MHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldız’dan ‘Umut hakkı’ açıklaması: AİHM kararları üzerinden içerik olarak mutlaka olacak

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldız'dan 'Umut hakkı' açıklaması: AİHM kararları üzerinden içerik olarak mutlaka olacak

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldız’dan ‘umut hakkı’ açıklaması: “AİHM kararları üzerinden içerik olarak mutlaka olacak”

MHP’li Feti Yıldız, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu raporunda ‘umut hakkı’ başlık olmasa da AİHM kararları doğrultusunda içerik olarak yer alacağını açıkladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu kapsamında yürütülen çalışmalara ilişkin önemli bir değerlendirme yapan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Umut hakkı isim olarak olmasa bile AİHM kararları üzerinden içerik olarak mutlaka olacak” ifadelerini kullandı. Yıldız’ın açıklaması, komisyonun hazırlayacağı raporda hangi başlıkların yer alacağına dair merak edilen konulara ışık tuttu.

Komisyonda ‘umut hakkı’ vurgusu

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, komisyonun koordinatör grup başkan ve başkanvekilleriyle Meclis’te bir araya geldi. Kabulde; AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ve Yeni Yol Partisi Grup Başkanı Bülent Kaya yer aldı. Görüşme öncesi açıklama yapan Feti Yıldız, “Bu konuyu toplantıda bir konuşalım. ‘Umut hakkı’ başlık olarak olmasa da AİHM kararları üzerinden içerik olarak mutlaka olacak” dedi.

Kamuoyunda “umut hakkı” olarak bilinen yaklaşım, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yaşam boyu hapis cezalarında mahkûmlara makul bir gözden geçirme ve koşullu salıverme imkânı tanınması gerektiğine işaret eden AİHM içtihadı kapsamında tartışılıyor. Komisyon raporunda kavramın doğrudan başlık olarak yer alması beklenmese de, ilgili içtihat ve mevzuat değerlendirmelerinin işlendiği bir çerçeve öngörülüyor.

CHP’den hız ve somut adım çağrısı

Görüşme öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, taslak rapora dair ayrıntı vermenin bu aşamada mümkün olmadığını ancak çeşitli eksiklik ve fazlalıklara yönelik eleştirilerinin bulunduğunu belirtti. Emir, “Önemli olan ortak akılla ortak bir komisyon raporu çıkarmaktır. Türkiye’nin önüne demokratikleşme perspektifi koyacak, terörü kalıcı olarak bitirmeyi hedefleyen ve atılması gereken yasal adımları tarifleyen bir rapor için çalışıyoruz” dedi.

Emir ayrıca sürecin hızlanması gerektiğini vurgulayarak, “Halkımızın gözü raporda ama asıl olarak Meclis’ten çıkacak yasalarda. Atılması gereken acil adımlar artık bekletilmemeli” değerlendirmesinde bulundu. Bu kapsamda kayyım uygulamalarına son verilmesi, “kent uzlaşısı” iddiasıyla tutuklu bulunanlara ilişkin adımlar atılması ile Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarının uygulanmasının önemine işaret etti; Tayfun Kahraman, Can Atalay ve Selahattin Demirtaş’la ilgili kararların uygulanmasının toplumda rahatlama sağlayacağını söyledi.

“Kişiye özel düzenleme olmayacak”

Komisyon raporunda yer alması beklenen başlıklar hakkında konuşan Emir, çalışmaların herhangi bir kişi ya da gruba özel düzenleme içermeyeceğini vurguladı. Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu, Basın Kanunu ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu gibi alanlarda demokrasinin standartlarını yükseltecek öneriler üzerinde durduklarını, ceza infaz sistemindeki sorun ve eksikliklere ilişkin evrensel hukuka uygun düzenlemelerin de değerlendirileceğini kaydetti.

Toplantı basına kapalı sürüyor

“Terörsüz Türkiye” hedefiyle yürütülen komisyon çalışmalarında ortak uzlaşı arayışı öne çıkarken, yazım ekibinin son toplantısına ilişkin takvim netleşmedi. Komisyon toplantısı basına kapalı şekilde devam ediyor. Sürecin sonunda ortaya çıkacak raporun, Meclis gündemine taşınacak yasal düzenlemelere yön vermesi bekleniyor.

Kaynak: DHA

Share it :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *