“Tarım ve hayvancılığın başkenti” ve “Türkiye’yi doyuran il” Balıkesir’de Savaştepe Tıbbiyeli Hikmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kurulan Tarım ve Hayvan Yetiştiriciliği Lisesi ve AR-GE Merkezi bu yıl ilk öğrencilerini alacak. Balıkesir’de mesleki ve teknik liselerde yaptığı başarılı işlerle dikkat çeken tecrübeli müdür Ümit Çelik’in müdürlüğünü üstlendiği okulda öğrenciler 300 dönüm üzerine kurulu okulda teori ve pratiği bir arada öğrenecek.

AK Parti MYKY Üyesi ve Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur’un girişimleriyle Savaştepe Tıbbiyeli Hikmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne kurulan Türkiye’de alanında beş okuldan bir tanesi olma özelliği olan Tarım ve Hayvan Yetiştiriciliği Okulu ve AR-GE Merkezi bu yıl öğrenci alımına başlıyor.  Balıkesir’de uzun yıllar mesleki ve teknik okullarda başarılı işlerin altına imza atan ve son olarak Öğretmenevi’nde müdür yardımcısı olan tecrübeli isim Ümit Çelik’in müdürlüğünü üstleneceği okulda öğrenciler hem sınıflarda akademik eğitim alacak hem de tarım ve hayvancılığı sahada uygulamalı öğrenecek. 6 Eylül tarihi itibariyle başlayacak eğitim-öğretim yılı için hazırlıkları sürdürdüklerini ifada eden Okul Müdürü Ümit Çelik, “ İleri teknoloji ve katma değer üreten Türkiye için 11.Kalkınma Planı ile Milli Eğitim Bakanlığımızın 2023 eğitim vizyonu hedefleri doğrultusunda okul-sanayi-üniversite sektör ve diğer dış paydaşların katılımıyla mesleki eğitim-üretim-istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi amacıyla Savaştepe Tıbbiyeli Hikmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Bakanlık onayıyla Tarım ve Hayvan Yetiştiriciliği Lisesi ve ARGE Merkezi olarak kurulmuştur. Yine Bakanlık oluruyla proje okulu kapsamına alınmıştır. Bu kapsamda teknolojik altyapısı güçlendirilmiş ürünlerin üretilmesi, bu ürünlerin marka-patent ve tasarımlarının tescil edilerek üretim kapasitelerinin artırılması, bu merkezlerde uygulamalı eğitimler yaptırılarak donanımlı insan kaynağının yetiştirilmesi amacıyla okulumuz öğrenci yetiştirilecek” dedi.

OKUL KÖY ENSTİTÜLERİNDEN MİRAS

Okulun fiziki imkanlarının tarım ve hayvan yetiştiriciliği eğitiminin verilmesine uygun olduğunu ifade eden Savaştepe Tıbbiyeli Hikmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ümit Çelik, “ Savaştepe Tıbbiyeli Hikmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 300 dönüm arazi üzerinde 1940 yılında kurulan Köy Enstitüsünden devrolunarak gelen bir okul. Bu okulda ARGE merkezi kurulacak, aynı zamanda tarım ve hayvan yetiştiriciliği uygulama alanları olacak. 80-100 dönüm işlenebilir tarım alanı var. 40-50 dönüm çam fıstığı, ceviz ve elma bahçeleri var. Tarım alanı öğrencilerini orada yetiştireceğiz. Bu sene alacağımız öğrenciler İngilizce hazırlık sınıfında okuyacak. Bu yıl İngilizce hazırlık sınıfına 30 öğrenci alacağız. Öğrenciler, ikinci sınıfta tarım ya da hayvan yetiştiriciliği bölümlerinden birini tercih edecek” dedi.

BİLİMSEL YÖNTEMLERLE TARIM VE HAYVANCILIK YAPILACAK

Savaştepe’nin Türkiye’yi doyuran il Balıkesir’de tarım ve hayvancılıkta önemli bir merkezi haline geleceğini kaydeden Müdür Ümit Çelik, “ Sınıflarımızda 30 öğrenci eğitim görecek. Bu okul Türkiye’de tarım ve hayvancılık alanında ARGE merkezi olan beş okuldan biri. Eğitim kadrolarımız özel olarak öğretmen potansiyeline göre alan eğitimcileri olacak. Balıkesir Tarım ve Hayvancılığın Başkenti ve Türkiye’yi doyuran il diyoruz ve Savaştepe’de inşallah bunun merkezi olacak. Burada yetişen öğrenciler mezun olduktan sonra bilimsel şekilde tarım ve hayvancılık yapabilecekleri gibi yüksekokullar ya da lisans düzeyinde eğitimlerini devam ettirebilirler. Uygulamalı eğitimlerimiz olacak” dedi.

“HAYVAN YEM BİTKİLERİ, RULO ÇİM ÜRETİMİ YAPIP ATALIK TOHUM BANKASI KURACAĞIZ”

Bu sene itibariyle tarımda çalışmalara başlayacaklarını belirten Müdür Ümit Çelik, hayvan yetiştiriciliği uygulama alanları kurulasıya kadar hayvan yem bitkileri yetiştirip, stoklayacaklarını söyledi. Çelik, “Tarımda ilgili olarak hayvancılığı destekleyici ürünleri birinci sıraya koyduk. Silaj, buğday ve fiğ ilk etapta yetiştirmeyi planladığımız ürünler.  Ayrıca pandemi sürecinde gördük herkes bahçeye merak saldı. Bahçe sebzeleri yetiştireceğiz. Artı Balıkesir’de rulo çim tesisi yok,  rulo çim tesisi kurmayı planlıyoruz. Tohumculuk üzerine ata tohumların tespitini yapıp tohum bankası oluşturacağız” dedi.

“ÖĞRENCİLERİMİZİ YURTDIŞINDA STAJ YAPTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”

Öğrencileri dünya standartlarında yetişmesi adına yabancı ülkelerde staj yapmalarını sağlayacaklarını dile getiren Çelik, diğer resmi kurum ve kuruluşlarla da işbirliği içerisinde olacaklarını ifade etti. Çelik, “ Türkiye’nin dört bir yanında öğrenci alacağız. Bu yıl ilk yıl olduğu için Savaştepe ve çevresinden öğrenci aldık. Projeye göre bakanlıktan ödeneler gelecek. GMKA, Ulusal Ajansı, yerel yönetimleri harekete geçireceğiz. Kurumu akredite edip öğrencilerimizin tüm stajlarını yurtdışında yaptırma hedefimiz var.  Bir yıl sonra hayvanlar geldiğinde yemler hazır olsun” dedi.