BASKİ’DEN Balıkesir’in susuzluk tehdidine ilişkin Sembol Medya’ya özel açıklamalar…

Balıkesir’in içme ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan İkizcetepeler Barajı’nda doluluk seviyesi son 10 gün içerisinde 19’dan 15’e düşerken, olası susuzluk tehdidine karşı BASKİ’den yüreklere su serpecek açıklama geldi. Balıkesir’in su ihtiyacını karşılamak adına her türlü önlemleri aldıklarını belirten BASKİ Genel Müdürlüğü, İkizcetepeler Barajı kurusa bile Balıkesir’in en az bir yıllık suyunu karşılayacak su rezervlerini hazır tutuklarını açıkladı.  Balıkesir’in son yıllarda içme ve tarımsal sulama için kullanılan İkizcetepeler Barajı’ndaki su seviyesinin dibe vurması susuzluk tehdidini ortaya çıkardı. 31 Ekim tarihiyle yüzde 19 seviyesinde olan İkizcetepeler Barajı, geride kalan sürede yeterli yağışların gelmemesinden dolayı yüzde 15’lere düşmesine rağmen yüreklere su serpen açıklama BASKİ Genel Müdürlüğü’nden geldi.  SEMBOL Medya’ya yapılan Balıkesir’in su ihtiyacının karşılanması adına BASKİ Genel Müdürlüğü’nün gerekli tedbirlerini aldığı belirtilen açıklamada; “İkizcetepeler Barajı’nda 100 günden az bir su rezervi kaldı. Ancak kurumumuz Balıkesir halkının su ihtiyacını karşılanması adına üzerine düşen görevi yerine getiriyor ve çözüm önerileri üretiyor. Su rezervimizin az olması bir tehdit gibi gözükse de alınan tedbirlerle Balıkesir’in susuz kalma gibi bir durumu yok. İkizcetepeler Barajı’nda hiç su kalmasa, baraj tamamen kurusa bile Balıkesir’in en az bir yıllık suyunu karşılayacak su rezervlerimizi hazır tutuyoruz. Susuzluk gibi tehdit yok. Ancak su kaynaklarımız kıt ve bizler bunları en verimli ve tasarruflu şekilde kullanmalıyız. Halkımızı suyu tasarruflu kullanmaya davet ediyoruz.” 

“TARIMSAL SULAMADA YÜZDE 75 BAŞARI SAĞLADIK”

Tarımsal sulama konusunda da Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’nin en başarılı kurumları arasında olduğu belirtilen BASKİ Genel Müdürlüğü açıklamasında; “BASKİ olarak şu anda Balıkesir’de tarımsal sulamada yüzde 75 başarı sağladık. Türkiye’de en büyük üçüncü tarımsal sulamayı gerçekleştiren kurumuz. Gerek içme suyunda gerekse tarımsal sulamada halkımızın mağdur olmayacağı şekilde çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki dönemde yağmurların yağmasıyla birlikte barajlarımızın doluluk seviyesi de yükseldiğinde kaynaklarımız daha da geliştireceğiz.’

TÜM UMUTLAR KASIM YAĞIŞLARINDA

Öte yandan İkizcetepeler Barajı’ndaki su rezervi gün geçtikçe azalmaya devam ediyor. Ekim ayının sonunda yüzde 19 olan doluluk oranını 10 günlük sürede 15’e kadar geriledi. Meteoroloji kaynaklarından alınan bilgiye göre önümüzdeki haftadan itibaren etkili olacak yağışlar barajların doluluk oranının yükselmesi için fırsat olarak değerlendiriliyor.