019’da 93 bin dekar buğday ekilen alan 2023 yılında 36 bin dekara kadar geriledi. Sonuç olarak da üretim miktarı 200 bin tondan 79 bin tona gerilemiş durumda. Sayenizde Türkiye’de buğday ekim alanlarımız ortalama yüzde 25 azalmış durumda; buna karşın, dünyada ekilen tahıl alanları yüzde 10 artmış durumda. Türkiye buğdayı yurt dışından almaya sizlerle tanışmış oldu. Siz gelene kadar 8 milyon ton buğdayı yurt dışına satan ülkemiz siz geldikten sonra 2023 yılına kadar 106 milyon ton buğdayı yurt dışından satın alır hâle geldi. Sadece 2023 yılında 12 milyon ton buğdayı yurt dışından satın alarak cumhuriyet tarihi rekorunu kırdınız; tebrik ediyorum sizleri. Güzel ülkemi ihracatçıyken ithalatçı duruma getirdiniz, sonuçta çiftçimizi tarımdan kopardınız. Unutmayın ki çiftçisi olmayanın harmanı, harmanı olmayanın da dermanı olmaz.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A ÇAĞRI: TARIMA BÜYÜK BİR DARBE VURACAK FİYATLARI REVİZE EDİN

CHP’li Sarı konuşmasına şöyle devam etti:“Destekle buğday fiyatı 11 liraya çıkarılıyor. Çıkarılıyor ama buğday üretiminin maliyeti ne kadar biliyor musunuz? O da ortalama 12,48 lira. Allah aşkına, bu nasıl bir desteklemedir? Bu alım fiyatı çiftçimize ihanettir, ülkenin tarımına vurulan büyük bir darbedir. Hani, Tarım Bakanı ‘Hububat tarımın amiral gemisidir.’ diye diyor ya, amiral gemisi battı, tüm gemileri batırdınız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Milletimiz, çiftçidir. Milletin çiftçilikteki çalışma imkânlarını asri ve iktisadi tedbirlerle en yüksek seviyeye çıkarmalısınız.’ Peki, siz ne yapıyorsunuz? Kanuni hakkı olan destekleri bile vermiyorsunuz.
Sadece buğdayda değil, birçok tarım ürününde bizi dışa bağımlı hâle getirdiniz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyorum: Tarıma büyük bir darbe vuracak bu fiyatları bir an önce revize edin. Çiftçilerimizin haklı talebi olan buğday fiyatını 15 liraya kadar çekin; bu zulme son verin”