Balıkesir’de cumartesi sabaha doğru meydana gelen 4.1 ve 4.7 büyüklüğündeki depremler yürekleri ağza getirdi. Türkiye’deki deprem gerçeğini yeniden akıllara getiren Balıkesir’deki bu iki sarsıntı sonrasında bilim insanlarından endişeye neden olacak açıklamalar geldi.

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre Deprem Uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, Balıkesir’deki fayla ilgili “ İstanbul’dan daha tehlikeli hale geliyor” açıklamalarından bulunurken, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise Balıkesir’deki fayın 7.2 büyüklüğüne varacak depremler üretebileceğini vurguladı.

KENDİNİ GİZLEYEN FAY! İSTANBUL’DAN DAHA RİSKLİ

Balıkesir-Karesi’de cumartesi gecesi yarım saat aralıklarla meydana gelen 4.1 ile 4.7 büyüklüğündeki deprem yürekleri ağzı getirirken bilim insanları da riskin tahmin edilenden daha büyük olduğunu açıkladı. Sözcü Gazetesi’nin yaptığı haberde  Karadeniz Teknik Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi, Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, Balıkesir’de yaşanan 4.1 ve 4.7’lik depremlerden sonra çarpıcı bir değerlendirmede bulundu. Bektaş, herkesi gözünün İstanbul’da olduğunu ancak Bursa- Balıkesir hattının daha riskli hale geldiğini açıkladı. Bektaş sosyal medya hesabından şu tespiti yaptı: “1999 İzmit Depreminden sonra gözler İstanbul’a çevrildi. Oysa KAF’nın Kuzey ve Güney kolları arasında derinden stres transferi olduğundan güney kolda 4 -5 büyüklüğündeki depremler Bursa- Balıkesir hattını daha tehlikeli hale getiriyor.”

“BALIKESİR FAY HATTI 7.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETEBİLİR”

Balıkesir’deki fay hattının 7.2 büyüklüğünde deprem üretebileceğini belirten Dokuz Eylül Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Hasan Sözbilir, ““Deprem fırtınası şeklinde süren artçı depremler, sağ yanal doğrultu atımlı fay mekanizmasına sahip olan Havran-Balıkesir fay zonunun Ovacık segmenti civarında yoğunlaşmaktadır. Uzun zamandır suskun olan bu Havran Balıkesir fay zonu içinde 7.2 büyüklüğe varan deprem üretecek fay parçaları bulunmaktadır. Bu yüzden Balıkesir il düzeyinde deprem zararlarını azaltmaya yönelik çalışmalara öncelik verilmesi, aktif fay zonlarının imar haritalarına işlenmesi, depreme dayanıksız yapı stokunun bina bazlı saptanması, il afet risk azaltma planlarının uygulamaya geçilmesi ve kentsel dönüşüm yol haritası projesinin tamamlanması gerekmektedir” diye konuştu.