Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“YOKSULLUK RİSKİ GİDEREK BÜYÜYOR

Birleşik Kamu- İş Konfederasyonu Balıkesir İl Başkanı ve Genel Sağlık-İş Sendikası Balıkesir İl Temsilcisi Dr. Hüseyin Gündoğdu, dünya genelinde düşmeye devam eden gıda fiyatlarının Türkiye’de ise 44 aydır ara vermeden artığına dikkat çekerek, bu yıl ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 6,1 oranında artış yaşandığını yıllık artışın ise yüzde 96,5 olarak gerçekleştiğini söyledi. Gündoğdu, iktidarın seçimden sonra vazgeçtiği yanlış ekonomik politikaların tetiklediği gıda fiyatlarında artışın ülkedeki açlık ve yoksulluk riskini giderek daha da büyüttüğüne dikkat çekti.

Birleşik Kamu- İş Konfederasyonu Balıkesir İl Başkanı ve Genel Sağlık-İş

TÜİK’in en son açıkladığı tüketim harcamalarıyla ilgili istatistiklere göre en  zengin yüzde 20’lik kesimin tüketim harcamalarının yüzde 16,6’sını, en yoksul yüzde 20’lik kesimin ise yüzde 35,8’ini gıda için yaptığını belirten Gündoğdu, “Gıda fiyatlarında Türkiye’de son 44 aydır yaşanan kesintisiz artış en fazla sabit gelirli ve yoksul kesimleri etkiliyor. Açıklanan enflasyon bu nedenle bu kesimin gerçek hayatta yaşadığı enflasyonu tam olarak yansıtmıyor. Zira TÜİK enflasyonu hesaplarken gıda harcamalarının ağırlığını yaklaşık yüzde 25 olarak esas alıyor” diye konuştu.

 

“2021’DEN BU YANA GIDA FİYATLARI

YÜZDE 611 ORANINDA ARTTI”

 

İktidarın seçimden sonra vazgeçtiği yanlış ekonomik politikaların tetiklediği gıda fiyatlarında artışın, ülkedeki açlık ve yoksulluk riskini giderek daha da büyüttüğünü ifade eden Gündoğan, iktidarın, ancak seçimden sonra “akıl dışı” ilan ettiği ekonomi politikalarının faturasını yoksulların yüksek enflasyon yoluyla ödemeye devam ettiğini öne sürdü. Türkiye’nin, bu yanlış politikalarla yıllarca sürecek bugünkü enflasyon sarmalına sürüklendiği Eylül 2021’den bu yana gıda fiyatlarının yüzde 611 oranında arttığına dikkat çeken Gündoğdu, “Eylül 2021’de 100 liraya satın alınan bir gıda sepeti için vatandaşlar bu yıl Ocak ayında 711 lira ödemek zorunda kaldılar. 2022 yılında yüzde 179,3’e kadar yükselen gıda fiyatlarındaki yıllık artış geçen yıl Haziran ayına kadar baz etkisiyle, diğer bir ifadeyle bir önceki yılın aynı aylarında gıda fiyatlarında yaşanan artışın bu yılın aynı ayındaki artıştan yüksek olması nedeniyle düşüş eğilimindeydi. Ancak geçen yıl Temmuz ayından başlayarak aylık artışlar yeniden önceki yılın aynı ayındaki artış oranının üzerinde seyretmeye ve dolayısıyla da yıllık enflasyon yeniden yükselmeye başladı. Haziran’da yüzde 80,5’e indikten sonra Temmuz’da yüzde 92,2’ye çıkan gıdadaki yıllık enflasyon, Ağustos’ta yeniden yüzde 100’ün üzerine yükselmişti. Eylül’de yüzde 107,1’e Ekim’de yüzde 108,2’ye çıktı. Kasım’da yüzde 104,1’le, Aralık’ta da yüzde 100,2 ile üç haneli oranlarda kalmaya devam etti. Ocak ayında ise yine baz etkisiyle yüzde 96,5 oldu” değerlendirmesinde bulundu.