Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Temsilcisi Nevzat Göksu, kurumun IPARD Programı çağrıları ve Balıkesir’e sağladıkları hibe destekleri hakkında SEMBOL Medya’ya özel açıklamalarda bulundu. IPARD-1 programını bitirdiklerini IPARD-2 programının 10. çağrı döneminin de 7 Ocak’ta başladığını kaydeden Nevzat Göksu, iki programdan bu zamana kadar Balıkesir’den 300 projeye toplam 368 milyon lira destek verdiklerini kaydetti.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK) İl Temsilcisi Nevzat Göksu, tamamlanan IPARD-1 programı ve IPARD-2 programının 9 çağrı döneminde Balıkesir’den 300 projeye 368 milyon lira destek verdiklerini belirtti. IPARD-2 programının 10.çağrı döneminin 7 Ocak tarihinde başladığına dikkat çeken Nevzat Göksu, yüzde 40 ile 70 arasında hibe desteğinden faydalanmak isteyen yatırımcıların hayvancılık projeleri için 16 Mart, diğer büyük işletme projeleri içinse 23 Mart tarihine kadar dosyalarını kuruma teslim edebileceklerini kaydetti.  Toplamda 1.1 milyar liraya denk gelen devasa bir bütçenin yatırımcıları hibe desteği olarak sunulacağını dile getiren Göksu, “  7 Ocak itibariyle çağrıya çıkıldı. 15 Şubat itibariyle biz projeleri almaya başlayacağız. Hayvancılık projeleri için kapanış 16 Mart tarihi. Dosyaların teslimi için üç günlük bir süre daha veriyoruz. Diğer büyük kapsamlı işletmeler için bir haftalık uzatma olacak ve 23 Mart’ta dosyaların teslimi yapılmış olacak.  101 tedbiri diye tabir ettiğimiz hayvancılık projeleri; büyükbaş besi hayvancılığını, küçükbaş besi hayvancılığını ve süt hayvancılığını kapsıyor. Bunun yanı sıra Broiler tavuk yetiştiriciliği ve yumurta tavuğu yetiştiriciliğiyle ilgili desteklemeler sağlayacak. Bununla ilgili 42 ilde toplam 45 milyon liralık bütçe ayrılmış durumda. Büyük kapasiteli; et işleme, süt işleme, deniz mahsulleri işleme-paketleme ve soğuk hava depolarını da kapsayan meyve-sebze işleme ve paketlemeyle alakalı 103 diye tabir ettiğimiz destek paketimiz var. Bununla ilgili de ayrılan bütçe 80 milyon avro. Toplamda 1.1 milyar liraya denk gelen devasa bir bütçe oluştu. Bu bütçe kapsamında projeleri kabul edilen yatırımcılara bunu hibe olarak sunacağız” dedi.

HİBEDE ÜST SINIR 3 MİLYON AVRO

Proje bazlı en yüksek desteğin 3 milyon avro, minimum desteğin ise 30 bin avro olduğunu vurgulayan TKDK İl Temsilcisi Nevzat Göksu, “ İşleme-paketleme tesislerini içeren büyük kapasitesi olan işletmelere; maksimum hibe desteği sınırı 3 milyon avroya kadar dayanabiliyor. Minimumda 30 bin avro veriliyor. Hayvancılık işletmelerinde bu destek daha düşük seviyede. Hayvancılık tesislerinde maksimum limitimiz 500 bin avroya kadar çıkıyor. Bir çağrı döneminde yatırımcımız bir projeyle başvuru yapabiliyor. Farklı dönemlerde ödemesini tamamladıktan sonra yeni açılacak çağrı döneminde yine proje sunabiliyor” dedi.

KÜÇÜK İŞLETMELERE ÇAĞRI

Balıkesir’deki küçük işletmelere TKDK desteklerinden faydalanmaları doğrultusunda çağrıda bulunan İl Temsilcisi Nevzat Göksu, “ Balıkesir’de küçük işletmeciler bir araya gelip devletin bir kurumundan teşvik ve hibe almaya mesafeli davranıyor. Farklı bölgelerde bu tarz teşvik ve hibelere girişim çok olmasına karşın Balıkesir’de insanlar devletle iş yapmaya mesafeli bakıyor. Bireysel çalışmalar öne çıkıyor. Kurumsal şirketlerin yaklaşımı farklı ancak küçük işletmeleri ilgilendiren; hayvancılıkla, tıbbi aromatik bitkilerle, arıcılıkla, kırsal turizmle ilgili hibe desteklerde bireysel hareket ediliyor.  Aslında bu tarz desteklemelere daha çok ilgi gösterilmesi gerekir. Bunu kırabilmek gerekir.

ORTALAMA YÜZDE 50-55 TUTARINDA HİBE

IPARD-1 ve IPARD-2 programında geride kalan çağrı dönemlerinde 300 projeye hibe desteği sağlandığını belirten TKDK İl Temsilcisi Nevzat Göksu, “  IPARD-1 Programını gerçekleştirdik. IPARD-2 programının da 10. çağrı dönemine çıktık. Bu iki program kapsamında bugüne kadar toplam 300 proje desteklendi. Bu 300 projeye toplam yatırım tutarı; 368 milyon lira olarak gerçekleşmiş. 368 milyon liralık toplam yatırımın da 174 milyon lirası hibe olarak sözleşme altına alındı. Bunun 97 milyon lirası ödenmiş. Geri kalan proje uygulamaları da devam ediyor. 300 projenin ortalaması 1 milyon lirayı geçiyor. Bunun içinde irili ufaklı birçok proje var. Ancak bu 368 milyon lira Balıkesir’e yatırım yapıldığını gösteriyor. Desteklemelerin tutarı da yüzde 40’dan başlayıp yüzde 70’e kadar gidiyor ama ortalama değerlere bakacak olursak yüzde 50-55 oranında destekleme sağladık. Bunların içinde 34 süt üretim tesisi, 15 besi çiftliği, 34 Broiler tavuk tesisi, 9 süt işleme tesisi, sebze işleme-soğuk hava deposu, 68 aromatik bitki tesisi, 5 tane zeytinyağı tesisinin modernizasyonu, 17 tane kırsal turizmle ilgili konaklama tesisi var” dedi.