Balıkesir’de görev yaptığı dönemde sigorta şirketini dolandırmak başta olmak üzere adı birçok usulsüzlük ve şaibeli işlerle anılan, sonraki görev yeri Mardin’de kayyım belediye başkanlığı dönemine ilişkin müfettiş incelemelerinde birçok yolsuzluğu ortaya çıkan eski vali Mustafa Yaman’ın manevi kızı Merve Erciyas Çatal icraatlarıyla manevi babasını aratmadı.

DÜĞÜN MASRAFLARINI BELEDİYE KASASINDAN

Merve Erciyas Çatal’ın doğum gününden düğün masraflarına kadar tüm kişisel harcamalarını Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin imkanlarıyla karşıladığı, evrak üzerinde alındı gösterilen yardım kolilerini teslim etmediği, eşine belediye bütçesinden hediye aldığı gibi birçok yolsuzluğu müfettiş raporlarında yer aldı.

Mustafa Yaman’ın “manevi kızım” dediği ve Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde kayyım olduğu dönemde Balıkesir’den Mardin’e getirip Büyükşehir Belediyesi’nde Sosyal Hizmetler ile Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı görevini verdiği Merve Erciyas Çatal’ın müfettiş raporlarına yansıyan yolsuzlukları bu kadar da olmaz dedirtti.

DOĞUM GÜNÜ VE DÜĞÜN MASRAFLARINI BELEDİYEYE KARŞILATMIŞ

Mustafa Yaman’ın Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde kayyım olduğu döneme yönelik müfettiş incelemelerinde Merve Erciyas Çatal’ın doğum gününden düğün masraflarına kadar tüm kişisel harcamalarını Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin imkanlarıyla karşıladığı ortaya çıktı. Mustafa Yaman’ın manevi kızı Merve Erciyas Çatal’ın icraatları kişisel harcamalarını belediye bütçesinden karşılamakla da kalmadı. Müfettişlerin raporunda, Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne 19 Ağustos 2019’da ikinci defa kayyım atanmasının ardından gerçekleştirilen ve değeri 10 milyonu aşan en az en az 8 ihaleyle ilgili “(…) gerekçe raporunun dahi olmadığı, davetiye listesi hazırlanıp İhale Onay Belgesine eklenmediği, ihaleye iştirakin sınırlı tutulduğu, şeffaflığın ve rekabet ortamının sağlanmadığı” ifadeleri yer aldı.

YARDIM KOLİLELERİ EVRAKTA TESLİM EDİLMİŞ

Müfettiş İnceleme Raporunda, Merve Erciyas Çatal ile ilgili alımların neredeyse tamamının aynı firma veya kişilerden yapıldığı görülürken, kimi ihalelerin 3 kez iptal edilmiş olmasına rağmen sonradan ihalesiz alım yapıldığı ve dağıtılmak üzere alınan malzemelerin dağıtılmadığı belirtildi. Raporda, Çatal’ın başında olduğu Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılmak üzere satın alındığı iddia edilen 15 bin kolilik yardım malzemelerinin de “evrak üzerinde teslim edilmiş gibi gösterildiği” ortaya çıktı.

ALINMAYAN KOLİLER DAĞITILTI GÖSTERİLMİŞ

İddiaya göre Çatal’ın Mardin Büyükşehir Belediyesi bütçesinden alınan 15 bin yardım kolisinden ayrı olarak 8 bin 900 yardım kolisinin daha alındığını sadece 5 bin kolinin depoya girdiği geriye kalan 3 bin 900 kolinin hiç alınmamasına rağmen dağıtıldı gösterildiği müfettiş raporlarında yer aldı. Yine farklı bir tarihte 15 bin adet daha yardım kolisinin alımının yapıldığı ve harcama kalemlerinde gösterildiği belirtilen raporda, kolilerden sadece bin 500 adedinin teslim alındığı, geriye kalanının alınmadığı ifade edildi. Alınmayan kolilerin dağıtıldığının iddia edildiğine yer verilirken, teslim alınmayan kolilerle ilgili müfettişlerin incelemeye başlamasının ardından teslim evraklarının zorla personele imzalattırıldığı kaydedildi. Raporda, 8 bin koli temizlik malzemesinin 735 bin TL’ye ihale edildiği ancak hiçbir zaman teslim alınmadığına da değinilerek, yapılan ödemelerle kamunun zarara uğratıldığı ifade edildi. DOĞUM

EŞİNE HEDİYELERİ BELEDİYE BÜTÇESİNDEN ALMIŞ

Çatal’ın polis olan eşini, polis okulunu kazandığı sırada belediye araçlarıyla konvoy şeklinde okula götürdüğü, eşine aldığı hediyeleri belediye hesabından ödediği, doğum günü ve kına gecesini de belediye imkanlarıyla gerçekleştirdiği de öne sürüldü. Raporda, Çatal’ın kendi düğün masraflarına kadar varan tüm harcamalarda belediye imkanlarını kullandığı, düğüne katılan misafirlerin konaklama masraflarının da “bir sponsor” tarafından karşılandığı belirtildi.