Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nde bazı imar konularını yargıya taşımasından dolayı Başkan Yücel Yılmaz ve bazı meclis üyeleri tarafından şehre yapılacak yatırımların önünü kesmekle suçladığı Bağımsız Meclis Üyesi Cengiz Dikici, basın toplantısıyla hakkındaki iddialara karşılık verdi. Dikici, “Sayın Yücel Yılmaz, imar kararlarının oy birliğiyle çıkmasını istiyorsa; bunun yolu yasaya yönetmeliğe uygun tekliflerin getirilmesidir. Bunlarda sorun yok, onlar zaten oy birliğiyle geçiyor. Eksiğine, hatasına rağmen oy birliğiyle geçsin diyorsa öyle bir şansı yok. Büyükşehir Belediye Meclis üyesiysem her yerdeki işlere karışırım” dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülen bazı imar maddelerini yargıya taşıdığı için Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve bazı meclis üyelerinin tepki gösterdiği Bağımsız Meclis Üyesi Cengiz Dikici, konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın şehre yapılan yatırımların önünü kesmekle suçladığı Cengiz Dikici, toplum için mimarlık şiarı doğrultusunda kamu yararı gözeterek görev yaptığını, karşılaştığı yanlışları yargıya taşıdığını söyledi. CHP Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın ve İnsanca Yaşam ve Kent Savunucuları adlı grubun destek verdiği Cengiz Dikici, açıklamasında Yücel Yılmaz’ın hakkında ortaya attığı “Davalardan çıkar sağlamak” veya “Dava açtığı alanlarda onlarca proje yaptı” iddialarının araştırılması için kurulacak araştırma komisyonuna ilk kabul oyunu kendisinin vereceğini belirtti.  Dikici sözlerini şöyle sürdürdü: “Meclis üyesi olmadan önce ve meclis üyeliğim sırasında kullanmış olduğum imar konuları ile ilgili onlarca itiraz hakkım ile kamusal yarar ve etkileri nedeni ile açmış olduğum kazandığım, kaybettiğim, halen devam eden dava dosyalarım bulunmaktadır. Ayrıca itiraz hakkımı kullandığım, yeniden değerlendirilmesini talep ettiğim yerlerin bir kısmı için de ilgili kurumlara (Balıkesir Valiliği, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İlçe Kaymakamlıkları vb. gibi) inceleme yapmaları ile ilgili taleplerimde bulunmaktadır. Sadece Balıkesir ölçeğinde değil Marmara Bölgesi ölçeğinde de itirazlarım ve açmış olduğum davalar bulunmaktadır. Örneğin Kanal İstanbul için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğüne tarafımca itiraz edilmiş itirazım değerlendirmeye alınmıştır. Bir diğeri Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 17 Kasım 2021 tarihli duyurusundaki 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliklerine itirazımdır. Söz konusu askıya çıkmış olan ÇDP değişikliklerinde Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin 15 adet talebi, Çanakkale Valiliğinin 1 adet talebi bulunmaktadır. Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin bu 15 adet plan değişikliği taleplerinden 6 adedi için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Balıkesir İl Müdürlüğüne tarafımca itiraz edilmiştir ki; bunlardan biri Dursunbey OSB alanı ile ilgili hukuka aykırı bir durum söz konusu olduğu içindir. Dursunbey OSB alanına ait üst ölçek plan değişiklikleri yapılmadan onaylanmadan alt yapı ve yolların uygulama yapım işine başlanılmıştır” dedi.

BİRÇOK KARARI İPTAL ETTİRDİ

Diğerleri Bandırma Edincik Mera alanı, Bandırma Yenimahalle/Ayyıldız Askeri Çamlık alanı Karesi Özel Üniversite Alanı, Karesi Kabakdere Mera Alanı ile Burhaniye Şarköy Kuru Özel Ürün Arazisi/Doğal Sit Alanları içindir. Söz konusu plan değişiklik teklifleri, plan yapılması yönetmeliklerine aykırı olarak tek parsel ölçeğinde plan bütünlüğünü bozacak şekildedir. Balıkesir Çanakkale 1/50.000 ölçekli, Bütünleşik Kıyı Planları için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açılmıştır. Bu davaların yanı sıra, Altıeylül İlkokulunun bulunduğu mevcut uygulama imar planında eğitim alanı olan parselin yüksek yoğunluklu ticaret konut alanı yapılmasına dair plan değişikliğine açtığım dava sonucunda İmar Plan değişikliği işlemi iptal edilmiştir. 1/5000 ölçekli Altıeylül ve Karesi İlçelerine ait Nazım İmar Plan Revizyonunun iptali için açmış olduğum davanın içinde bulunan Özel Proje Alanı olarak gösterilen eski SSK binasının alanına ait dava ile Çamlık alanı ile ilgili davalar halen devam etmektedir. Karesi Yeni Mahalle ve Altıeylül Gümüşçeşme’deki 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikleri ile Eski Özel İdare İşhanı alanına ait plan değişiklikleri için açtığım davalar sonucunda Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin işlemlerinin iptaline karar verilmiştir. Avlu Balıkesir ile Toptancı Hali ile ilgili davalar temyiz aşamasındadır” dedi.

İSPATLAMAZLARSA MÜFTERİLERDİR!

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Başkan Yücel Yılmaz ve meclis üyelerinin şahsına yönelik şahsına ifadelerine de karşılık veren Cengiz Dikici, “ 28 Aralık 2021 tarihli Meclis Toplantısı sırasında yaşananlar ve dile getirilen sözler, Meclisin saygınlığına yakışmayacak düzeyde idi, dolayısıyla verilecek tüm yanıtlarım da bu seviyenin düzeltilmesine fayda sağlamayacaktı. Gerçek dışı ifadeler ve bu ifadeler üzerinden yaratılmaya çalışılan algı ile yine bu süreci referans alan “davalardan çıkar sağlamak” veya “dava açtığı alanlarda onlarca proje yapmak” gibi iftira niteliğindeki iddiaların vakit geçirilmeden ispatlanması, belgeye dayandırılması gereklidir. Aksi durumda bu ifadeleri kullananları “müfteri” olarak ilan edeceğimi kamuoyuna duyuruyorum. Meclis Başkanımız Sayın Yücel Yılmaz’ın hakkımda kurulmasını talep ettiği araştırma komisyonunun kurulması yönünde mecliste kabul oyu verecek ilk kişi olacağımı da buradan ilan ediyorum. Yaşam alanlarımız için; halkımız için; söz, yetki ve karar hakkımı elbette kullanacağım”

“O SEVİYEDE CEVAP VERMEYİ DOĞRU BULMUYORUM”

Kullanılan ifadeler hoş ifadeler değil. Bu yüzden ortamı fazla germemek için cevap vermedim. O seviyede de cevap vermeyi doğru bulmuyorum. Söylenen sözlerle ilgili resmi tutanakları isteyeceğim. Bunları aldıktan sonra belgeye dayandırmalarını istiyorum.  Büyükşehir Belediyesi Çevre Düzeni Planı’nda değişiklikler yapıyor, 2016-2017 yıllarında, 2018 yılında mahkeme çevre düzeniyle sen oynayamazsın, bunun yetkisi sende değil diyor. Dursunbey OSB dahil olmak üzere şu anda plansız. Yeni askıya çıktı. 2018 yılından bu yana bir vakit kaybediliyorsa bunu kaybettiren mahkemeyi açan mı, yanlış işlem yapan mı? Sayın Yücel Yılmaz, imar kararlarının oy birliğiyle çıkmasını istiyorsa; bunun yolu yasaya yönetmeliğe uygun tekliflerin getirilmesidir. Bunlarda sorun yok, onlar zaten oy birliğiyle geçiyor. Eksiğine, hatasına rağmen oy birliğiyle geçsin diyorsa öyle bir şansı yok. Büyükşehir Belediye Meclis üyesiysem her yerdeki işlere karışırım. Benim yetkim yok diye bir şey yok. Üzerinde yaşadığımız bu toprakta herkesin söz söylemeye yetkisi var.

“HASTANE YERİYLE İLGİLİ ÇEKİNCELERİM VAR”

Edremit’teki hastane yerine yaptığı itirazın nedeniyle ilgili de bilgi veren Bağımsız Meclis Üyesi Cengiz Dikici, “ Edremit’teki hastaneyle ilgili iki noktada itiraz ediyorum. Birincisi zeytin ağaçları kesilecek. Bunu doğru bulmuyorum. Artı 600-700 metre uzaklıkta bir devlet hastanesi var. O rehabilite edilebilir. Orası yıkılıp yeniden yapılabilir. Edremit’te o kadar gereksiz işlere yer bulunuyor ki hastaneye yer bulanamıyor. Elbette hastane yapılacak ısrar ettikleri yer konusunda çekincelerim var. İtirazım buna” dedi.