CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, gündemdeki ekonomik konular ve organize sanayi bölgelerindeki üç gün uygulamaya konulacak elektrik kısıntılarıyla ilgili basın açıklaması düzenledi.

CHP İl Başkanı Serkan Sarı, Altıeylül İlçe Başkanı Hakan Şehirli, Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın’ın da hazır bulunduğu toplantıda Akın, “ Balıkesir OSB’de Salı, Perşembe ve Cuma günü üretim yapılamayacak. Fabrikalar elektrik ihtiyaçlarını kendi bünyesindeki jeneratörlerden sağlayacak. Bu sorunun tek sebebi İran’ın doğalgazı kısması mı? Değil. Biz bunu daha önce defalarca anlattık. AK Parti iktidarı ülkede enerji buhranı yarattı. Bu enerji buhranı öncesinde de ekonomi buhranı yaşandı. Her ikisini de yönetemiyor. İktidar freni patlamış kamyon gibi devrildi devrilecek. Bu kadar aciz bir yönetimle karşı karşıyayız. Sanayide üretimi durduran bir politika üreten iktidar vatandaşa yine zam yaparak çözümleri buldu” dedi.

“TUTTURMUŞLAR BİR  FEDAKARLIK”

AK Parti iktidarı ekonomide de enerjide de politika üretemediğini ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, “Vatandaşımız bunu yaşıyor. Çözüm üretmiyor bunun yerine her kesimden fedakârlık bekliyorlar. Tutturmuşlar bir fedakârlık. Sanayi Bakanı Mustafa Varank enerji krizini sanayicilerin üstlenmesini adaletli bulmayan sanayicilere de aba altından sopa göstererek “Fedakârlıksa herkes fedakârlık yapıyor” diye söyleniyor. Enerji Bakanı Fatih Dönmez, fedakârlığı sanayicilerin üstüne yüklemek durumunda kaldık diye itirafta bulunuyor.  Ülkemiz buhran yaşıyor bunu çözmesi gereken AK Parti iktidarı ölü taklidi yapıyor. Konuyla ilgili bakanlar büyük bir özveriyle çalıştıklarını belirtip fedakârlık edebiyatı yapıyorlar. Fedakârlığı enerjiyi yönetemeyen, ekonomiyi yönetemeyen hatta ülkeyi yönetemeyen iktidar mı yapıyor yoksa bu zamlarla uğraşan hayat pahalılığı altında ezilen vatandaşlar mı yapıyor? Burada fedakârlığı yapan bu yüce milletin ta kendisidir. Hayat pahalılığı, zamlar milletin belini büktü. Birde geçmişler milletin fedakarlık yapması gerektiğini belirtip dalga geçiyorlar” dedi.

KESİNTİLER TİCARETHANE VE KONUTLARA DA GELECEK

Önümüzdeki günlerde doğalgaz ve elektrik kesintilerinin ticarethane ve konutlara da yansıyabileceğini belirten Ahmet Akın, “ Türkiye’nin 2021 yılı toplam doğalgaz tüketimi 61 milyar 552 milyon metreküp. 2022 yılında ülkemizde fiili olarak anlaşmayla gelecek doğalgaz miktarı 51 milyar 250 milyon metreküp. Başka bir deyişle 2022 yılında 10 milyar 300 metreküplük bir açık var. Planlamayı doğru yapmamışlar. Bu krizin tek sebebi İran değil. Hesaplama doğru yapılmadı. Bu 10 milyar metreküplük açık vatandaşa yansıyacak. Doğalgaz depolarımızın doluluk oranı yüzde 35 bile değil.  Üç günlük süren elektrik kesintisi maalesef 10 günlük bir üretim kaybına neden olacaktır. Bu da tek başına yüzde 33 maliyet artışı demektir. Vatandaşı yüzde 33’lük bir maliyet artışıyla baş başa bırakıyorlar. Bu kriz çözülmezse ticarethaneler ve konutların elektrikleri kesilmesi gündemde olabilir. En son yılbaşında zam üstüne zam geldi. En sonda doğalgaza da geldi. Konutta yüzde 25, elektrikte yüzde 27 oldu. Fahiş faturalar gelmeye başladı. Şu anda gelen faturalar 10 günlük ve daha önceki fiyattan gelen 20 günlük faturanın iki katı daha fazla. Bu iktidar vatandaşa zulüm ediyor” dedi.

“GEÇEN YIL BALIKESİR’DE 20 BİN İNEK KESTİRİLDİ”

Balıkesir gündemine de dair de açıklamalarda bulunan Ahmet Akın, üreticilerin yüksek girdi maliyetlerinden dolayı sıkıntı yaşadığını vurguladı. Akın, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Balıkesir tarım ve hayvancılığın başkenti olmalı ancak geldiğimiz noktada süt üretimimiz ve besicilik geriye gidiyor. Yem fiyatlarından, mazotuna, gübresine tüm girdi maliyetleri çiftçimize yansıdı. Önümüzdeki yıl çok büyük bir verimsizlik yaşanacak. 1 kilo sütle 1 kilo yem alamıyorsun. Tarım Bakanı bu ülkeye tarımı bitirmek için geldi. Geçen yıl Balıkesir’de 20 bin inek kesildi. Tarım Bakanına soruyorum; bu ülkenin süt hayvanları mezbahaya gidiyor senin bundan gözün yaşarmıyor mu? Ülkemizde üreticilerimizin sorunları çözülmeden ette ve sütte büyük kriz yaşayacağız. Bizim üreticimiz neden kessin hayvanını?

“MİLLETİN PARASINI ÖDEYİN KARDEŞİM!”

Yörsan satışından üreticilerin beklediklerini alamayacağını dile getiren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, “ Geçen hafta Yörsan icradan satıldı. Yörsan şehrimiz için, üreticimiz için büyük bir değerdir. Bu satıştan maalesef süt üreticilerimiz alacaklarını tahsil edemiyorlar. Esnafımız da aynı şekilde. Buradan sormak istiyorum; hani Yörsan’ın iflası nedeniyle hiç kimse mağdur edilmeyecekti. Bu mağduriyet bitmedi. Balıkesirli çiftçimizin alacakları ne olacak? Üreticiye bu kadar yüklenmek reva mı? Milletin parasını ödeyin kardeşim. O gün söz verdiniz, bugün Susurluk’ta isyan var. Bunu görmezden gelmek bu memlekete ihanet etmektir.  Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli yüksek standartlı demiryolu projesinin yıllardır sözü verilmiyor mu? Veriliyor. Geçtiğimiz temmuz ayında 3 yıl sonra bitirileceğinin sözü verildi. Ben boşuna demiyorum Balıkesir üvey evlat diye. Balıkesir bizi kalkındıracağız. Balıkesir, yeniden çiftçiliğin hayvancılığın merkezi olacak. Herkesin yüzü gülecek” dedi.