Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

CHP’li Köybaşı, bayram öncesi emeklilere dikkat çekti

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir İl Başkanı Erden Köybaşı, açlık sınırının 19 bin 926 liraya yükseldiğine dikkat çekerek, “Emekli yurttaşlarımız, ekonomik krizin etkilerini derinden yaşıyor. Emekli bayram ikramiyeleri asgari ücret seviyesine çıkarılmalıdır” dedi.

MERKEZİ İDARE ARTIK SORUNLARI ÇÖZEMEZ HALDEDİR
Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir İl Başkanı Erden Köybaşı, mayıs ayında açlık sınırının 19 bin 926 liraya, yoksulluk sınırı da 59 bin 353 liraya yükseldiğine işaret ederek, 10 bin lira ile yaşama mücadelesi vermek zorunda bırakılan emeklilere dikkat çekti.
Partisinin ekonomik krizin etkilerini derinden yaşayan emeklilerin sorunlarını Büyük Emekli Mitingi’nde dile getirdiğini anımsatan Başkan Köybaşı, yaklaşan kurban bayramı öncesi emeklinin bir kez daha hayal kırıklığı yaşadığını , merkezi idarenin çözmesi gereken sorunları sosyal refahın arttırılmasını yoksul yurttaşların ve açlıkla mücadele eden emeklilerin sorunlarını yerel yönetimlerin çözmeye çalıştığını, bununda merkezi idarenin artık yönetme yeteneğini kaybettiğini sorunlarla baş edemediğinin ortada olduğunu söyledi.

İKTİDAR ARTIK BU SESİ DUYMAK ZORUNDA
Tarımda, hayvancılıkta yaşanan krizin faturasını üretici ile birlikte vatandaşın da ödediğine işaret eden Başkan Köybaşı, “Kırmızı etten sonra tavuk eti de vatandaşlarımız için ulaşılamaz hale getirildi. Emekli yurttaşımız bırakın kurban kesmeyi, et dahi alamıyor. Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in çağrısı ile on binlerce kişi Ankara Tandoğan Meydanı’nı doldurdu. İktidar artık bu sesi duymak zorunda” dedi.

MUAYENE ÜCRETLERİNİ ORTADAN KALDIRALIM
Genel Başkan Özel’in Büyük Emekli Mitingi’nde dile getirdiği partisinin çözüm önerilerini paylaşan Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir İl Başkanı Köybaşı, şöyle devam etti: “En düşük emekli aylığının hiçbir dönemde asgari ücretten az olamayacağını yasal düzenlemeye bağlanmalıdır. Prim güncelleme kat sayısı, aylık bağlama oranı, aylıkların alt sınırını hakkaniyetli ölçüde artırılmalı,
İntibak yasası çıkararak 2000 öncesi, 2000-2008 arası, 2008 sonrası ayrımlarını ortadan kaldırılmalıdır.
Emeklilerimize ciddi yük oluşturan ve sosyal devletin temel ilkelerinden olan sağlık hizmeti için  ilaç katılım payları, fiyat farkları ve muayene ücretleri mutlaka kaldırılmadır.

İKRAMİYE ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNE ÇIKARILMALI
Emeklinin ortezlerinden, protezlerinde bu vatan, millet için , uzuv kaybına uğramış başta gazilerimiz olmak üzere, evlatları için çalışırken ekmek parası kazanırken yaralanıp protez kullanmak zorunda olan yurttaşlarımız var, bu protezler eskimiş işlevini neredeyse kaybetmiş yenilenmesi gerekiyor. Devletin verdiği para olması gerekenin 30’da, 20’de biri. Ortezde, protezde yapılabileceğin en iyisi  gazilerimize emeklilerimize  hemen ödenmelidir. Aksini asla kabul etmiyoruz. Emeklilere sendikal örgütlenme hakkı tanınmalı. Emekli sendikalarına yıldırma amaçlı kapatma davaları derhal geri çekilmelidir.

EMEKLİ ASKERLERİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ
Kurumların özel sandıklarından emekli olanlar, banka gibi kuruluşlar, özel bankaların kendi sandıklarından emekli olanların bayram ikramiyeleri eşitlenmeli. Onlara da promosyon ödemesi yapılmalıdır.
Emekliler için emekli kart çıkarılmalı. Elektrik, doğalgaz, su faturalarında yüzde 25 ile 40 arasında indirim yapılmalıdır.
Emeklikte kademe bekleyenlerin, staj ve çıraklık mağdurlarının, emekli askerlerin sorunları çözülmelidir.

VERGİDE ADALET SAĞLANMALI
65 yaş üstü ulaşım sorunu asla bir daha, hiçbir emeklimizi rencide etmeyecek şekilde, şoför esnafını da düşünerek, onları karşı karşıya bırakmadan, kanun yoluyla, devlet eliyle, şoförün değil devlet tarafından çözülmelidir. Çalışmak zorunda bırakılan emeklilerden SGK destek primi kesilme uygulaması bitirilmelidir.
Emeklilerin kredi ve kredi kartı borçları bir sefere mahsus bütün faizleri silinerek, beş yıla bölünmeli. Bu kamburdan emekliler kurtarılmalıdır. Vergide adalet mutlaka sağlanmalı. Herkesten kazancı ölçüsünde vergi almalı. Dolaylı vergiler kademeli olarak sıfırlanmalıdır.
Ancak bunlar yapılırsa emeklilerimiz rahat nefes alacak ve gerçekten bayram kutlayacak bayram sevinci yaşayacaklar.
Bu sevinci emeklimize çok görenler mutlaka emeklimizle yüz yüze gelecektir.”