Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

DALGIN’DAN ÜNİVERSİTE ÇIKIŞI

DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili

DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısında üniversitelerin durumları hakkında konuştu ve tercih yapacak adaylara önerilerde bulundu.

“Okulların açık olduğu her gün 5 milyar lira!”

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından, doğru yanıt istatistikleri dikkat çekti. Öğrencilerin ortalamaları; TYT Türkçede 40 soruda 21 doğru, matematikte 40 soruda 8 doğru ve fen bilimlerinde 20 soruda 3,5 doğru oldu. Burak Dalgın, okulların açık olduğu her günün maliyetinin 5 milyar lira olduğunu hatırlatarak, milli eğitimdeki verimsizliğe işaret etti.

“Türkiye’de Bulgaristan nüfusu kadar üniversite öğrencisi var”

Türkiye’de 208 üniversite ve 7 milyon yükseköğretim öğrencisi olduğunu hatırlatan Burak Dalgın bunun neredeyse Bulgaristan nüfusuyla aynı olduğunu hatırlattı. Nitekim, dünyada ilk 500’e giren 3 Türk üniversitesi olduğunun altını çizdi.

Mutlak yoksulluk sınırı günlük 2,15 dolar. KYK kredi/burs miktarı günlük 2 dolar”

Burak Dalgın, “Türkiye’deki kredi/bursların günlük 2 dolar ile Dünya Bankası mutlak yoksulluk sınırı olan günlük 2.15 doların altında kaldı”. Daha sonra, öğrenci maliyetlerin gün geçtikçe arttığını hatırlatan Dalgın, barınma, ulaşım ve fatura miktarlarının karşılanamaz olduğunu dile getirdi.

“Para basarsan para devalüasyonu, Diploma basarsan diploma devalüasyonu olur”

Üniversite öğrencilerinin daha eğitimleri sırasında gelecek kaygısı yaşamaya başladıklarını belirten Burak Dalgın, mezun olan bir öğrencinin karşılaştığı durumları ortaya koydu. Dalgın “2014-2022 döneminde yükseköğretim mezunlarının ortalama ücretleri, asgari ücrete yakınsadı. Yükseköğretim mezunlarının ortalama geliri, lise mezunlarına göre 2012’de yüzde 77 fazlayken, 2022’de bu fark yüzde 38’e geriledi. Ne demiştik para basarsan para devalüasyonu, diploma basarsan diploma devalüasyonu olur” dedi.

“Ağabeyleri olarak üniversite öğrencilerine önerilerim var”

Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, konuşmasının son bölümünde üniversite öğrencilerine önerilerde bulundu: “Dünyanızı genişletin, dil öğrenin; pratik hayata atılın, staj yapın; çevrenizi çeşitlendirin, farklı kesimlerden ve nesillerden insanlarla görüşün; kaygı düzeyinizi kontrol edin, belirsizliklerden kaçının; umudunuzu kaybetmeyin. Türkiye’yi vasatlığa mahkûm eden zihniyeti hep birlikte yeneceğiz.” diyerek sözlerine son verdi.