Av yasağının 1 Eylül’de sonra ermesiyle birlikte Balıkesir’deki balıkçı tezgahları balık doldu. Yeni sezonda palamut ve sardalye bolluğu yaşanmasına rağmen balığın yakalanıp tüketiciye ulaşasıya kadar olan maliyetlerden dolayı vatandaşın ucuza balık yemesi zor gözüküyor.

50 LİRADAN

AŞAĞIYA BALIK OLMAZ!

Maliyetlerdeki artışın balık fiyatlarına yansıdığını belirten Satıcı Seyhan Gerey,  “Bugün denizden balığı bedava çıkarsak ve satıştan gelir elde etmesek bile maliyetlerini karşılaması için tezgahta 30 liraya satmamız lazım” dedi. Gerey, bu sezon balığın 50 liranın altında satılmayacağını belirtti.

Av yasağının 1 Eylül’den itibaren sona ermesiyle birlikte balıkçılar denize açılarak vira bismillah diyerek ilk avlarını gerçekleştirdi.  Balıkesir’deki tezgahlarda balık bolluğu yaşanırken, aylardır deniz balığı özlemi çekenler ilk günün hasılatlarına yoğun ilgi gösterdi.  Bu sezon denizlerde balık bolluğu yaşanacağının açıklanmasına karşın maliyetlerden dolayı balık fiyatlarının düşmeyeceği belirtildi. Uzun yıllardır Çardaklı mevkiinde balık satışı yapan Seyhan Gerey, “ İlk günler itibariyle denizlerde balık bolluğu gözlendi. Vatandaş bu sene palamut, sardalye, hamsi gibi balıkları bol bol tüketecek.  Ancak bu balık bolluğuna rağmen maliyetlerden dolayı vatandaşın ucuz balık yemesi zor gözüküyor. Bugün itibariyle sardalye 50 lira, hamsi 60 lira, uskumru 70 lira, levrek 150 lira, çupra 130 lira, barbun ve balık tavuğu 100 liraya satılıyor. Önümüzdeki günlerde de bu fiyatlarda düşüş olmayacak” dedi.

MALİYETLER ARTTI

Balıkta bolluk olmasına rağmen vatandaşın ucuza balık yiyemeyeceğini kaydeden Seyhan Gerey, “ Geçen yıl balıklar için kilosunu 5.5 liraya aldığımız tuzu bu yıl 20 liraya alıyoruz. Poşet maliyetleri iki katından fazla artış yaşandı. Bir çalışanın maliyeti 8-10 bin lirayı buluyor. Balıkları Bandırma’dan alıyor, buraya kadar taşıma maliyetimiz 3 bin lirayı buluyor. Bugün denizden balığı bedava çıkarsak ve satışından gelir elde etmesek bile maliyetlerini karşılaması için tezgahta 30 liraya satmamız lazım. Bu sezon 50 liranın altında balık satılmaz, belki de fiyatlar daha da artabilir” dedi. Mevsim itibariyle sardalye balığının yağlı olduğuna belirten Gerey, “Şu anda sardalye en güzel zamanında. İster kızartarak ister mangalda iyi gider. Havaların soğumasıyla birlikte hamsi balığı yağlanır. Balıkçılar, “ Biz hamsinin kulağına kar düştü, artık yenilebilir” deriz” dedi.