Türkiye’de kanatlı hayvan yetiştirici alanında ilk beşte yer alan Balıkesir’de son iki yılda girdi maliyetlerinin artmasından dolayı kümesler art arda kapanıyor. Balıkesir’de iki yıl öncesine kadar bin üreticinin bulunduğu kanatlı hayvan sektöründe 250 üretici ağır maliyetlerin altından kalkamadığından dolayı üretimi bıraktı.

KÜMESLERİN YÜZDE 25 KAPANDI

İki yıl öncesine kadar il genelinde bin civarında kümes bulunan Balıkesir’de, başta elektriğe gelen zamlar ve kömür fiyatlarının artmasından dolayı 250 üretici üretimi durdurup kümeslerine kilit vurdu. Balıkesir’deki kümeslerin üretim maliyetlerinin altından kalkamadığı için yüzde 25’nin kapandığını dile getiren üretici Mehmet Duran, gerekli destekler verilmediği takdirde önümüzdeki günlerde kapanan kümes sayısının artacağını belirtti. Duran sözlerine şöyle devam etti: “ Balıkesir’de bundan iki yıl öncesine kadar toplam bin üreticimiz vardı, yaşanan sıkıntılardan dolayı yüzde 25 oranında kümesler üretime son verip, kapandı. Bugün faal olarak çalışan 654 tane Broiler, 100’e yakında damızlık kümes bulunmaktadır. Bu da yaşamış olduğumuz sıkıntıların en büyük göstergesi” dedi.

KIŞ AYI DERT AYI!

Kış mevsiminin başta ısınma maliyetleri olmak üzere tavuk üreticisinin üzerine ağır bir yük bindirdiğini kaydeden Mehmet Duran, bu imkan içerisinde üreticinin kazanca geçme imkanının bulunmadığını vurguladı. Duran, “Yaz mevsimi bir nebze bizim için iyi geçti. Önümüz kış ayı ve bu tavuk üreticileri için dertlerin başladığı zamanlar. Bana bir dönemde 25 bin civciv için 15-20 bin ton arasında kömür yakıyoruz. Bunun yanı sıra bir yıl içerisinde yüzde 110 oranında elektriğe zam geldi. İşçilik masrafları ciddi oranda arttı. Masrafları ortaya koyduğumuzda ciddi bir sıkıntı yaşamaktayız. Şirketler bazında baktığımızda onlar yazın ciddi kazançlar elde etti ama şu an Irak pazarının bitmesinden dolayı zor durumdalar. Başka alternatiflerin bulunması gerekiyor. Eğer ihracat pazarlarını geliştirebilirsek, başka pazarlara girebilirsek bu durumdan kurtulabiliriz. Geçen yıl bizim girdi maliyetlerimizde yüzde 60 oranında bir artış oldu ancak bize gelen zamlar yüzde 20. Bu şartlarda bizim para kazanma imkânımız yok. Birçok üretici kış ayını nasıl geçireceğini düşünüyor” dedi.