Susurluk Belediyesi’nin Balıklıdere Mahallesi’ndeki 73 arsa için aldığı satış kararı ilçede büyük tartışma çıkardı.

İYİ Partili Susurluk Belediyesi, belediyeye gelir sağlamak için Balıklıdere Mahallesi’nde yer alan toplam 73 arsayı ‘toplu satış’ yöntemiyle satışa çıkarması şaibe ve adrese teslim satış yorumuna neden oldu.  Susurluk Belediyesi, arsaları tek tek satmak yerine toplu satışla halkın satışa girmesinin önü kapatılan toplu satışı tercih etti.

İYİ PARTİLİ KOMİSYON BAŞKANINDAN RET

İYİ Partili İmar Komisyonu Başkanı Mehmet Çetin’in ret oy vermesine rağmen İYİ Parti ve CHP’li meclis üyelerinin evet oylarıyla karar meclisten geçti. Tek tek satışa sunulsa Balıklıdere Mahallesi halkının da girebileceği satışlar toplu hale getirilince 6 milyon 100 bin ve 3 milyon 150 bin gibi astronomik tutarlarda bedellerle satışa çıktı.

Susurluk Belediyesi’nin ilçede tepki çeken satış kararını eleştiren AK Parti İlçe Başkanı Melih Bağırgan,  şaibeli satış kararının akıllara birilerine rant sağlamak amacıyla yapıldığını getirdi.  Bağırgan şunları kaydetti: “ Cumhur İttifakı olarak bizler için öncelik her zaman Susurluk’ta yaşayan halkımızın menfaatleri olmuştur. Satış için şaibeli bir şekilde hazırlanan ihale şartnamesi ve toplu satış yöntemi ile, halkımızın saf dışı bırakılması, vatandaşlarımızın ihaleye giremeyecek hale getirilmesi, satış bedellerinin düşük tutulması Susurluk’a ve Susurluk’ta yaşayan halkımıza karşı yapılan büyük bir yanlıştır. Bu yanlıştan dönülmesi elzemdir.

Susurluk’ta halkın oylarıyla yönetime gelenlerin, halkımızı yok sayması kabul edilemez bir davranıştır. İyi Partili İmar Komisyonu Başkanının arsaların satışı konusunda ret oyu vermesine rağmen; siyasi bir karar alan Susurluk Belediye Başkanı Sayın Nurettin Güney’i ve bu satışa onay veren diğer İyi Parti ile CHP’li Belediye Meclis Üyelerini alınan bu karardan dönmeye davet ediyoruz” dedi.

SATIŞA KARŞI DEĞİLİZ, YÖNTEMİNE KARŞIYIZ

İhalenin mevzuatı hakkında da bilgi veren AK Parti Susurluk İlçe Başkanı Melih Bağırgan, “ Bu satış ile neleri, nasıl kaybedeceğimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz;

Mevcut ihale Şartnamesi ile; 3 tane Ada ve 43 tane parselin (32.756 m2) tamamı tek kalemde yaklaşık 6 milyon 100 bin lira Muhammen Bedel ve 186 bin lira geçici teminat ile satışa çıkarılacaktır. Yine, 1 tane Ada ve 19 Tane parselin (16.905 m2) tamamı yine tek kalemde yaklaşık 3 milyon 150 bin lira muhammen Bedel ve 95 bin lira geçici teminat ile satışa çıkarılacaktır. Ayrıca; 1 tane Adanın sadece 11 Tane parseli tek tek satışa çıkarılmıştır. Bu da her halde tepkiyi azaltmak için sus payı olarak konmuş olsa gerek!.  Biz Ak Parti Grubu olarak; arsaların satılmasına, Belediyemize hizmet için finansman sağlanmasına karşı değiliz. Bizim karşı durduğumuz nokta; belediyenin zaten sayılı olan gelir kaynaklarının, bu ihaledeki gibi toplu satış yöntemiyle, Susurlukluların devre dışı bırakılarak, rekabet etmesinin ve ihaleye girmesinin bir nevi engellenmesi, gerçek ederinin çok altında birilerine peşkeş çekilmek istenmesidir.  Bu satışın ne kadar yanlış bir yöntem izlenerek yapıldığını, aşağıdaki üç madde başlığı altında halkımıza ve kamuoyuna duyurmak istedik.

Toplu satış şeklinin alıcı sayısını azalttığını halkın katılımını ve rekabet etme imkanını engellediğini belirten AK Parti Susurluk İlçe Başkanı Melih Bağırgan, “ Toplu satış ile; hem gerekli geçici teminat bedelleri, hem de muhammen bedeller birçok yatırımcı veya vatandaşın ulaşamayacağı seviyelere getirilerek ihaleye katılımcı sayısı otomatik olarak azaltılmıştır.  Mevcut Yönetimin toplu satış ile yatırımcı gelecek, yatırım olacak gibi iddiaları var ise de bunlar tamamen asılsızdır ve durumu kurtarma ve halkımızı susturma gayretinden başka bir şey değildir. Satışı yapılacak olan yerler; Ticaret veya Sanayi imarlı değil, tam tersine müstakil konut imarlı yerlerdir. Buraya ne yatırımı gelecek ki? Belediye ihale şartnamesine herhangi bir yatırım şartı koymamıştır. Tek kalemde satılacak olan bu 43 tane parseli, birileri ederinin çok altında alıp, sonra herhangi bir yatırım yapmadan, tek tek satarak büyük rantlar elde edebilecektir.

Halkımızın malı ve hakkı olan yerler, halkımızı saf dışı bırakacak bir yöntemle satışa çıkarılmaktadır. Bu arsalar için tek tek parsel satışı yapılmış olsa eminiz ki Susurluk’ta yaşayan bir çok vatandaşımız buradan arsa almak isteyecektir. Çocuğu için, geleceği için yatırım yapmayı düşünecektir. Susurluk Halkı’nın bu hakkı elinden alınmamalıdır. Yanlıştan ivedilikle dönülmelidir” dedi.