Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, çiğ süt fiyatının 3.2 liradan 4.7’ye çıkmasını değerlendirdi. Çiğ sütte yapılan iyileştirmenin üreticiye yansıması için yem fiyatlarında zam yaşanmaması gerektiğini belirten Çetin, “Çiğ sütte 3.2 liradan 4.7 liraya yüzde 46’lık bir artış var. Ancak üretim girdileri de yüzde 70’ler civarında zamlandı. Üretici bu zamla rahat bir nefes alacak ama buradaki önemli konu yem fiyatlarına zam yapılmaması” dedi.

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, Ulusal Süt Konseyi tarafından çiğ sütün tavsiye fiyatı yüzde 46,9 artırılarak 4 lira 70 kuruşa çıkartılmasını değerlendirdi. 3.2 olan çiğ süt fiyatının 4.7’ye çıkartılmasının üreticilere nefes aldırdığını kaydeden Hasan Çetin, yem fiyatlarında artış yaşanması durumunda yapılan düzenlemenin yeterli olmayacağını belirtti.  Yem fiyatları ve diğer üretim girdilerinde yaşanan zamlardan sonra çiğ süt fiyatının 5 liranın altında olmaması gerektiğini ifade eden Çetin, “ Yem fiyatlarının haftada iki kez zamlandığı bir dönemde çiğ süt fiyatı en az 5 lira olması gerekirken yapılan bu düzenleme üreticiye bir nefes aldırdı. Maalesef yem fiyatları sabit durmuyor. Bunun yanı sıra diğer üretim girdileri de zamlanıyor. Destek fiyatı 20 kuruş olarak kaldı. Biz bu alandaki değişikliğin önümüzdeki günlerde yapılacağını düşünüyoruz. Yapılan bu düzenleme üreticiyi de tüketiciyi de tatmin etmese de en azından bir adım atıldı. Keşke bu adımlar daha erken atılsaydı da üreticiler dişi hayvanlarını kestirmek zorunda kalmasıydı” dedi.

“ZAM OLURSA YENİDEN

SIKINTILI SÜRECE GİRERİZ”

İlerleyen süreçte yeme zam yapılması durumunda yapılan iyileştirmenin anlam ifade etmeyeceğini ifade eden Hasan Çetin, “Çiğ sütte 3.2 liradan 4.7 liraya yüzde 46’lık bir artış var. Ancak üretim girdileri de yüzde 70’ler civarında zamlandı. Üretici bu zamla rahat bir nefes alacak ama dediğim gibi buradaki önemli konu yem fiyatlarına zam yapılmaması. Eğer yem fiyatları artarsa 1 ay sonra üretici yine sıkıntılı bir döneme girer. Yapılan bu düzenlemeyle yetkililerin üreticilerin yaşadığı sıkıntıları gördüğünü anlıyoruz. Önümüzdeki günlerde yapılan bu düzenlenmenin etkilerini daha iyi göreceğiz. İşin bir diğer boyutu da tüketici kısmı. Marketlerde işlenmiş sütler şu anda litresi 7-8 liradan satılıyor. Çiğ sütün artması sonrasında bu fiyatlarda artacaktır” dedi.