CHP’deki kongre maratonu, parti içi demokrasi adına örnek olacak düzeyde bir yarışla geçti. Genel Merkez’in herhangi bir aday lehine müdahalede bulunmadığı il başkanlığı yarışında, mevcut il başkanı Serkan Sarı ve eski başkan Ender Biçki kıyasıya yarıştı.

Dünkü kongreye kadar iki aday da delege delege kulis yaptı, sonuçta sandıktan sadece bir il başkanı değil, bileğinin hakkıyla teşkilatın lideri çıktı. Seçim öncesi 14 ilçe başkanının destek açıklaması yaptığı Ender Biçki 267 oyda kalırken, Sarı 341 oy aldı.

SARI KOLTUĞU BIRAKMADI

İl kongresine iki gün kala 14 ilçe başkanının delegenin hür iradesine ipotek koyarak ‘Ender Biçki’yi destekliyoruz” ortak açıklamasına mevcut il başkanı Serkan Sarı, oy kullanan 627 delegenin 341’nin oyunu alarak ikinci kez başkan oldu. Sarı’nın rakipleri Ender Biçki 267, Ömür Boyuer ise 19 oy aldı.

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Balıkesir İl Başkanlığı 37. Kongresi Gala Yaşam ve Aktivite Merkezi’nde yapıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu’nun divan başkanlığında gerçekleşen kongrede 341 delegenin oyunu alan Serkan Sarı ikinci kez il başkanlığına seçilirken, rakibi Ender Biçki 267, Ömür Boyuer ise 19 oy aldı. Oyların sayılmasının ardından yeniden İl Başkanlığına seçilen Serkan Sarı, diğer il başkan adayları, belediye başkanları, milletvekilleri ve ilçe başkanlarını sahneye davet edip, birlik-beraberlik mesajı verdi. Kongreye; CHP Balıkesir Milletvekilleri Ahmet Akın, Fikret Şahin, Ensar Aytekin, belediye başkanları, ilçe başkanları, önceki dönem milletvekilleri ve parti yöneticileri, delegeler ve partililer katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından CHP İl Başkanı Serkan Sarı, faaliyet raporunu okudu. Denetim ve bütçe raporlarının okunmasının ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu konuşma yaptı.

ERDOĞDU: “TOPLUMU PARAMPARÇA ETTİLER”

Ülke gündemiyle ilgili konuşma yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, AKP iktidarının ülkeyi kutuplaştırdığını, dış politikada da her ülkeyle kavga halinde olduklarını söyledi. Erdoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü:  “ Her ülkeyle kavga halindeler. Her ülkeyle kavga halinde olduğumuz için ihracatımız zorlanıyor. İhracat yapan ülkelere soruyorlar; en büyük probleminiz nedir diye ihracat yaptığımız ülkelerle yaşanan sorunlar diyorlar. Bana teşvik verme, kimseyle kavga etme, benim ticaretimi bozma ben işimi yapayım diyor. Bunlar yüzünden ihracat zorlanırken ithalat daha pahalı hale geliyor. Yani dış politika dönüyor sizin cüzdanınızı sizin hayatınızı, çocuğunuzun işini etkilemeye başlıyor.  Bugün Türkiye’de geldiğimiz noktada Alevi-Sünni, Türk-Kürt diye toplumu paramparça ettiler. Aynı aile içerisinde farklı yerlere oy veren kardeşleri birbirlerine kötü gözle bakmalarını sağladılar. Tarafsız olması gereken devleti temsil eden Cumhurbaşkanı aynı zamanda bir partinin genel başkanı olarak her gün diğer partilere ve seçmenlerine hakaret ettiği için toplumda büyük bir gerginlik var. Bu gerginlik çözülmeden, bu kardeşlik, bu birlik, eşitlik sağlanmadan Türkiye’nin düze çıkması mümkün değildir. En büyük sorun ekonomik kriz. Türkiye Cumhuriyeti görülmemiş bir şekilde ekonomik krizle karşı karşıya. Bu ekonomik krizin sebebi nedir biliyor musunuz? Hiç kimse bu ülkeye yatırım yapmak istemiyor. Ülkede yatırım yok, iş yok. Enflasyon başını almış başını gitmiş. Dış borcumuz var. Neden dış borç var? Ürettiğimizden daha fazlasını tüketiyoruz. İhracatımız az ithalatımız çok, her yıl artan seviyede cari açık veriyorsunuz. Bugün 450 milyar dolar dış borç var. Yarın dolar aldı başını gitti mi yandı gülüm keten helva diyeceğiz. Ülkede üretim yok” dedi.

BOYUER İL KONGRESİNDE  BİÇKİ’Yİ BOMBALADI

İl kongresinde ilçe başkanlarının başkan adaylarını birleştirme sürecini anlatan CHP İl Başkan Adayı Ömür Boyuer, “8 aydır bu yollardayız. İnandığımız bir şiarla yola çıktık. Balıkesir’de ortak akıllı hayata geçirmek için yola çıktık. Gömeç ilçesiyle başlayıp İvrindi kongresiyle sona eren ilçe kongreleri sonrasında il kongresinde bugün karşınızdayız. Bizim uzlaşmamızı isteyen arkadaşlarımız oldu. Bizimde bu çağrılara kulak vermemizi gerekti. Oturduk konuştuk. Biz Ender Biçki’nin daha önce il başkanlığı da yaptığını belirtip fedakarlıkta bulunmasını istedik. İkinci toplantıda ise bana şu öneride bulundu; ben il başkanı olayım, sen yönetimde yer al, ben milletvekili adayı olunca sen il başkanı olarak görevlendirilirsin dedi. Bunu siyasetin etiğine uygun görmedim. En son geldiğimiz noktada ilçe başkanları siz anlaşmadınız biz sizin aranızdan seçeceğiz siz buna uyuyor musunuz dediler. Ben bunu kabul etmedim ve söz vermedim. Kriter nedir diye sordum? Gerekçe yok. Aldığınız kriter başka bir partiye gidip gelmek mi? Aldığınız kriter adayın parti suçu işleyip disiplinden ceza alıp almaması mı? Aldığınız kriter Abdullah Cömert davasında gençlere hareket etmek mi? Aldığınız kriter gençlerin tokatlanmasına göz mü yummak mı? Hangi kriteri göz önüne alarak kriteri belirlediniz” dedi.

SARI “HER ŞEYİ GÜZEL YAPMAYA HAZIR MIYIZ?”

Birlik-beraberlik içerisinde iki yılda önemli mesafeler kat ettiklerini ve yeni dönemde de çalışmalarını tüm hızıyla sürdüreceklerini kaydeden CHP İl Başkanı Serkan Sarı, “ Siyaset sadece seçme ve seçilme mücadelesi değildir. Bugünden yarına bir şeyleri değiştirebilme mücadelesidir. Biz bugün bu kongrelerimizi yarınlarımızı değiştirebilmek, umutlarımızı tazeleyebilmek için yapıyoruz. Bizler hakkı yenen işçimizin, geleceği karartılan gencimizin, hayat mücadelemizde yalnız kalan emekçimizin ezilen, sömürülen emekçilerimizin işsiz kalan vatandaşlarımızın gerici anlayış üzerinden şiddet gören kadınlarımızın dağdaki ağacın ovadaki çiçeğin, suyun, havanın hepimizin yaşam hakkını savunmak, mücadele etmek için geliyoruz. Çalışan ve çalıştıran organ olmaya geliyoruz. El birliğiyle mücadele ettik. Bugün Balıkesir’in dört bir yanında CHP bayrağı dalgalanıyorsa bu mücadeleye inanan, bizde bu yolda yürüyen biz değerli partililerimiz tarafından olmuştur. 31 Mart yerel seçimlerinde Mart’ın Sonu Bahar diyerek çıktık yola 28 Haziran’da Her Şey Çok Güzel Olacak diye yola çıktık. Şimdide her şeyi güzel yapmaya hazır mıyız?

BİÇKİ: “İLÇE BELEDİYE SAYISINI ARTTIRMAK İLÇE BAŞKANINI BAŞARISIDIR”

İl Başkanı Serkan Sarı’yı büyükşehir belediye başkanlığı seçimi üzerinden eleştiren CHP İl Başkan Adayı Ender Biçki, “İlçe belediye sayısını arttırmak il başkanının değil ilçe başkanlarının başarısı” dedi.  Boyuer’in hakkındaki eleştirilerine karşılık vermeyen Biçki, “Hiçbir il başkanı adayı arkadaşımız hakkında kötü bir söz söylemedim, bundan sonrada söylemeyeceğim. Ben onları kendime rakip olarak görmedim, yol arkadaşı, yoldaşlarım olarak görüyorum. Onları kutluyorum. Biz kavga etmeye değil, geçmişle hesaplaşmaya değil. Biz gönüller yapmaya geliyoruz. 18 yıldır ülkeyi yöneten AKP iktidarının ülkeyi getirdiği noktayı iyi biliyoruz. İşsizlikten dolayı kendini yakanlara ucuz bir siyasi manevra diyen AKP’lilerin de kim olduklarını çok iyi biliyorum. Bugün attığı bir tweet yüzünden için mahkeme kapılarında hesap veren arkadaşlarımızın da olduğunu iyi biliyorum. Sevgili arkadaşlarım AKP iktidarında son 5 yılda var olan 355 ceza evine 125 tane daha eklenmek isteniyor. Dünyanın hiç ülkesinde cezaevi sayısını artıran bir hükümet yoktur. Bunu sormayacak mıyız? Bu cezaevleri yerine ülkede bu kadar aç-işsiz insan varken fabrika yapılmasını beklemeyecek miyiz?  2023 hedefim var. 2015 yılında il başkanı olduğumda 2019 hedefini koymuştum. 2019 yılı çok önemli bir yıl Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışının 100. Yılıydı. Öyle ya da böyle 2019 yılında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ni alamadık. Bir il başkanını başarı olarak anlatacağı hikayesi Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimidir. İlçe belediyelerinin sayısının arttırmak il başkanını başarısı değildir, ilçe başkanlarının başarısıdır” dedi.