Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem, esnaf ve sanatkâr camiası açısından 2023 yılının değerlendirmesini yaptı.

2023 yılının Türkiye’nin 11 ilini etkileyen deprem felaketi nedeniyle zor geçtiğini belirten Fehmi Erdem, esnafın bu yıl içerisinde finansmana ve krediye ulaşmada sıkıntılar yaşadığına dikkat çekti. Erdem ayrıca Balıkesir’de 2023 yılı içerisinde 5 bin 684 yeni esnaf kaydı yapılırken, 2 bin 992 esnafında sicilini sildirdiğini belirtti.  Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Fehmi Erdem, esnaf ve sanatkâr teşkilatları açısından 2023 yılını değerlendirmesini yaptı. Balıkesir’de 2023 yılı içerisinde 5 bin 684 yeni esnaf kaydı açılırken 2 bin 992 kaydının da silindiğini açıklayan Fehmi Erdem, il genelinde 85 odada 53 bin 575 üyeyle Balıkesir’in en büyük sivil toplum kuruluşu olduklarını kaydetti. Erdem, bir buçuk aylık süreçte Balıkesir’deki 85 odayı ziyaret ederek, oda başkan ve yönetimlerle istişarelerde bulunduğunu belirtip, 2023 yılının esnaf için zor bir yıl olduğunu dile getirdi.  Türkiye’nin 11 ilini etkileyen deprem felaketiyle 2023 yılına başladıklarını vurgulayan Erdem, “2023 yılına ülkemizin 11 ilini etkileyen deprem felaketiyle başladık. Bu felaket ülkemizdeki her kesimi etkilediği gibi esnafımızı da olumsuz yansıdı. Öncesinde de pandemi süreci ve ekonomik kriz yaşayan esnafımız bu zor günlerde ahilik kültüründen aldığı güçle ayakta durdu. 2023 yılının en güzel şeyi esnafımız adına EYT çıkmasıydı ama bunda da eksiklikler vardı. Esnaf ve sanatkarın yanında çalışanlar 7 bin 200 günde emekli olurken, işveren esnaf ve sanatkarlar 9 bin günde emekli oluyordu. Bunun düzeltilmesi adına girişimlerimiz oldu. Cumhurbaşkanımız bu haksızlığın giderilmesi adına bizlere söz verdi” dedi.

“ESNAF KREDİYE ULAŞMAKTA ZORLUK YAŞADI”

2023 yılında esnafın en çok zorlandığı konuların birinin de finans ve krediye ulaşmak olduğunu belirten BESOB Başkanı Fehmi Erdem, “2023’te esnafımızın en çok zorlandığı şey krediye ulaşmaktı. Bankalar kredileri durdurdu. Esnaf kredi kooperatifleri limitleri düşürdü, mesleklere göre kredi vermeye başladı. Yüzde 7.5 oranındaki faizler yüzde 22’lere çıktı ancak bu rakam bile bankalara göre çok avantajlı. Bazı mesleklerde kredi limitleri 650 bin liraya yükseltildi. Kısacası esnafımız bu yıl içerisinde finansman sağlamak adına krediye ulaşmakta zorluklar yaşadı” dedi.

“ARA ELEMAN SIKINTISI YAŞIYORUZ”

Esnaf ve sanatkâr camiası adına bir diğer önemli sıkıntının da ara eleman bulmak olduğunu dile getiren BESOB Başkanı Fehmi Erdem, “Maalesef kalifiye ara eleman bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Çıraklık Eğitim Kanunu’ndaki değişiklik sonucunda en az lise diploması olması zorunluluğu nedeniyle Çıraklık Eğitim Merkezleri cazip hale gelmeye başladı. Ancak bu avantajları gençlere iyi anlatılmalı, bu alanda yeteneği olan gençler Çıraklık Eğitim Merkezlerine yönlendirilmelidir. 2024 yılının başta esnaf ve sanatkâr camiamıza olmak üzere tüm insanlara sağlık, bereket ve mutluluk getirsin” dedi.